Ahojte všetci,
dnes vám prinášam, trochu netradične v tomto veľkonočnom období, recept na koláčik, ktorý väčšina ľudí robí skôr na Vianoce a v zimných mesiacoch. Mne sa však len pred pár dňami podarilo konečne zohnať formičky v tvare úlikov, natrafila som na ne pri bežnom nákupe v Kauflande, stáli 2€ a ja som z nich bola taká nadšená, že som si ich musela okamžite bez váhania zobrať. Moje nadšenie prerástlo do takých rozmerov, že som to nevydržala a hneď po príchode domov som sa musela pustiť do ich prípravy.
Výhodou bolo, že na obale spomínaných formičiek sa nachádzal aj návod na prípravu a recept, ktorý som si ja síce o dosť pozmenila, no v mnohých ohľadoch mi to pomohlo. Hlavne som nemusela hľadať recepty na internete, ani nič vymýšľať, i keď premýšľam, že by som skúsila vymyslieť akúsi raw verziu, ale to je ešte hudba budúcnosti.
Každopádne, tu je môj upravený recept. Krém som úplne pozmenila. Pretože do klasického ide surový vaječný žĺtok a s tým ja nie som úplne stotožnená. A tak som stavila na úplne klasický pudingový krém, síce mi trošku vytekal, ale dalo sa s ním pracovať, dôležité bolo hlavne odhadnúť, koľko ho vôbec do jedného úlika treba. Ako krému, tak aj cesta, ale stačí urobiť zopár úlikov a hneď v tom nadobudnete prax. Takže, ak máte doma formičky na úliky a doteraz ste mali strach pustiť sa do ich prípravy alebo máte možnosť si ich niekde kúpiť, pokojne ich pripravte aj teraz na Veľkú noc, chutia božsky a šibači sa určite potešia...
Potrebujeme:
cesto
240g okrúhlik detských piškót
220g práškového cukru + na posypanie
135g zmäknutého masla
rumová / punčová aróma (ale môžte použiť aj 4PL rumu)
100g pomletých vlašských orechov
mlieko na zriedenie cesta ( 3-6PL, podľa toho, či použijete rum alebo arómu)
3PL kakaa
krém
Zlatý klas
0,5l mlieka
3PL cukru
1 vanilínový cukor
125g masla.
+ piškóty
Postup:
Piškóty si rozdrvíme na jemný prášok (môžme na to použiť elektrický drvič alebo ich v sáčku podrvíme tĺčikom na mäso). Pridáme k nim cukor, orechy, kakao a všetky zvyšné ingrediencie, to znamená maslo, arómu/rum a mlieko. Rukami vypracujeme kompaktné nedrobivé vláčne a tvárne cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke, aby sa s ním lepšie pracovalo.
Medzitým si uvaríme puding. Môžme použiť aj dve vrecúška Zlatého klasu na 0,5l mlieka, aby bol krém poriadne tuhý. Takže tri štvrtiny mlieka dáme variť na oheň, pridáme doň cukor a občas premiešame, aby nám neprihorelo. Vo zvyšnom mlieku si rozmiešame Zlatý klas a ja to robím tak, že polku dávky cukru dám do variaceho sa mlieka a druhú polku do zmesi s pudingom, neviem prečo, ale tak ma to naučila moja mama. :) Keď začne mlieko vrieť, stíšime plameň a vlejeme doň pudingovú zmes. Poriadne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky a opäť zvýšime plameň naplno. Necháme dve minútky prevrieť a odstavíme. Uvarený puding prikryjeme potravinárskou fóliou alebo mikroténovým sáčkom tak, aby sa dotýkal povrchu pudingu, pretože nechceme, aby sa vytvorila všetkým dobre známa kožtička. Necháme poriadne vychladnúť.
Do studeného pudingu potom elektrickým metličkovým šľahačom vmiešame zmäknuté maslo a necháme ešte stuhnúť v chladničke.
No a potom už môžme začať vytvárať úliky.
Zoberieme si cesto a natláčame ho do úlikov tak, aby vyplnili celé vnútro, hlavne hlavičku úlika a tak, aby nám naspodku neprečuhovalo. Potom si do cesta vo formičke urobíme dosť veľkú dierku, ale tak, aby nebola príliš hlboká a neprepichla aj vrch úlika. Môžme na to použiť napríklad opak varešky. No a potom si zoberieme plniace vrecúško s tenšou špičkou a úlik naplníme krémom. Nakoniec už len na spodok úlika prilepíme piškótku, nebojte sa zatlačiť, čím pevnejšie tam piškótu ,,pripevníte´´,
tým ľahšie vám pôjde úlik z formy von. Takto postupujte, až kým vám nedôjde cesto.
Nakoniec ešte môžme úliky zľahka posypať práškovým cukrom, budú pôsobiť ešte oveľa krajšie.
Verím, že i vám sa vaše úliky podaria tak ako sa na prvýkrát prekvapivo podarili i mne a ak vyskúšate, dajte mi o tom určite vedieť.
Teším sa na vás pri ďalšom článku,
Vaša Lili.
