Preskočiť na hlavný obsah

Slivkový crumble koláč

 Máte doma ovocné stromy obvešané slivkami?! Tak to ste šťastní ľudia. Ale oplatí sa mať aj babičku alebo známeho, ktorí vás zadarmo zásobujú tunami týchto dokonalých a zdraviu prospešných plodov.
Ak však ani jedna možnosť nie je skutočnosťou tak, ako je to v mojom prípade, dobre poslúži aj tržnica, kde vám usmievaví lokálni pestovatelia s radosťou predajú zvyšky svojej úrody. Síce to už potom stráca to čaro, keď si s plamienkom v srdci trháme zo stromu fialovučké dary prírody a potom s nadšením bežíme do kuchyne, aby sme si z nich vykúzlili niečo naozaj famózne, no napriek tomu, slivky zostávajú stále slivkami a dobrý koláč rozvoniavajúci celou domácnosťou pomôže tomuto plamienku opäť sa rozhorieť. :)

Potrebujeme:
cesto =
300g hladkej múky
150g stuženého rastlinného tuku alebo masla
pol pohára ľadovej vody
štipka soli

plnka =
1/2 kila čerstvých alebo mrazených sliviek
3-5PL trstinového cukru

chrumkavá posýpka =
100g ovsených vločiek
hrsť slnečnicových semiačok
hrsť tekvicových semiačok
1PL sézamu
hrsť kokosových čipsov
štipka mletého muškátového orieška
1ČL škorice
 5PL medu

Postup:
Ako prvé si pripravíme cesto. Do väčšej misy nasypeme múku a pridáme na menšie kusy nakrájaný, mierne povolený tuk, vodu a soľ a rukami vypracujeme pružné, nelepivé cesto.
Cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme aspoň pol hodinu odležať v chladničke.
Medzitým si umyjeme slivky, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kocky.
Posýpku si pripravíme veľmi jednoducho, stačí všetky sypké suroviny nasypať do misky, zaliať medom a dobre premiešať, najlepšie ručne, aby sa ingrediencie dôkladne prepojili. Vznikne nám lepkavá kompaktná hmota, ktorá sa bude dobre mrviť na koláč.
Pripravíme si okrúhlu formu na koláč s vrúbkovaným okrajom, ktorú vytrieme olejom a vysypeme múkou.
Následne si do stredu formy vysypeme cesto a rukami alebo varechou ho rovnomerne roztlačíme po celom povrchu nádoby. Takto pripravené cesto posypeme vrstvičkou trstinového cukru a horou predpripravených sliviek. Nakoniec koláč už len posypeme našou posýpkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30 minút.
Hotový koláč môžme podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

DOBRÚ CHUŤ!!!







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!