Preskočiť na hlavný obsah

Chlebíček s kondenzovaným mliekom

Ahojte moji drahí, dnes som sa rozhodla ponúknuť vám recept na skutočne hriešne sladký a hriešne dobrý koláčik k poobedňajšej káve či k čaju o piatej. Ako ste už mohli z názvu vytušiť, hlavnú úlohu v tomto recepte hrá práve sladké kondenzované mlieko, ktoré si asi každý z nás pamätá ešte z detstva, keď sme ho cmúľali z obalov pripomínajúcich pastu na zuby. Preto dúfam, že vás tento koláč prenesie do doby, keď ste boli ešte len malými deťmi a pri jeho ochutnávaní aspoň na chvíľu zabudnete  na starosti každodenného  života...
(Inšpirované knihou Dulce de leche od Martinky Pintérovej-Bezákovej)

Potrebujeme:
120g masla
45g cukru
1/2 šálky sladeného kondenzovaného mlieka - Salka (asi 120ml) + asi štvrť šálky na poliatie
1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu
120g hladkej múky
3/4 ČL prášku do pečiva
2 vajcia
1/4 ČL soli

Postup:
V miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a so soľou.
V druhej miske si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom dopenista. Pridáme vanilku a následne postupne zašľaháme kondenzované mlieko a múčnu zmes. Ako posledné do zmesi pomaly a postupne zašľaháme vajíčka.
Cesto nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy na chlebíček a pečieme pri 170stupňoch asi 40-45minút, kým chlebíček na povrchu pekne nezhnedne.
Upečený a mierne vychladnutý koláč polejeme zvrchu zvyšným mliekom a prípadne môžme posypať sušenými brusnicami a mandľovými lupienkami.
DOBRÚ CHUŤ!!!









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...