Tak čo, ako si užívate veľkonočný pondelok?! Musím sa vám priznať, že ja som ho odpálila mega štedrými slávnostnými raňajky. Chcela som ochutnať čo najviac zo svojich výtvorov, a tak som sa
chtiac nechtiac trochu prejedla. Ale o tom má tento deň tak trochu aj byť.
U nás sa veľkonočné tradície neberú nejako vo veľkom. Väčšinou k nám nikto nechodí, a tak sa nám šibačov podarilo vybaviť už zrána. Ten najmenší ale najhlavnejší si svoju prácu už vykonal a dostal za to už aj patričnú výslužku a to je pre nás to najpodstatnejšie.
Stôl je však nachytaný a plný dobrôt, kdyby neco. Takže ak nemáte kam ísť alebo by ste nás jednoducho chceli len tak ,,nezištne´´ navštíviť, ste u nás vítaní. Verte, neodídete s prázdnymi vreckami.
Ale vrhnime sa mi už radšej na dnešný recept.
Tieto slané lístkové taštičky sú naozaj vynikajúce. Recept nie je z mojej hlavy, ale čerpala som ho z niektorého z mnohých časopisov s veľkonočnými receptami, ktoré doma mám. Neviem z ktorého presne, pretože som ho našla asi úplne vo všetkých. Keďže ho všade tak propagovali, hovorila som si: ,,Ten musí byť asi fakt dobrý, to musím vyskúšať.´´ A tak sa aj stalo. No a musím vám povedať, že som svoje rozhodnutie ani na chvíľu neoľutovala. :)
Potrebujeme:
1 balenie mrazeného lístkového cesta
2PL masla
2PL hladkej múky
250ml teplého mlieka
100g nastrúhaného syra typu gouda alebo eidam
250g vareného nadrobno pokrájaného údeného mäsa
2 hrste čerstvého špenátu
štipku čierneho korenia a soli
vajíčko na potretie
Postup:
Lístkové cesto si necháme zmäknúť pri izbovej teplote tak, aby sa dalo vaľkať.
Do menšieho hrnca si dáme roztopiť maslo. Keď sa úplne roztopí a začne trocha bublať, za stáleho miešania pomaly prisypeme múku, aby nám zmes nevykypela a necháme opiecť do zožltnutia. Následne prilejeme mlieko, posolíme, okoreníme a miešame tak, aby sa múčna zmes v mlieku úplne rozpustila. Následne pridáme prepláchnutý špenát a varíme, kým sa pekne nezparí a nezmenší svoj objem. Potom prisypeme syr, a keď sa roztopí pridáme aj údené mäso. Necháme trocha prebublať a odstavíme z ohňa.
Hotovú zmes necháme poriadne vychladnúť, aby sa nám pri plnení cesto neroztrhalo.
Medzitým si cesto vyvaľkáme. Nie úplne na tenko, ale zase ani na hrubo, asi tak na hrúbku 3-5mm.
Následne cesto rozkrájame asi na 12 približne rovnako veľkých štvorcov.
Každý štvorec pred plnením ešte trocha ponaťahujeme, potrieme asi 1PL plnky po celom obvode, len okraje necháme suché. Okraje zahneme do stredu tak, aby sa nám vytvoril akýsi batôžtek. Takto postupujeme, kým nám nedôjde cesto. Každú šatôčku pred pečením potrieme vyšľahaným vajcom.
Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 200 stupňov asi 30 minút dozlatova.
Hotové šatôčky potom podávame so zemiakovým alebo zeleninovým šalátom či samostatne ako chutné a sýte predjedlo.
DOBRÚ CHUŤ A VESELÉ PREŽITIE ZVYŠKU VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV!!!
Vaša Lili.
chtiac nechtiac trochu prejedla. Ale o tom má tento deň tak trochu aj byť.
U nás sa veľkonočné tradície neberú nejako vo veľkom. Väčšinou k nám nikto nechodí, a tak sa nám šibačov podarilo vybaviť už zrána. Ten najmenší ale najhlavnejší si svoju prácu už vykonal a dostal za to už aj patričnú výslužku a to je pre nás to najpodstatnejšie.
Stôl je však nachytaný a plný dobrôt, kdyby neco. Takže ak nemáte kam ísť alebo by ste nás jednoducho chceli len tak ,,nezištne´´ navštíviť, ste u nás vítaní. Verte, neodídete s prázdnymi vreckami.
Ale vrhnime sa mi už radšej na dnešný recept.
Tieto slané lístkové taštičky sú naozaj vynikajúce. Recept nie je z mojej hlavy, ale čerpala som ho z niektorého z mnohých časopisov s veľkonočnými receptami, ktoré doma mám. Neviem z ktorého presne, pretože som ho našla asi úplne vo všetkých. Keďže ho všade tak propagovali, hovorila som si: ,,Ten musí byť asi fakt dobrý, to musím vyskúšať.´´ A tak sa aj stalo. No a musím vám povedať, že som svoje rozhodnutie ani na chvíľu neoľutovala. :)
Potrebujeme:
1 balenie mrazeného lístkového cesta
2PL masla
2PL hladkej múky
250ml teplého mlieka
100g nastrúhaného syra typu gouda alebo eidam
250g vareného nadrobno pokrájaného údeného mäsa
2 hrste čerstvého špenátu
štipku čierneho korenia a soli
vajíčko na potretie
Postup:
Lístkové cesto si necháme zmäknúť pri izbovej teplote tak, aby sa dalo vaľkať.
Do menšieho hrnca si dáme roztopiť maslo. Keď sa úplne roztopí a začne trocha bublať, za stáleho miešania pomaly prisypeme múku, aby nám zmes nevykypela a necháme opiecť do zožltnutia. Následne prilejeme mlieko, posolíme, okoreníme a miešame tak, aby sa múčna zmes v mlieku úplne rozpustila. Následne pridáme prepláchnutý špenát a varíme, kým sa pekne nezparí a nezmenší svoj objem. Potom prisypeme syr, a keď sa roztopí pridáme aj údené mäso. Necháme trocha prebublať a odstavíme z ohňa.
Hotovú zmes necháme poriadne vychladnúť, aby sa nám pri plnení cesto neroztrhalo.
Medzitým si cesto vyvaľkáme. Nie úplne na tenko, ale zase ani na hrubo, asi tak na hrúbku 3-5mm.
Následne cesto rozkrájame asi na 12 približne rovnako veľkých štvorcov.
Každý štvorec pred plnením ešte trocha ponaťahujeme, potrieme asi 1PL plnky po celom obvode, len okraje necháme suché. Okraje zahneme do stredu tak, aby sa nám vytvoril akýsi batôžtek. Takto postupujeme, kým nám nedôjde cesto. Každú šatôčku pred pečením potrieme vyšľahaným vajcom.
Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 200 stupňov asi 30 minút dozlatova.
Hotové šatôčky potom podávame so zemiakovým alebo zeleninovým šalátom či samostatne ako chutné a sýte predjedlo.
DOBRÚ CHUŤ A VESELÉ PREŽITIE ZVYŠKU VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV!!!
Vaša Lili.
Komentáre
Zverejnenie komentára