Preskočiť na hlavný obsah

Slané veľkonočné taštičky z lístkového cesta s bešamelom, údeným mäsom a špenátom

Tak čo, ako si užívate veľkonočný pondelok?! Musím sa vám priznať, že ja som ho odpálila mega štedrými slávnostnými raňajky. Chcela som ochutnať čo najviac zo svojich výtvorov, a tak som sa
chtiac nechtiac trochu prejedla. Ale o tom má tento deň tak trochu aj byť.
U nás sa veľkonočné tradície neberú nejako vo veľkom. Väčšinou k nám nikto nechodí, a tak sa nám šibačov podarilo vybaviť už zrána. Ten najmenší ale najhlavnejší si svoju prácu už vykonal a dostal za to už aj patričnú výslužku a to je pre nás to najpodstatnejšie.
Stôl je však nachytaný a plný dobrôt, kdyby neco. Takže ak nemáte kam ísť alebo by ste nás jednoducho chceli len tak ,,nezištne´´ navštíviť, ste u nás vítaní. Verte, neodídete s prázdnymi vreckami.
Ale vrhnime sa mi už radšej na dnešný recept.
Tieto slané lístkové taštičky sú naozaj vynikajúce. Recept nie je z mojej hlavy, ale čerpala som ho z niektorého z mnohých časopisov s veľkonočnými receptami, ktoré doma mám. Neviem z ktorého presne, pretože som ho našla asi úplne vo všetkých. Keďže ho všade tak propagovali, hovorila som si: ,,Ten musí byť asi fakt dobrý, to musím vyskúšať.´´ A tak sa aj stalo. No a musím vám povedať, že som svoje rozhodnutie ani na chvíľu neoľutovala. :)

Potrebujeme:
1 balenie mrazeného lístkového cesta
2PL masla
2PL hladkej múky
250ml teplého mlieka
100g nastrúhaného syra typu gouda alebo eidam
250g vareného nadrobno pokrájaného údeného mäsa
2 hrste čerstvého špenátu
štipku čierneho korenia a soli
vajíčko na potretie

Postup:
Lístkové cesto si necháme zmäknúť pri izbovej teplote tak, aby sa dalo vaľkať.
Do menšieho hrnca si dáme roztopiť maslo. Keď sa úplne roztopí a začne trocha bublať, za stáleho miešania pomaly prisypeme múku, aby nám zmes nevykypela a necháme opiecť do zožltnutia. Následne prilejeme mlieko, posolíme, okoreníme a miešame tak, aby sa múčna zmes v mlieku úplne rozpustila. Následne pridáme prepláchnutý špenát a varíme, kým sa pekne nezparí a nezmenší svoj objem. Potom prisypeme syr, a keď sa roztopí pridáme aj údené mäso. Necháme trocha prebublať a odstavíme z ohňa.
Hotovú zmes necháme poriadne vychladnúť, aby sa nám pri plnení cesto neroztrhalo.
Medzitým si cesto vyvaľkáme. Nie úplne na tenko, ale zase ani na hrubo, asi tak na hrúbku 3-5mm.
Následne cesto rozkrájame asi na 12 približne rovnako veľkých štvorcov.
Každý štvorec pred plnením ešte trocha ponaťahujeme, potrieme asi 1PL plnky po celom obvode, len okraje necháme suché. Okraje zahneme do stredu tak, aby sa nám vytvoril akýsi batôžtek. Takto postupujeme, kým nám nedôjde cesto. Každú šatôčku pred pečením potrieme vyšľahaným vajcom.
Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 200 stupňov asi 30 minút dozlatova.
Hotové šatôčky potom podávame so zemiakovým alebo zeleninovým šalátom či samostatne ako chutné a sýte predjedlo.

DOBRÚ CHUŤ A VESELÉ PREŽITIE ZVYŠKU VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV!!!

Vaša Lili.






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...