Preskočiť na hlavný obsah

Špenátové lasagne s hubovým ragú

Mňam, ešte aj pri písaní tohto článku sa zalizujem a slinky mi tečú až po zem, také sú tieto lasagne výborné. Na tento recept som tak trošku pyšná, pretože som ho sama vymyslela, i keď je mi jasné, že možno podobných receptov je na svete mrte, ale tento je predsa originálny, je v ňom totiž aj kus môjho srdca a osobnej fantázie.
Napriek tomu, že by som si ho najradšej nechala patentovať, sa s vami oň podelím s nádejou, že si ho niekto z vás doma s láskou navarí a s ešte väčšou vášňou a chuťou aj zje a bude na mňa šťastne spomínať. :)

Potrebujeme (na menší plech - 4porcie):
lasagne (250g, t.j. asi pol balenia)
špenátová vrstva
1 balenie mrazeného špenátu (asi 400-450g)
200g hustého bieleho jogurtu
200g tvrdého syra (asi štvrťku si odložíme bokom)
čierne korenie
soľ (ani nemusí byť)
hubové ragú
pol cibule
olivový olej
konzerva šampiňónov
sušené oregáno
konzerva lúpaných drvených paradajok
soľ
čierne korenie

Postup:
Špenát si necháme trocha rozmraziť. Takto pripravený vložíme do hrnca, podlejeme vodou a necháme podusiť, kým sa úplne nerozpustí a nezačne bublať.
Medzitým si nastrúhame syr.
Špenát okoreníme (soliť ani netreba, syr to dostatočne ochutí, ale riaďte sa podľa vlastnej chuti), pridáme jogurt a po chvíli odstavíme. Do horúcej zmesi vmiešame nastrúhaný syr, ktorý sa v nej pekne rozpustí.
Na hubové ragú si v hrnci na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme prepláchnuté,osušené šampiňóny nakrájané na malé kúsky (môžme použiť aj iné huby) a trochu opečieme, potom zalejeme konzervou paradajok, ochutíme oregánom, soľou a korením podľa chuti a necháme 10-15minút prevrieť.
Medzitým si menší pekáč vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom. Položíme prvú vrstvu lasagní, potom nanesieme špenátovú vrstvu, opäť lasagne, ragú a takto vrstvíme tak, aby na vrchu bola vrstva ragú. Vrch lasagní posypeme syrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200stupňov a pečieme asi 30minút, teda dovtedy, kým lasagne nezmäknú a vrch pekne nezozlatne. Po upečení nakrájame a servírujeme doplnené o čerstvú zeleninu, prípadne ozdobíme čerstvou bazalkou.

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...