Preskočiť na hlavný obsah

Nepečený banánový koláč

Recept na tento koláč som tak trochu odkukala od slovenskej blogerky Angie Bakes, lepšie povedané z jej cukrárskej knihy, no ide o najobľúbenejší koláč mojej sestry, teda pravdupovediac miluje ho celá moja rodina, a preto si aj ja dovolím zverejniť ho na svojom blogu. Samozrejme, ako všetko, som si ho mierne upravila a v tejto podobe vám ho chcem dnes predstaviť...

Potrebujeme:
cesto
200g maslových sušienok
100g masla 
plnka
1 balíček pudingového prášku (ja som použila mandľový, ale môžte si zvoliť, aký vám chutí, napríklad banánový alebo vanilkový)
70g cukru
400ml mlieka
30g masla
3 stredne veľké zrelé banány
1 balíček tortového želé (napr. Dr.Oetker)
 poleva
100g kvalitnej čokolády
1PL masla

Postup:
Sušienky vložíme do mixéra a rozdrvíme najemno.
Následne takto pripravené sušienky ručne zmiešame so zmäknutým maslom, až vytvoríme mrvivé, no kompaktné cesto.
Následne si zoberieme koláčovú formu s vrúbkovaným okrajom a cesto do nej rovnomerne, najlepšie rukami, rozprestrieme. Pripravený základ koláča na chvíľu odložíme bokom, aby stuhol a zatiaľ si pripravíme plnku.
Do rajničky nalejeme 2/3 mlieka a dáme variť na sporák. Do zvyšku mlieka nasypeme puding s cukrom a dôkladne vymiešame. Keď mlieko začne vrieť, stíšime plameň na minimum, vlejeme si doň pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme (sporák si dáme opäť na plno) približne ďalšie 2 minúty do zhustnutia. Do hotového pudingu vhodíme trocha masla, necháme rozpustiť a zľahka premiešame. Chvíľu počkáme, aby puding trocha ochladol a nalejeme ho na sušienky, vložíme asi na pol hodinu do chladničky, aby koláč stuhol.
Medzičasom banány nakrájame na približne rovnako hrubé kolieska a pripravíme si želatinu podľa návodu na obale.
Banány poukladáme na koláč a zalejeme želatinou, opäť vložíme do chladu a necháme úplne stuhnúť.
Nakoniec už len stačí vo vodnom kúpeli roztopiť čokoládu s maslom a touto polevou popolievať vrch stuhnutého koláča, no a keď aj poleva zaschne, môžme podávať, najlepšie je však nechať koláč cez noc v chladničke, avšak, ak aj vaši stravníci sú takí maškrtníci ako tí moji, už to jednoducho nestihnete :) .

DOBRÚ CHUŤ!!!





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...