Preskočiť na hlavný obsah

Dvojfarebná bábovka s čerešňami

Recept na túto bábovku som sama nevymyslela, ale čerpala som ho z jedného zo slovenských  kulinárskych časopisov, konkrétne z Nového času EXTRA - varenie a pečenie. Ide o úplne klasickú bábovku, na akú ste zvyknutí od svojich babičiek a mamičiek, ale je vylepšená o čerešne a tvarohovú plnku. Pôvodný názov uvedený v časopise bol ,,Bábovka - Dunajské vlnky´´, ale nechceme úplne opakovať, a tak si ju všetci povinne zapamätáme ako dvojfarebnú bábovku z tohto blogu. Alebo ak chcete, ,,Ružinské vlnky či Divínske vetry´´ , keďže to je môjmu srdcu bližšie. :)
Tak sa poďme spoločne pozrieť na už spomínaný recept, podľa ktorého si môžte túto skvelú bábovku upiecť.

Potrebujeme:
cesto
200g zmäknutého masla alebo rastlinného tuku na pečenie + na vymazanie formy
120g krupicového cukru (v pôvodnom recepte bolo 200g, ale nemusíme to preháňať)
4 vajcia
220g hladkej múky + na vysypanie bábovkovej formy
1 ČL prášku do pečiva
2 PL kakaa
2-3 PL mlieka
štipka soli
plnka
250g mäkkého roztierateľného tvarohu
2PL vanilkového pudingového prášku
1 balíček vanilínového cukru
1 vajce
1 šálka čerstvých alebo zaváraných čerešní
ozdoba
čerešne
čokoláda na varenie
maslo

Postup:
Maslo vyšľaháme so soľou a cukrom do krémova.
Za stáleho miešania pridávame po jednom vajcia.
Následne vmiešame do zmesi preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiesime hladké cesto.
Cesto si rozdelím na polovicu. Do bledej časti môžte pridať pár kvapiek vanilkovej esencie a do druhej časti vmiešame kakao, a keďže kakao nám cesto ešte zahustí, rozriedime ho trochou mlieka tak, aby sme dostali rovnakú konzistenciu, ako má bledá časť.
Následne si pripravíme plnku.
Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom, pudingovým práškom a vajíčkom.
Čerešne si umyjeme, vykôstkujeme a rozpolíme.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Bábovkovú formu si vymažeme maslom a vysypeme múkou.
Následne na spodok tortovej formy striedavo navrstvíme asi polovicu z každého cesta.
Na cesto potom nanesieme plnku tak, aby sa nedotýkala okrajov formy a na plnku naukladáme pripravené čerešne.
Vrch opäť prikryjeme cestom a vložíme do rúry.
Pečieme približne 45-50minút. Pričom skontrolujeme špáratkom, či sa už cesto nevyťahuje.
Po upečení vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Vyklopíme z formy.
Medzičasom si roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu s maslom a polejeme ňou povrch bábovky.
Potom už bábovku stačí len dozdobiť zvyšnými čerešňami, prípadne môžte pridať aj šľahačku, a máme hotovo.

DOBRÚ CHUŤ!!!








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...