DOBRÚ CHUŤ A VESELÚ VEĽKÚ NOC!!!
dnes vám prinášam, trochu netradične v tomto veľkonočnom období, recept na koláčik, ktorý väčšina ľudí robí skôr na Vianoce a v zimných mesiacoch. Mne sa však len pred pár dňami podarilo konečne zohnať formičky v tvare úlikov, natrafila som na ne pri bežnom nákupe v Kauflande, stáli 2€ a ja som z nich bola taká nadšená, že som si ich musela okamžite bez váhania zobrať. Moje nadšenie prerástlo do takých rozmerov, že som to nevydržala a hneď po príchode domov som sa musela pustiť do ich prípravy.
Výhodou bolo, že na obale spomínaných formičiek sa nachádzal aj návod na prípravu a recept, ktorý som si ja síce o dosť pozmenila, no v mnohých ohľadoch mi to pomohlo. Hlavne som nemusela hľadať recepty na internete, ani nič vymýšľať, i keď premýšľam, že by som skúsila vymyslieť akúsi raw verziu, ale to je ešte hudba budúcnosti.
Každopádne, tu je môj upravený recept. Krém som úplne pozmenila. Pretože do klasického ide surový vaječný žĺtok a s tým ja nie som úplne stotožnená. A tak som stavila na úplne klasický pudingový krém, síce mi trošku vytekal, ale dalo sa s ním pracovať, dôležité bolo hlavne odhadnúť, koľko ho vôbec do jedného úlika treba. Ako krému, tak aj cesta, ale stačí urobiť zopár úlikov a hneď v tom nadobudnete prax. Takže, ak máte doma formičky na úliky a doteraz ste mali strach pustiť sa do ich prípravy alebo máte možnosť si ich niekde kúpiť, pokojne ich pripravte aj teraz na Veľkú noc, chutia božsky a šibači sa určite potešia...
Potrebujeme:
cesto
240g okrúhlik detských piškót
220g práškového cukru + na posypanie
135g zmäknutého masla
rumová / punčová aróma (ale môžte použiť aj 4PL rumu)
100g pomletých vlašských orechov
mlieko na zriedenie cesta ( 3-6PL, podľa toho, či použijete rum alebo arómu)
3PL kakaa
krém
Zlatý klas
0,5l mlieka
3PL cukru
1 vanilínový cukor
125g masla.
+ piškóty
Postup:
Piškóty si rozdrvíme na jemný prášok (môžme na to použiť elektrický drvič alebo ich v sáčku podrvíme tĺčikom na mäso). Pridáme k nim cukor, orechy, kakao a všetky zvyšné ingrediencie, to znamená maslo, arómu/rum a mlieko. Rukami vypracujeme kompaktné nedrobivé vláčne a tvárne cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke, aby sa s ním lepšie pracovalo.
Medzitým si uvaríme puding. Môžme použiť aj dve vrecúška Zlatého klasu na 0,5l mlieka, aby bol krém poriadne tuhý. Takže tri štvrtiny mlieka dáme variť na oheň, pridáme doň cukor a občas premiešame, aby nám neprihorelo. Vo zvyšnom mlieku si rozmiešame Zlatý klas a ja to robím tak, že polku dávky cukru dám do variaceho sa mlieka a druhú polku do zmesi s pudingom, neviem prečo, ale tak ma to naučila moja mama. :) Keď začne mlieko vrieť, stíšime plameň a vlejeme doň pudingovú zmes. Poriadne miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky a opäť zvýšime plameň naplno. Necháme dve minútky prevrieť a odstavíme. Uvarený puding prikryjeme potravinárskou fóliou alebo mikroténovým sáčkom tak, aby sa dotýkal povrchu pudingu, pretože nechceme, aby sa vytvorila všetkým dobre známa kožtička. Necháme poriadne vychladnúť.
Do studeného pudingu potom elektrickým metličkovým šľahačom vmiešame zmäknuté maslo a necháme ešte stuhnúť v chladničke.
No a potom už môžme začať vytvárať úliky.
Zoberieme si cesto a natláčame ho do úlikov tak, aby vyplnili celé vnútro, hlavne hlavičku úlika a tak, aby nám naspodku neprečuhovalo. Potom si do cesta vo formičke urobíme dosť veľkú dierku, ale tak, aby nebola príliš hlboká a neprepichla aj vrch úlika. Môžme na to použiť napríklad opak varešky. No a potom si zoberieme plniace vrecúško s tenšou špičkou a úlik naplníme krémom. Nakoniec už len na spodok úlika prilepíme piškótku, nebojte sa zatlačiť, čím pevnejšie tam piškótu ,,pripevníte´´,
tým ľahšie vám pôjde úlik z formy von. Takto postupujte, až kým vám nedôjde cesto.
Nakoniec ešte môžme úliky zľahka posypať práškovým cukrom, budú pôsobiť ešte oveľa krajšie.
Verím, že i vám sa vaše úliky podaria tak ako sa na prvýkrát prekvapivo podarili i mne a ak vyskúšate, dajte mi o tom určite vedieť.
Teším sa na vás pri ďalšom článku,
Vaša Lili.
DOBRÚ CHUŤ A VESELÚ VEĽKÚ NOC!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára