Preskočiť na hlavný obsah

Tartaletky so slivkovým džemom

Ahojte drahúšikovia,
no tak ako, užili ste si Valentín, ako má byť alebo sú vlastne vaše oslavy ešte len v plnom prúde?!
Ak aj vy nemáte čo dnes večer robiť a snažíte sa nemyslieť na svoju single zúfalú situáciu, poďte so mnou prelúskať dnešný sladký článok, ktorý nám aspoň na chvíľu pomôže zabudnúť.
Dnešný recept som čerpala z Instagramu od jednej veľmi šikovnej ženičky, ktorá každý deň zásobuje svojich sledovateľov inšpiráciami od raňajok až po večeru.
Vybrala som si pre vás veľmi chutný, nie veľmi sladký a pomerne zdravý recept, ktorý uspokojí chuť na sladké, ale nezvýši vám opäť cukor po presladenom Valentíne.
Tak si vybehnite po kýbeľ zmrzliny a môžme ísť na to...

Potrebujeme (na 4 koláčiky):
150g celozrnnej múky (pšeničnej/špaldovej)
100g masla/kokosového oleja (ja som použila novú Ramu s kokosovým a madľovým olejom)
50g mletých mandlí
štipka soli
1ČL škorice
3PL ľadovej vody
slivkový džem
mandľové lupienky

Postup:
Múku si premiešame s mletými mandľami, soľou a škoricou, pridáme tuk a vodu a vymiesime kompaktné cesto, ktoré vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky.
Medzitým si pripravíme silikónovú podložku na vaľkanie cesta, ktorú si pomúčime, aby sa cesto nelepilo.
Následne si cesto vyberieme z chladničky a necháme ešte 5 minút postáť.
Medzičasom si predhrejeme rúru na 180stupňov.
Cesto si rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme do formičiek na tartaletky alebo povykrajujeme napríklad vykrajovačkou na pirohy do tvaru krúžkov, okraje zahneme dohora a potrieme slivkovým džemom a posypeme mandľovými lupienkami.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 25-30 minút.
Pred vytiahnutím, necháme schladnúť vo vypnutej rúre (do dverí rúry strčíme varechu, aby ostala pootvorená a koláčiky mohli chladnúť).
Upečené koláčiky môžme poprášiť práškovým cukrom, ale nie je to nutné.
Koláčiky sú krehučké a  trocha pripomínajú linecké cesto. Aj napriek tomu, že nepridávame žiaden cukor, nie je to vôbec cítiť a naopak ide o veľmi lahodný a chuťovo vyvážený dezert.

Prajem DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...