Preskočiť na hlavný obsah

Chrumkavý cuketový koláč (torta) s arašidmi

Klasika na zdravší spôsob

Na prípravu tohto koláča som sa chystala celkom dlhú dobu, bola som naň veľmi zvedavá a tešila som sa naň ako malé dieťa. Tvaroh je totiž moja láska a cuketový koláč či arašidové maslo tiež milujem najviac na svete. No keď som sa doňho už konečne pustila, zistila som, že nemám doma ani mandle ani mandľovú múku a tak som musela improvizovať a nahradila som ju ovsenou. Neviem, či práve preto alebo z nejakého iného dôvodu mi tento koláč nechutil až tak, ako som očakávala. Asi skúste použiť práve tú mandľovú múku z pôvodného zadania a odporúčam vám, aby ste použili o trošku viac sladidla a potom možno dosiahnete delikátnejšiu a lepšiu chuť, než sa podarilo vykúzliť mne.

Potrebujeme:
cesto -
6 vajec
2PL medu
150g ovsenej alebo mandľovej múky
0,5 kg cukety (ja som použila jednu väčšiu)
1 banán
1 ČL prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
50g roztopeného kokosového tuku
hrsť nesolených a nepražených  arašidov (ja som však kúpila pražené, nelúpané a nesolené z Billy)
plnka -
500g mäkkého odtučneného tvarohu
2 PL medu
2 PL 100% arašidovej nátierky (ja som použila tú z DM-ky)

+ sekané arašidy na posypanie

Postup:.
Arašidy si vložíme do elektrického sekáčika a najemno podrvíme.
Cuketu si postrúhame na hrubom strúhadle (nešúpeme) a zbavíme ju prebytočnej vody.
Vajcia vymiešame s medom do penista, pridáme roztlačený banán, roztopený kokosový tuk (nie horúci), ovsenú múku zmiešanú s práškom do pečiva, škoricu, postrúhanú cuketu a poriadne spolu premiešame.
Rúru si predhrejeme na 180stupňov.
Tortovú formu alebo malý pekáč si vystelieme papierom na pečenie.
Cesto vylejeme do plechu a pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 30 minút.
Medzitým si pripravíme plnku.
Tvarohy jednoducho zmiešame s arašidovým maslom a medom a máme hotovo.
Vychladnutý koláč (korpus) potrieme krémom (cesto môžme predtým potrieť vrstvou pikantného/kyslejšieho džemu - čierne ríbezlie, arónia, brusnica - ) a vrch posypeme nasekanými arašidmi, prípadne polejeme roztopenou čokoládou.
Následne koláč vložíme na niekoľko hodín do chladničky a podávame kvalitne stuhnuté, najlepšie na druhý deň.

DOBRÚ CHUŤ!!!





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Staropoľský medovník

Prečo si nenavodiť vianočnú atmosféru i v lete Tento koláč som piekla už asi týždeň dozadu, keď som sa pustila do sťahovania. Potrebovala som pomoc aj od svojho drahého brata, a tak som ho niečím musela podplatiť a zároveň odmeniť, moja voľba padla na jeho obľúbený perník, ktorý mu vždy kupujem aj na jarmokoch a trhoch. Ak aj vy milujete koláče s perníkovou príchuťou alebo sa už neviete dočkať Vianoc a tých skvelých koláčov, ktoré k nim patria, tak sa pustite so mnou do prípravy jedného z nich. Potrebujeme: 60g masla  1,5ČL prášku do perníka (prášok do pečiva s perníkovou príchuťou) 100g krupicového cukru  6-7PL medu 125ml plnotučného mlieka 2 vajcia 300g hladkej múky 2PL kakaa 250g slivkového džemu 100g čokolády na varenie Postup: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Vmiešame med a odstavíme z ohňa. Polotekutú zmes prešľaháme s mliekom a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku spojíme s práškom do...