Preskočiť na hlavný obsah

Môj obľúbený zeleninový šalát s cviklou, šošovicou, slaným syrom a horčicovým dresingom

K príprave tohto receptu ma inšpirovala jedna veľmi zaujímavá relácia na TV Paprika. V danej relácii varí jedna sympatická blondínka priamo v africkej buši. Všetky jej recepty sú veľmi inšpiratívne, no bohužiaľ v súčasnosti televízia daný program už nevysiela. Mňa najviac zaujal práve tento skvelý šalát, ktorý kuchárka v relácii pripravovala ako prílohu k mäsu, ja som si pri pozeraní nezapisovala presné ingrediencie a pomery, no vedela som, že ho musím bezodkladne vyskúšať. A tak som sa jedného dňa postavila za kuchynskú linku a začala som improvizovať, pridala som viac zeleniny a ostatných ingrediencií na jednu porciu a z prílohy sa razom stalo naozaj sýte, chutné a osviežujúce hlavné jedlo. Veď vyskúšajte a posúďte sami...

Potrebujeme (2 porcie) :
pol hlávky ľadového šalátu
2 hrste čerstvého baby špenátu
2 veľké alebo 4 menšie uvarené červené repy
1/2 šalátovej uhorky
1/2 žltej papriky
1 stredná červená cibuľa
1/2 plechovky predvarenej šošovice v slanom náleve (odporúčam šošovicu od Bonduelle, ktorá je pripravovaná na pare)
100g slaného šalátového syra

dresing 
2PL olivového oleja
2ČL hladkej plnotučnej horčice
2PL balzamicového octa
2ČL citrónovej šťavy
soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:
Šalát si umyjeme a natrháme alebo nakrájame na menšie kusy, vložíme do misy a prihodíme k nemu premytý špenát. Rovnako si umyjeme uhorku a papriku, pokrájame na menšie kocky a spolu s očistenou a na tenké plátky pokrájanou cibuľou pridáme do misy. Červenú repu si očistíme a nakrájame na kocky alebo plátky a rovno pridáme do šalátu alebo nakrájame na tenké kolieska a zľahka opečieme na grilovacej panvici, podľa toho, či máme cviklu radšej šťavnatú a čerstvú alebo chrumkavú a pekne teplú .  Dobre premiešame.
Pripravíme si dresing. Do uzatvárateľnej nádobky nalejeme všetky mokré ingrediencie, prípadne prisolíme a okoreníme, uzavrieme vrchnákom a dôkladne pretrepeme.
Dresing môžme vmiešať rovno do celého šalátu alebo zeleninu rozdelíme do tanierov a až jednotlivé porcie pokvapkáme dresingom. Rovnako je to aj so šošovicou, môžme ju pridať do celého šalátu a vmiešať k zelenine alebo ňou rovno posypať vrch každého taniera plného zeleniny.
Nakoniec už len posypeme rozdrobeným syrom, môžme dozdobiť čerstvými alebo sušenými bylinkami, mne sa k tomuto šalátu najviac hodí chuť aromatického kôpru alebo čerstvej chrumkavej nadrobno nasekanej pažítky.
Podávame s opečeným chlebom alebo chrumkavým tmavým pečivom.

DOBRÚ CHUŤ!!!





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!