Preskočiť na hlavný obsah

Špenátové lasagne s hubovým ragú

Mňam, ešte aj pri písaní tohto článku sa zalizujem a slinky mi tečú až po zem, také sú tieto lasagne výborné. Na tento recept som tak trošku pyšná, pretože som ho sama vymyslela, i keď je mi jasné, že možno podobných receptov je na svete mrte, ale tento je predsa originálny, je v ňom totiž aj kus môjho srdca a osobnej fantázie.
Napriek tomu, že by som si ho najradšej nechala patentovať, sa s vami oň podelím s nádejou, že si ho niekto z vás doma s láskou navarí a s ešte väčšou vášňou a chuťou aj zje a bude na mňa šťastne spomínať. :)

Potrebujeme (na menší plech - 4porcie):
lasagne (250g, t.j. asi pol balenia)
špenátová vrstva
1 balenie mrazeného špenátu (asi 400-450g)
200g hustého bieleho jogurtu
200g tvrdého syra (asi štvrťku si odložíme bokom)
čierne korenie
soľ (ani nemusí byť)
hubové ragú
pol cibule
olivový olej
konzerva šampiňónov
sušené oregáno
konzerva lúpaných drvených paradajok
soľ
čierne korenie

Postup:
Špenát si necháme trocha rozmraziť. Takto pripravený vložíme do hrnca, podlejeme vodou a necháme podusiť, kým sa úplne nerozpustí a nezačne bublať.
Medzitým si nastrúhame syr.
Špenát okoreníme (soliť ani netreba, syr to dostatočne ochutí, ale riaďte sa podľa vlastnej chuti), pridáme jogurt a po chvíli odstavíme. Do horúcej zmesi vmiešame nastrúhaný syr, ktorý sa v nej pekne rozpustí.
Na hubové ragú si v hrnci na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme prepláchnuté,osušené šampiňóny nakrájané na malé kúsky (môžme použiť aj iné huby) a trochu opečieme, potom zalejeme konzervou paradajok, ochutíme oregánom, soľou a korením podľa chuti a necháme 10-15minút prevrieť.
Medzitým si menší pekáč vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom. Položíme prvú vrstvu lasagní, potom nanesieme špenátovú vrstvu, opäť lasagne, ragú a takto vrstvíme tak, aby na vrchu bola vrstva ragú. Vrch lasagní posypeme syrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200stupňov a pečieme asi 30minút, teda dovtedy, kým lasagne nezmäknú a vrch pekne nezozlatne. Po upečení nakrájame a servírujeme doplnené o čerstvú zeleninu, prípadne ozdobíme čerstvou bazalkou.

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!