Preskočiť na hlavný obsah

Vegánske špaldové lievance


Receptom (aj samotným prevedením) na tieto lievance som sa inšpirovala u českej youtuberky - vegánky - Camie, ktorá točí videorecepty, no hlavne ,,Čo som dnes jedla?!´´ videá. Keďže ma tieto lievance veľmi prekvapili, tým ako krásne držia tvar a sú skutočne nafúknuté a mäkučké, rozhodla som sa tento recept zverejniť aj ja na svojom blogu. Camie robí tieto lievance bezlepkové, z cícerovej múky, no mne táto múka trošku prekáža, a tak som radšej zakotvila pri špaldovej múke. Ak ste však celiatici alebo sa snažíte lepku vyhýbať, pokojne to vyskúšajte...

Potrebujeme (1 porcia):

1 šálku (asi 200ml) špaldovej múky 
1 šálku (asi 200ml) rastlinného mlieka (ja používam ryžové alebo mandľové, ale môže byť aj kokosové, sójové či akékoľvek iné)
1 stredný zrelý banán (nahradí vajce a cesto osladí)
štipku škorice (na škoricu určite nezabudnite, dáva lievancom nevídaný šmrnc)
1ČL prášku do pečiva
kokosový/slnečnicový/repkový olej
+ arašidové maslo a džem na potretie, agávový/javorový/ďatlový sirup alebo roztopenú horkú čokoládu či sójový/kokosový/mandľový biely jogurt na poliatie, ovocie a oriešky na konečné dozdobenie

Postup:
Panvicu na lievance alebo palacinkovú panvicu si dáme zohriať na sporák.
Do misky si nasypeme špaldovú múku, ktorú zmiešame s práškom do pečiva a škoricou (môžte použiť aj perníkové korenie alebo prášok do perníka). Banán si vidličkou roztlačíme a vmiešame do múčnej zmesi, následne už len prilejeme rastlinné mlieko, podľa konzistencie, ktorá  by nemala byť veľmi riedka, aby sa lievance netrhali. Dobre premiešame tak, aby sme videli, že sa nám v zmesi tvoria bublinky. Cesto necháme asi 5minút odstáť, aby boli lievance po upečení ešte nafúknutejšie.
Zatiaľ si na rozpálenú panvicu nalejeme trocha oleja.
Keď je olej horúci môžme  začať opekať lievance. Na jeden lievanec nalievajte na panvicu asi 1 a 1/2 až 2PL cesta a pečte na miernom ohni z oboch strán dozlatova.  
Hotové lievance prekladajte na tanier so servítkou, aby sa vysal prebytočný tuk.
Po dopečení posledného lievanca sa môžme pustiť do tej najlepšej časti, do servírovania.
Lievance najlepšie chutia, keď ich striedavo potriete arašidovým maslom a džemom a polejete sirupom (čo je na mňa až príliš sladké) alebo roztopenou čokoládou, ak však chcete, aby boli viac osviežujúcejšie a ,,obláčikovejšie´´, teda nie tak ťažké a ,,suché´´ (pre mňa trošku mdlé), polejte si ich raslinným jogurtom a ozdobte čerstvým ovocím a obľúbenými semienkami či orieškami.

DOBRÚ CHUŤ!!!




 (keď ich urobíte väčšie, dostanete skvelé americké palacinky)





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Staropoľský medovník

Prečo si nenavodiť vianočnú atmosféru i v lete Tento koláč som piekla už asi týždeň dozadu, keď som sa pustila do sťahovania. Potrebovala som pomoc aj od svojho drahého brata, a tak som ho niečím musela podplatiť a zároveň odmeniť, moja voľba padla na jeho obľúbený perník, ktorý mu vždy kupujem aj na jarmokoch a trhoch. Ak aj vy milujete koláče s perníkovou príchuťou alebo sa už neviete dočkať Vianoc a tých skvelých koláčov, ktoré k nim patria, tak sa pustite so mnou do prípravy jedného z nich. Potrebujeme: 60g masla  1,5ČL prášku do perníka (prášok do pečiva s perníkovou príchuťou) 100g krupicového cukru  6-7PL medu 125ml plnotučného mlieka 2 vajcia 300g hladkej múky 2PL kakaa 250g slivkového džemu 100g čokolády na varenie Postup: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Vmiešame med a odstavíme z ohňa. Polotekutú zmes prešľaháme s mliekom a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku spojíme s práškom do...