Preskočiť na hlavný obsah

Vegánske špaldové lievance


Receptom (aj samotným prevedením) na tieto lievance som sa inšpirovala u českej youtuberky - vegánky - Camie, ktorá točí videorecepty, no hlavne ,,Čo som dnes jedla?!´´ videá. Keďže ma tieto lievance veľmi prekvapili, tým ako krásne držia tvar a sú skutočne nafúknuté a mäkučké, rozhodla som sa tento recept zverejniť aj ja na svojom blogu. Camie robí tieto lievance bezlepkové, z cícerovej múky, no mne táto múka trošku prekáža, a tak som radšej zakotvila pri špaldovej múke. Ak ste však celiatici alebo sa snažíte lepku vyhýbať, pokojne to vyskúšajte...

Potrebujeme (1 porcia):

1 šálku (asi 200ml) špaldovej múky 
1 šálku (asi 200ml) rastlinného mlieka (ja používam ryžové alebo mandľové, ale môže byť aj kokosové, sójové či akékoľvek iné)
1 stredný zrelý banán (nahradí vajce a cesto osladí)
štipku škorice (na škoricu určite nezabudnite, dáva lievancom nevídaný šmrnc)
1ČL prášku do pečiva
kokosový/slnečnicový/repkový olej
+ arašidové maslo a džem na potretie, agávový/javorový/ďatlový sirup alebo roztopenú horkú čokoládu či sójový/kokosový/mandľový biely jogurt na poliatie, ovocie a oriešky na konečné dozdobenie

Postup:
Panvicu na lievance alebo palacinkovú panvicu si dáme zohriať na sporák.
Do misky si nasypeme špaldovú múku, ktorú zmiešame s práškom do pečiva a škoricou (môžte použiť aj perníkové korenie alebo prášok do perníka). Banán si vidličkou roztlačíme a vmiešame do múčnej zmesi, následne už len prilejeme rastlinné mlieko, podľa konzistencie, ktorá  by nemala byť veľmi riedka, aby sa lievance netrhali. Dobre premiešame tak, aby sme videli, že sa nám v zmesi tvoria bublinky. Cesto necháme asi 5minút odstáť, aby boli lievance po upečení ešte nafúknutejšie.
Zatiaľ si na rozpálenú panvicu nalejeme trocha oleja.
Keď je olej horúci môžme  začať opekať lievance. Na jeden lievanec nalievajte na panvicu asi 1 a 1/2 až 2PL cesta a pečte na miernom ohni z oboch strán dozlatova.  
Hotové lievance prekladajte na tanier so servítkou, aby sa vysal prebytočný tuk.
Po dopečení posledného lievanca sa môžme pustiť do tej najlepšej časti, do servírovania.
Lievance najlepšie chutia, keď ich striedavo potriete arašidovým maslom a džemom a polejete sirupom (čo je na mňa až príliš sladké) alebo roztopenou čokoládou, ak však chcete, aby boli viac osviežujúcejšie a ,,obláčikovejšie´´, teda nie tak ťažké a ,,suché´´ (pre mňa trošku mdlé), polejte si ich raslinným jogurtom a ozdobte čerstvým ovocím a obľúbenými semienkami či orieškami.

DOBRÚ CHUŤ!!!




 (keď ich urobíte väčšie, dostanete skvelé americké palacinky)





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...