Preskočiť na hlavný obsah

Kysnuté čučoriedkové koláče

Dnes vám prinášam recept na tie najchutnejšie kysnuté koláče, aké som kedy upiekla a aké som kedy jedla. Naozaj vám neklamem, tieto čučoriedkové zázraky sú najobľúbenejším koláčikom k raňajšej káve či k čajíku celej našej rodiny. Recept mám z jedného čísla časopisu FOOD a robila som ich už niekoľkokrát, čo tiež hovorí o ich dokonalosti.

Potrebujeme:
cesto:
250ml plnotučného mlieka (ja som použila polotučné)
1ČL cukru (použila som kokosový cukor)
500g hladkej múky
30g droždia
100g masla
štipka soli 
2 žĺtky
plnka:
350g čučoriedok (ja som použila mrazené)
3-5PL  cukru (v mojom prípade kokosový)
mrvenička:
100g hrubej múky
100g cukru (opäť kokosový, pôvodne krupicový)
100g zmäknutého masla
+ vajce na potretie (ja som použila bielky, ktoré mi zostali z cesta)

Postup:
Zo 4PL vlažného mlieka, 1ČL cukru, 1PL múky a rozdrobeného droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
Keď kvások vykysne, pridáme zvyšnú múku, mlieko, v ktorom si rozšľaháme žĺtka, pridáme aj roztopené maslo, štipku soli.
Ručne vypracujeme kompaktné cesto, dobre ho pomúčime, misku prikryjeme čistou suchou utierkou, uložíme na teplé miesto a necháme aspoň pol hodinu kysnúť.
Čučoriedky nasypeme do hrnca a postavíme na sporák, zasypeme cukrom a necháme chvíľu variť, kým sa cukor roztopí a čučoriedky si pustia šťavu.
Rúru si predhrejeme na 180stupňov.
Plech si vystelieme papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1cm.
Kolieska môžme vykrajovať vykrajovačom na pirohy, ako to bolo v mojom prípade alebo obráteným pohárom s väčším priemerom kolieska.
Kolieska poukladáme na plech, tak aby boli ďalej od seba, keďže počas pečenia budú ešte kysnúť.
Každý koláč potrieme vajíčkom.
Doprostred všetkých koláčikov nanesieme vrchovatú lyžicu čučoriedok.
Z pripravených surovín vypracujeme mrveničku, ktorou posypeme vrch koláčov.
Takto pripravené koláče vložíme to vyhriatej rúry a pečieme dozlatista približne 15 minút.
Verím, že vám tieto koláčiky budú zaručene chutiť, pretože sú dokonale mäkučké aj na druhý deň po upečení a chutia proste neskutočne...

DOBRÚ CHUŤ!!!!


 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!