Preskočiť na hlavný obsah

Džatky

Ahojte, dnes som sa rozhodla podeliť sa s vami o recept na ďalšiu úžasnú slovenskú klasiku. Určite každý Slovák pozná klasické bryndzové halušky či šúľance, no o džatkoch ste možno ešte ani nepočuli. Priznám sa, že ja som tiež dlho ani len netušila, že niečo také vôbec existuje. Prvýkrát sme džatky skúšali asi 2 roky dozadu, ale veľmi sa nám nepodarili, boli to skôr také beztvaré ,,pľuvance´´, ktoré sa pravdupovediac nedali ani jesť. Tentokrát sme ich však skúsili podľa iného,  overeného receptu a musím povedať, že sme od nášho prvého pokusu posunuli latku naozaj o kus vyššie. Tentokrát sa nám podarilo vytvoriť už skutočné guličky zo zemiakového cesta, ktoré sa veľmi podobali konzistenciou aj chuťou hlavne na gnocchi, len boli o niečo mäkšie.
Ja som bola pri ich jedení trochu na vážkach, či mi úplne chutia alebo nie, boli trošku lepivé (neviem, či to tak má byť, ale asi áno), no mamina z nich bola v siedmom nebi. Ona totiž miluje všetko zo zemiakového cesta, no a ja som to po nej zdedila tiež.
Tak nech sa páči, tu je recept...

Potrebujeme (4 porcie):
džatky
1kg zemiakov
100g hladkej múky
100g polohrubej múky
soľ
+ na podávanie
125g bryndze
4 PL kyslej smotany/ bieleho jogurtu
100-150g prerastenej slaniny
1 menšiu cibuľu
pažítku na dozdobenie

Postup:
Očistené zemiaky si  nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Môžme ich nechať mierne sa rozvariť, aby sa nám dali lepšie popučiť.
Po uvarení, vodu zo zemiakov zlejeme, ale asi tretinu si odložíme bokom.
Do horúcich zemiakov následne preosejeme obe múky, hrniec prikryjeme a asi na 15 minút dáme odpočívať pod perinu.
Po uplynutí tohto času zemiaky s múkou popučíme, v prípade potreby prilejeme vodu, ktorá nám zostala po uvarení zemiakov alebo, ak sa nám zdá cesto príliš mäkké a lepivé, prisypeme ešte trocha múky.
Do väčšieho hrnca si dáme zovrieť osolenú vodu.
Následne z cesta tvarujeme rovnako veľké guľôčky vo veľkosti vlašských orechov, ktoré si ešte pred varením trocha pomúčime a ak sa nám všetky naraz nezmestia do jedného hrnca, kladieme si ich na pomúčený tanier alebo vál.
Guličky - džatky potom hádžeme pomocou lyžice do vrejúcej vody, a keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
Na cibuľke si opečieme na malé pásiky nakrájanú slaninu. Opekáme dovtedy, kým poriadne nepustí tuk a nezačne hnednúť.
Hotové džatky si rozdelíme do tanierov na jednotlivé porcie. Popolievame ich vyškvarenou slaninkou, posypeme namrvenou bryndzou, do stredu dáme jeden  kopček kyslej smotany (alebo polejeme jogurtom) a dozdobíme nasekanou čerstvou pažítkou.

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!