Preskočiť na hlavný obsah

Slivkový crumble koláč

 Máte doma ovocné stromy obvešané slivkami?! Tak to ste šťastní ľudia. Ale oplatí sa mať aj babičku alebo známeho, ktorí vás zadarmo zásobujú tunami týchto dokonalých a zdraviu prospešných plodov.
Ak však ani jedna možnosť nie je skutočnosťou tak, ako je to v mojom prípade, dobre poslúži aj tržnica, kde vám usmievaví lokálni pestovatelia s radosťou predajú zvyšky svojej úrody. Síce to už potom stráca to čaro, keď si s plamienkom v srdci trháme zo stromu fialovučké dary prírody a potom s nadšením bežíme do kuchyne, aby sme si z nich vykúzlili niečo naozaj famózne, no napriek tomu, slivky zostávajú stále slivkami a dobrý koláč rozvoniavajúci celou domácnosťou pomôže tomuto plamienku opäť sa rozhorieť. :)

Potrebujeme:
cesto =
300g hladkej múky
150g stuženého rastlinného tuku alebo masla
pol pohára ľadovej vody
štipka soli

plnka =
1/2 kila čerstvých alebo mrazených sliviek
3-5PL trstinového cukru

chrumkavá posýpka =
100g ovsených vločiek
hrsť slnečnicových semiačok
hrsť tekvicových semiačok
1PL sézamu
hrsť kokosových čipsov
štipka mletého muškátového orieška
1ČL škorice
 5PL medu

Postup:
Ako prvé si pripravíme cesto. Do väčšej misy nasypeme múku a pridáme na menšie kusy nakrájaný, mierne povolený tuk, vodu a soľ a rukami vypracujeme pružné, nelepivé cesto.
Cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme aspoň pol hodinu odležať v chladničke.
Medzitým si umyjeme slivky, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kocky.
Posýpku si pripravíme veľmi jednoducho, stačí všetky sypké suroviny nasypať do misky, zaliať medom a dobre premiešať, najlepšie ručne, aby sa ingrediencie dôkladne prepojili. Vznikne nám lepkavá kompaktná hmota, ktorá sa bude dobre mrviť na koláč.
Pripravíme si okrúhlu formu na koláč s vrúbkovaným okrajom, ktorú vytrieme olejom a vysypeme múkou.
Následne si do stredu formy vysypeme cesto a rukami alebo varechou ho rovnomerne roztlačíme po celom povrchu nádoby. Takto pripravené cesto posypeme vrstvičkou trstinového cukru a horou predpripravených sliviek. Nakoniec koláč už len posypeme našou posýpkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30 minút.
Hotový koláč môžme podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

DOBRÚ CHUŤ!!!







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...