Preskočiť na hlavný obsah

Môj obľúbený zeleninový šalát s cviklou, šošovicou, slaným syrom a horčicovým dresingom

K príprave tohto receptu ma inšpirovala jedna veľmi zaujímavá relácia na TV Paprika. V danej relácii varí jedna sympatická blondínka priamo v africkej buši. Všetky jej recepty sú veľmi inšpiratívne, no bohužiaľ v súčasnosti televízia daný program už nevysiela. Mňa najviac zaujal práve tento skvelý šalát, ktorý kuchárka v relácii pripravovala ako prílohu k mäsu, ja som si pri pozeraní nezapisovala presné ingrediencie a pomery, no vedela som, že ho musím bezodkladne vyskúšať. A tak som sa jedného dňa postavila za kuchynskú linku a začala som improvizovať, pridala som viac zeleniny a ostatných ingrediencií na jednu porciu a z prílohy sa razom stalo naozaj sýte, chutné a osviežujúce hlavné jedlo. Veď vyskúšajte a posúďte sami...

Potrebujeme (2 porcie) :
pol hlávky ľadového šalátu
2 hrste čerstvého baby špenátu
2 veľké alebo 4 menšie uvarené červené repy
1/2 šalátovej uhorky
1/2 žltej papriky
1 stredná červená cibuľa
1/2 plechovky predvarenej šošovice v slanom náleve (odporúčam šošovicu od Bonduelle, ktorá je pripravovaná na pare)
100g slaného šalátového syra

dresing 
2PL olivového oleja
2ČL hladkej plnotučnej horčice
2PL balzamicového octa
2ČL citrónovej šťavy
soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:
Šalát si umyjeme a natrháme alebo nakrájame na menšie kusy, vložíme do misy a prihodíme k nemu premytý špenát. Rovnako si umyjeme uhorku a papriku, pokrájame na menšie kocky a spolu s očistenou a na tenké plátky pokrájanou cibuľou pridáme do misy. Červenú repu si očistíme a nakrájame na kocky alebo plátky a rovno pridáme do šalátu alebo nakrájame na tenké kolieska a zľahka opečieme na grilovacej panvici, podľa toho, či máme cviklu radšej šťavnatú a čerstvú alebo chrumkavú a pekne teplú .  Dobre premiešame.
Pripravíme si dresing. Do uzatvárateľnej nádobky nalejeme všetky mokré ingrediencie, prípadne prisolíme a okoreníme, uzavrieme vrchnákom a dôkladne pretrepeme.
Dresing môžme vmiešať rovno do celého šalátu alebo zeleninu rozdelíme do tanierov a až jednotlivé porcie pokvapkáme dresingom. Rovnako je to aj so šošovicou, môžme ju pridať do celého šalátu a vmiešať k zelenine alebo ňou rovno posypať vrch každého taniera plného zeleniny.
Nakoniec už len posypeme rozdrobeným syrom, môžme dozdobiť čerstvými alebo sušenými bylinkami, mne sa k tomuto šalátu najviac hodí chuť aromatického kôpru alebo čerstvej chrumkavej nadrobno nasekanej pažítky.
Podávame s opečeným chlebom alebo chrumkavým tmavým pečivom.

DOBRÚ CHUŤ!!!





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...