Preskočiť na hlavný obsah

Vegánske špaldové lievance


Receptom (aj samotným prevedením) na tieto lievance som sa inšpirovala u českej youtuberky - vegánky - Camie, ktorá točí videorecepty, no hlavne ,,Čo som dnes jedla?!´´ videá. Keďže ma tieto lievance veľmi prekvapili, tým ako krásne držia tvar a sú skutočne nafúknuté a mäkučké, rozhodla som sa tento recept zverejniť aj ja na svojom blogu. Camie robí tieto lievance bezlepkové, z cícerovej múky, no mne táto múka trošku prekáža, a tak som radšej zakotvila pri špaldovej múke. Ak ste však celiatici alebo sa snažíte lepku vyhýbať, pokojne to vyskúšajte...

Potrebujeme (1 porcia):

1 šálku (asi 200ml) špaldovej múky 
1 šálku (asi 200ml) rastlinného mlieka (ja používam ryžové alebo mandľové, ale môže byť aj kokosové, sójové či akékoľvek iné)
1 stredný zrelý banán (nahradí vajce a cesto osladí)
štipku škorice (na škoricu určite nezabudnite, dáva lievancom nevídaný šmrnc)
1ČL prášku do pečiva
kokosový/slnečnicový/repkový olej
+ arašidové maslo a džem na potretie, agávový/javorový/ďatlový sirup alebo roztopenú horkú čokoládu či sójový/kokosový/mandľový biely jogurt na poliatie, ovocie a oriešky na konečné dozdobenie

Postup:
Panvicu na lievance alebo palacinkovú panvicu si dáme zohriať na sporák.
Do misky si nasypeme špaldovú múku, ktorú zmiešame s práškom do pečiva a škoricou (môžte použiť aj perníkové korenie alebo prášok do perníka). Banán si vidličkou roztlačíme a vmiešame do múčnej zmesi, následne už len prilejeme rastlinné mlieko, podľa konzistencie, ktorá  by nemala byť veľmi riedka, aby sa lievance netrhali. Dobre premiešame tak, aby sme videli, že sa nám v zmesi tvoria bublinky. Cesto necháme asi 5minút odstáť, aby boli lievance po upečení ešte nafúknutejšie.
Zatiaľ si na rozpálenú panvicu nalejeme trocha oleja.
Keď je olej horúci môžme  začať opekať lievance. Na jeden lievanec nalievajte na panvicu asi 1 a 1/2 až 2PL cesta a pečte na miernom ohni z oboch strán dozlatova.  
Hotové lievance prekladajte na tanier so servítkou, aby sa vysal prebytočný tuk.
Po dopečení posledného lievanca sa môžme pustiť do tej najlepšej časti, do servírovania.
Lievance najlepšie chutia, keď ich striedavo potriete arašidovým maslom a džemom a polejete sirupom (čo je na mňa až príliš sladké) alebo roztopenou čokoládou, ak však chcete, aby boli viac osviežujúcejšie a ,,obláčikovejšie´´, teda nie tak ťažké a ,,suché´´ (pre mňa trošku mdlé), polejte si ich raslinným jogurtom a ozdobte čerstvým ovocím a obľúbenými semienkami či orieškami.

DOBRÚ CHUŤ!!!




 (keď ich urobíte väčšie, dostanete skvelé americké palacinky)





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!