Preskočiť na hlavný obsah

Segedínsky guľáš po vegánsky

Musím sa priznať, že už od detstva nie som veľkým milovníkom tohto na Slovensku pomerne tradičného jedla. Avšak veľmi ma lákalo vyskúšať ho tak trochu povegánčiť. No a poviem vám, oplatilo sa. Skutočne som nikdy predtým lepší nejedla a už asi nikdy ani nebudem. Niektorým mäsožravcom v mojej rodine som síce cez rozum neprešla a napriek mojej snahe chýbajúce mäso zakamuflovať, moju lesť prekukli a mäso v tomto jedle značne postrádali, no aspoň boli nútení uznať, že i napriek tomu ide o veľkú mňamku. Vyskúšajte aj vy a sami posúďte, ktorá verzia je lepšia?! :)

Potrebujeme (4 porcie):
100g sójových kociek
1 kocku zeleninového bujónu
1 strednú cibuľu
2PL olivového alebo iného rastlinného oleja
250g kyslej kapusty
200ml ryžovej/sójovej smotany
1-2PL ryžovej múky
šťavu z 1/2 citróna
mletú červenú papriku, kurkumu, rascu, čierne korenie,soľ

Postup:
Do hrnca si dáme 1L vody, v ktorej rozpustíme bujón. Prisypeme sójové kocky a varíme do zmäknutia asi 15-20 minút.
Po uvarení z kociek zlejeme vodu. (Vývar, v ktorom sa varili si odložíme bokom.) Poriadne ich vyžmýkame a pokrájame na menšie kúsky.
Cibuľu si nakrájame nadrobno a opečieme v hrnci na oleji dosklovita. Potom pridáme sójové mäso, ktoré tiež zľahka opečieme a následne zalejeme vývarom, ktorý sme predtým zliali z hrnca, kde sa varili sójové kocky.
Ochutíme korením, rascou, mletou sladkou paprikou a kurkumou a necháme dusiť asi 10minút.
Medzitým si kyslú kapustu premyjeme na sitku a nakrájame na menšie kusy. A takto pripravenú ju pridáme k bublajúcej zmesi.
Opäť necháme dusiť ďalších asi 5 minút, zalejeme smotanou a po pár minútach zľahka zahustíme ryžovou múkou a podľa chuti okyslíme citrónovou šťavou.
Necháme ešte asi 10minút prevrieť a odstavíme.
Podávame s parenou knedľou, obľúbeným pečivom alebo s cestovinou.

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!