Preskočiť na hlavný obsah

Tartaletky so slivkovým džemom

Ahojte drahúšikovia,
no tak ako, užili ste si Valentín, ako má byť alebo sú vlastne vaše oslavy ešte len v plnom prúde?!
Ak aj vy nemáte čo dnes večer robiť a snažíte sa nemyslieť na svoju single zúfalú situáciu, poďte so mnou prelúskať dnešný sladký článok, ktorý nám aspoň na chvíľu pomôže zabudnúť.
Dnešný recept som čerpala z Instagramu od jednej veľmi šikovnej ženičky, ktorá každý deň zásobuje svojich sledovateľov inšpiráciami od raňajok až po večeru.
Vybrala som si pre vás veľmi chutný, nie veľmi sladký a pomerne zdravý recept, ktorý uspokojí chuť na sladké, ale nezvýši vám opäť cukor po presladenom Valentíne.
Tak si vybehnite po kýbeľ zmrzliny a môžme ísť na to...

Potrebujeme (na 4 koláčiky):
150g celozrnnej múky (pšeničnej/špaldovej)
100g masla/kokosového oleja (ja som použila novú Ramu s kokosovým a madľovým olejom)
50g mletých mandlí
štipka soli
1ČL škorice
3PL ľadovej vody
slivkový džem
mandľové lupienky

Postup:
Múku si premiešame s mletými mandľami, soľou a škoricou, pridáme tuk a vodu a vymiesime kompaktné cesto, ktoré vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky.
Medzitým si pripravíme silikónovú podložku na vaľkanie cesta, ktorú si pomúčime, aby sa cesto nelepilo.
Následne si cesto vyberieme z chladničky a necháme ešte 5 minút postáť.
Medzičasom si predhrejeme rúru na 180stupňov.
Cesto si rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme do formičiek na tartaletky alebo povykrajujeme napríklad vykrajovačkou na pirohy do tvaru krúžkov, okraje zahneme dohora a potrieme slivkovým džemom a posypeme mandľovými lupienkami.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 25-30 minút.
Pred vytiahnutím, necháme schladnúť vo vypnutej rúre (do dverí rúry strčíme varechu, aby ostala pootvorená a koláčiky mohli chladnúť).
Upečené koláčiky môžme poprášiť práškovým cukrom, ale nie je to nutné.
Koláčiky sú krehučké a  trocha pripomínajú linecké cesto. Aj napriek tomu, že nepridávame žiaden cukor, nie je to vôbec cítiť a naopak ide o veľmi lahodný a chuťovo vyvážený dezert.

Prajem DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!