Preskočiť na hlavný obsah

Segedínsky guľáš po vegánsky

Musím sa priznať, že už od detstva nie som veľkým milovníkom tohto na Slovensku pomerne tradičného jedla. Avšak veľmi ma lákalo vyskúšať ho tak trochu povegánčiť. No a poviem vám, oplatilo sa. Skutočne som nikdy predtým lepší nejedla a už asi nikdy ani nebudem. Niektorým mäsožravcom v mojej rodine som síce cez rozum neprešla a napriek mojej snahe chýbajúce mäso zakamuflovať, moju lesť prekukli a mäso v tomto jedle značne postrádali, no aspoň boli nútení uznať, že i napriek tomu ide o veľkú mňamku. Vyskúšajte aj vy a sami posúďte, ktorá verzia je lepšia?! :)

Potrebujeme (4 porcie):
100g sójových kociek
1 kocku zeleninového bujónu
1 strednú cibuľu
2PL olivového alebo iného rastlinného oleja
250g kyslej kapusty
200ml ryžovej/sójovej smotany
1-2PL ryžovej múky
šťavu z 1/2 citróna
mletú červenú papriku, kurkumu, rascu, čierne korenie,soľ

Postup:
Do hrnca si dáme 1L vody, v ktorej rozpustíme bujón. Prisypeme sójové kocky a varíme do zmäknutia asi 15-20 minút.
Po uvarení z kociek zlejeme vodu. (Vývar, v ktorom sa varili si odložíme bokom.) Poriadne ich vyžmýkame a pokrájame na menšie kúsky.
Cibuľu si nakrájame nadrobno a opečieme v hrnci na oleji dosklovita. Potom pridáme sójové mäso, ktoré tiež zľahka opečieme a následne zalejeme vývarom, ktorý sme predtým zliali z hrnca, kde sa varili sójové kocky.
Ochutíme korením, rascou, mletou sladkou paprikou a kurkumou a necháme dusiť asi 10minút.
Medzitým si kyslú kapustu premyjeme na sitku a nakrájame na menšie kusy. A takto pripravenú ju pridáme k bublajúcej zmesi.
Opäť necháme dusiť ďalších asi 5 minút, zalejeme smotanou a po pár minútach zľahka zahustíme ryžovou múkou a podľa chuti okyslíme citrónovou šťavou.
Necháme ešte asi 10minút prevrieť a odstavíme.
Podávame s parenou knedľou, obľúbeným pečivom alebo s cestovinou.

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...