Preskočiť na hlavný obsah

Veľkonočný barančekovia

Neexistuje snáď tradičnejší veľkonočný múčnik ako symbolický veľkonočný baranček. Aspoň teda v našej rodine to platí na sto percent. Preto som sa aj ja po prvýkrát vo svojom živote a ,,cukrárskej kariére´´ :) odhodlala bez pomoci túto veľkú noc upiecť hneď dvoch takýchto fešákov. No bohužiaľ, poviem vám, nebudem mať na toto pečenie žiadne super spomienky. Neskončilo totiž katastrofou, ale obaja zdarne uzreli svetlo sveta bez akýchkoľvek väčších chýb či defektov. Prešli už aj ochutnávkou, keďže nie všetko cesto zišlo do formy, a tak som upiekla aj degustačné muffinky. Cítila som sa ako veľká cukrárka, ktorá dáva svojim zákazníkom ochutnávať z rôznych príchutí cesta, aby si vybrali, čo im najviac chutí a čo by si chceli objednať, keď som svoje výtvory ponúkala celej rodine. :D
Na poslednú chvíľu som sa rozhodla aj s vami podeliť o recept, podľa ktorého som upiekla svojich barančekov, (základné cesto som odkukala z overených receptov a obohatila som si ho o svoje špeci ingrediencie, aby barančekovia neboli len taký fádny, ale aby bolo v každom súste čo objavovať) veď ešte nie je tak neskoro a do pondelka ešte pretečie veľa vody, ak sa do toho pustíte ešte teraz, na pondelok už budete mať čo ponúknuť šibačom alebo si ich ukryte len pre seba, ja sa už teším na tie raňajky, keď si ich potrieme lekvárom, budeme  
uchlipkávať z teplého kakavka a prosto si ich užijeme.

Vanilkový s hrozienkami a kúskami čokolády 

Potrebujeme
300g polohrubej múky +na vysypanie
1 balíček prášku do pečiva
120g kryštálového cukru
1 balíček vanilínového cukru
4 vajcia
1ČL vanilkového extraktu
200ml slnečnicového oleja + na vymastenie
100ml vlažnej vody
hrsť sušených hrozienok
2 riadky horkej čokolády
práškový cukor na posypanie
Postup
Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. (Ja to robím ako prvé, aby som potom nemusela umývať šľahač.)
Žĺtka vyšľaháme s cukrom dopenista. Prilejeme olej a vanilkovú arómu a šľaháme, kým sa nespoja.
Múku si zmiešame s práškom do pečiva a postupne za stáleho miešania pridávame do žĺtkovej zmesi (tak to ide ľahšie), keď sa nám zdá už cesto príliš tuhé, prilejeme vodu, prisypeme zvyšnú múku a ešte raz dobre premiešame.
Potom si nasekáme čokoládu nadrobno a spolu s hrozienkami ju ručne primiešame do cesta (ide to dosť ťažko, lebo trené cesto je poriadne tuhé, no nebojte sa toho, dá sa to a čím dlhšie vmiešavate, tým to ide ľahšie).
Nakoniec už len zľahka ručne primiešame sneh z bielkov tak, aby v ceste neostali hrudky.
Formu na barančeka si dobre vymastíme, ja som na to použila olej, ale môžte vymastiť aj maslom alebo masťou, je to na vás, ale mne sa to zdalo celkom jednoduché, keďže olej je tekutý, no a samozrejme nezabuneme ani vysypať múkou (ja som na to pri tomto barančekovi z nejakého nepochopiteľného dôvodu zabudla, ale dal sa našťastie , i keď s menšími rozpakmi, nakoniec vyklopiť a nakoniec som bola celkom rada, že som na to zabudla, keďže na druhom barančekovi mi ostala nepekná biela posýpka).
Cesto nalejeme do formy, ale len tak do trištvrte, lebo baranček ešte poriadne narastie. (Mne ešte ostalo cesto, a tak som v oboch prípadoch upiekla aj muffiny.) Formu radšej vložíme aj do plechu, aby sme si nezašpinili rúru, ak by sa baranček rozhodol utekať z formy. :)
No a potom už len vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov a pečieme asi 45minút.
Upečeného barančeka necháme trocha vychladnúť, no nie úplne do studena a vyklopíme z formy.
Vychladnutého barančeka potom posypeme práškovým cukrom (ale môžete poliať aj citrónovou alebo čokoládovou polevou, je to na vás). A okolo krku mu uviažeme mašľu, nech je za väčšieho elegána.

  
Kakaový s banánom a lieskovcami

Potrebujeme
300g polohrubej múky +na vysypanie
1 balíček prášku do pečiva
120g kryštálového cukru
1 balíček vanilínového cukru
4 vajcia
1ČL vanilkového extraktu
200ml slnečnicového oleja + na vymastenie
100ml vlažnej vody
hrsť lieskových orechov
1 banán
kakao a práškový cukor na posypanie
Postup
Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. (Ja to robím ako prvé, aby som potom nemusela umývať šľahač.)
Žĺtka vyšľaháme s cukrom dopenista. Prilejeme olej a šľaháme, kým sa nespoja.
Múku si zmiešame s práškom do pečiva a postupne za stáleho miešania pridávame do žĺtkovej zmesi (tak to ide ľahšie), keď sa nám zdá už cesto príliš tuhé, prilejeme vodu, prisypeme zvyšnú múku a ešte raz dobre premiešame.
Banán si nakrájame na malé kocky a lieskové orechy si nasekáme na malé kúsky.
Vmiešame do cesta. Nakoniec primiešame aj sneh z bielkov.
No a rovnako ako v prvom prípade nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na barančeka a dáme piecť.
Po 45minútach vytiahneme z rúry, vyklopíme z formy a ochladnutého posypeme kakaom a práškovým cukrom, ozdobíme mašľou a máme hotovo.


TAK DOBRÚ CHUŤ A TEŠÍM SA NA VÁS PRI ĎALŠOM RECEPTE!!! :)

Vaša Lili...





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...