Preskočiť na hlavný obsah

Slivkáč s pudingovým krémom

Ak môj blog sledujete už dlhšie, asi ste si všimli, že pri pečení  a príprave dezertov rada používam puding. Je to asi taká moja závislosť či zaužívaný zvyk, no jedno je isté, pudingy milujem už od detstva, sú jednoduché na prípravu a hlavne chutia skvelo. Aj preto mi ani dnes nie je trápne, vyrukovať tu s ďalším pudingovým receptom. Tentokrát pôjde o kombináciu pudingu, sliviek a ako inak, jednej z mojich základných ingrediencií, škorice. Šialené?! Vyskúšajte a posúďte sami, tá vôňa vás presvedčí o správnosti vybraných surovín... (teda ak nebudete mať zapchatý nos tak ako ja)  :)

Potrebujeme:
1 balíček mrazeného lístkového cesta (400g)
1 balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou (alebo Zlatý klas)
400ml (rastlinného) mlieka
50g kryštálového cukru
150g mäkkého jemného odtučneného tvarohu
asi 10 čerstvých sliviek
trstinový cukor
mletú škoricu

Postup:
Lístkové cesto vyberieme z mrazničky a necháme pri izbovej teplote zmäknúť tak, aby sa s ním dalo pracovať.
Medzitým si uvaríme puding. 2/3 pripraveného mlieka dáme v kastróliku variť na sporák. Vo zvyšnom mlieku si vymiešame pudingový prášok s cukrom. Keď mlieko na sporáku začne vrieť, stíšime plameň a prilejeme pudingovú zmes, sporák opäť pustíme na plno a za stáleho miešania varíme, kým puding nezhustne (trvá to asi 1-2 minúty). Uvarený puding odložíme bokom a necháme trocha vychladnúť.
Slivky si umyjeme a nakrájame na mesiačiky.
Dosku na vaľkanie si vysypeme múkou, prenesieme na ňu cesto a vyvaľkáme, na nie veľmi tenko, teda na veľkosť vašej koláčovej formy. Cesto potom vložíme do formy a ešte ho rukami dotvarujeme tak, aby zapĺňano celý jej priestor, aj boky.
Do vychladnutého pudingu následne vmiešame tvaroh a zmes vylejeme na cesto. Na plnku potom rovnomerne naukladáme nakrájané slivky, ktoré nakoniec posypeme trstinovým cukrom a škoricou, vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov a pečieme asi 45-60 minút, respektívne, kým okraje nezozlatnú, krém na povrchu nezíska jemnú kôrčičku a šťava, ktorú pustia slivky, pekne neskaramelizuje, vtedy je totiž koláč už určite hotový.

Prajem DOBRÚ CHUŤ!!!




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!