Preskočiť na hlavný obsah

Chlebíček s kondenzovaným mliekom

Ahojte moji drahí, dnes som sa rozhodla ponúknuť vám recept na skutočne hriešne sladký a hriešne dobrý koláčik k poobedňajšej káve či k čaju o piatej. Ako ste už mohli z názvu vytušiť, hlavnú úlohu v tomto recepte hrá práve sladké kondenzované mlieko, ktoré si asi každý z nás pamätá ešte z detstva, keď sme ho cmúľali z obalov pripomínajúcich pastu na zuby. Preto dúfam, že vás tento koláč prenesie do doby, keď ste boli ešte len malými deťmi a pri jeho ochutnávaní aspoň na chvíľu zabudnete  na starosti každodenného  života...
(Inšpirované knihou Dulce de leche od Martinky Pintérovej-Bezákovej)

Potrebujeme:
120g masla
45g cukru
1/2 šálky sladeného kondenzovaného mlieka - Salka (asi 120ml) + asi štvrť šálky na poliatie
1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu
120g hladkej múky
3/4 ČL prášku do pečiva
2 vajcia
1/4 ČL soli

Postup:
V miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a so soľou.
V druhej miske si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom dopenista. Pridáme vanilku a následne postupne zašľaháme kondenzované mlieko a múčnu zmes. Ako posledné do zmesi pomaly a postupne zašľaháme vajíčka.
Cesto nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy na chlebíček a pečieme pri 170stupňoch asi 40-45minút, kým chlebíček na povrchu pekne nezhnedne.
Upečený a mierne vychladnutý koláč polejeme zvrchu zvyšným mliekom a prípadne môžme posypať sušenými brusnicami a mandľovými lupienkami.
DOBRÚ CHUŤ!!!









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!