Preskočiť na hlavný obsah

Chrumkavý cuketový koláč (torta) s arašidmi

Klasika na zdravší spôsob

Na prípravu tohto koláča som sa chystala celkom dlhú dobu, bola som naň veľmi zvedavá a tešila som sa naň ako malé dieťa. Tvaroh je totiž moja láska a cuketový koláč či arašidové maslo tiež milujem najviac na svete. No keď som sa doňho už konečne pustila, zistila som, že nemám doma ani mandle ani mandľovú múku a tak som musela improvizovať a nahradila som ju ovsenou. Neviem, či práve preto alebo z nejakého iného dôvodu mi tento koláč nechutil až tak, ako som očakávala. Asi skúste použiť práve tú mandľovú múku z pôvodného zadania a odporúčam vám, aby ste použili o trošku viac sladidla a potom možno dosiahnete delikátnejšiu a lepšiu chuť, než sa podarilo vykúzliť mne.

Potrebujeme:
cesto -
6 vajec
2PL medu
150g ovsenej alebo mandľovej múky
0,5 kg cukety (ja som použila jednu väčšiu)
1 banán
1 ČL prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
50g roztopeného kokosového tuku
hrsť nesolených a nepražených  arašidov (ja som však kúpila pražené, nelúpané a nesolené z Billy)
plnka -
500g mäkkého odtučneného tvarohu
2 PL medu
2 PL 100% arašidovej nátierky (ja som použila tú z DM-ky)

+ sekané arašidy na posypanie

Postup:.
Arašidy si vložíme do elektrického sekáčika a najemno podrvíme.
Cuketu si postrúhame na hrubom strúhadle (nešúpeme) a zbavíme ju prebytočnej vody.
Vajcia vymiešame s medom do penista, pridáme roztlačený banán, roztopený kokosový tuk (nie horúci), ovsenú múku zmiešanú s práškom do pečiva, škoricu, postrúhanú cuketu a poriadne spolu premiešame.
Rúru si predhrejeme na 180stupňov.
Tortovú formu alebo malý pekáč si vystelieme papierom na pečenie.
Cesto vylejeme do plechu a pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 30 minút.
Medzitým si pripravíme plnku.
Tvarohy jednoducho zmiešame s arašidovým maslom a medom a máme hotovo.
Vychladnutý koláč (korpus) potrieme krémom (cesto môžme predtým potrieť vrstvou pikantného/kyslejšieho džemu - čierne ríbezlie, arónia, brusnica - ) a vrch posypeme nasekanými arašidmi, prípadne polejeme roztopenou čokoládou.
Následne koláč vložíme na niekoľko hodín do chladničky a podávame kvalitne stuhnuté, najlepšie na druhý deň.

DOBRÚ CHUŤ!!!





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!