Preskočiť na hlavný obsah

Pošírované kuracie prsia s kvakovým pyré a paprikovou omáčkou

Potrebujeme:
pošírované kuracie prsia = 
1 chemicky neošetrený citrón
vetvička hladkolistej petržlenovej vňate
10 podrvených zrniečok celého čierneho korenia
4 kuracie prsia

pyré =
4 buľvy kvaky
2PL olivového oleja
štipka mletého muškátového orieška
soľ 
mleté čierne korenie

omáčka =
2PL olivového oleja
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
2-3 červené papriky
10 zrniečok čierneho korenia
vetvička tymianu alebo lyžička sušeného tymiánu či majoránu
150ml zeleninového vývaru
soľ
mleté čierne korenie

petržlenová vňať a strúhaný parmezán na ozdobu

Postup:
Do veľkého hrnca nalejeme vodu, pridáme na plátky nakrájaný citrón aj s kožou, celú vetvičku petržlenovej vnate a podrvené čierne korenie. Privedieme k varu, potom stlmíme plameň a povaríme 2 minúty. Následne do vody vložíme celé umyté kuracie prsia tak, aby boli celé ponorené.
Tesne bod bodom varu necháme v hrnci na ohni pošírovať asi 8 minút.
Odstavíme a necháme ešte ďalších 15 minút odstáť v horúcej vode pod pokrievkou.
Medzičasom si pripravíme kvakové pyré. Kvaku očistíme, nakrájame na kocky a v osolenej vode uvaríme do zmäknutia. Keď už sa dá kvaka ľahko rozpučiť vidličkou, ale na povrchu je ešte mierne chrumkavá, je hotová. Z kvaky scedíme vodu. Potom kvaku roztlačíme pučidlom na zemiaky, osolíme a okoreníme podľa chuti (pre farbu môžme pridať trocha kurkumy), pridáme štipku muškátového orieška a olej.
Na omáčku si na oleji opečieme nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a papriku. Okoreníme a pridáme tymián (alebo sušené bylinky). Zmes podlejeme zeleninovým vývarom, osolíme a povaríme ešte asi 10 minút. Nakoniec ešte omáčku rozmixujeme ponorným mixérom.
Mäso si vyberieme z vody a nakrájame na plátky.
Do stredu taniera naložíme kopček kvakového pyré, naň poukladáme plátky mäsa a celé jedlo ešte prelejeme paprikovou omáčkou a ozdobíme vňaťkou a zľahka posypeme strúhaným parmezánom.

DOBRÚ CHUŤ!!!









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...