Preskočiť na hlavný obsah

Ovsené tyčinky bez pečenia

Musím povedať, že z tohto receptu na mňa skutočne dýcha jar. Áno, je pravda, že použité suroviny sa rovnako dajú použiť, v ktoromkoľvek ročnom období, keďže neobsahuje nič sezónne a všetky ingrediencie sú na trhu nepretržite, no i tak je vďaka tomu sušenému ovociu nádherne farebný, veselý a žiari pozitívnou energiou. A to všetko sa dá vyčítať len z jednej fotografie. Teraz si ešte predstavte, ako si to vkladáte do úst... Ja si predstavím explóziu chutí. Áno, priznávam, keďže som tieto ,,tyčinky´´, teda v mojom prípade skôr neidentifikovateľné štvoruholníky, už mala možnosť ochutnať, mám to jednoduchšie, no ak ste milovníkom orechov, semienok a sušeného ovocia v kombinácii s vločkami a jogurtom, tak ako ja, verte mi nezastavili ste sa na zlej adrese. A viete čo? Okrem všetkého, pri ich mlsaní nemusíte mať žiadne výčitky, práve naopak, môžte mať zo seba dobrý pocit, že ste svojmu telu dopriali niečo zdravé a pri tom tak hriešne dobré. :)
(Inšpirované časopisom Dobré jedlo)

Potrebujeme:

1/2 šálky sušeného ovocia (marhule, jablká, brusnice, slivky, hrozienka...)
1/2 šálky orechov (kešu, pekany, vlašské orechy, mandľové lupienky, slnečnicové a tekvicové semiačka, strúhaný kokos...)
1 šálka ovsených vločiek
150g hustého (najlepšie gréckeho) bieleho jogurtu
1PL medu

Postup:
Sušené ovocie a orechy nakrájame na menšie kúsky.
Spojíme s vločkami, jogurtom a medom.
Dobre premiešame (najlepšie aj rukou, aby sa všetky ingrediencie dôkladne prepojili). Vznikne nám tvárna lepkavá hmota, ktorú  rovnomerne natlačíme do papierom na pečenie vystlaného menšieho plechu.
Vložíme do chladničky a necháme cez noc stuhnúť.
Na druhý deň nakrájame na požadovaný tvar a rovno môžme papať.
Tyčinky sú výborné a s tými z obchodu sa nedajú absolútne porovnať.
Môžte si ich dať samotné ako rýchle, chutné a zdravé raňajky či malý snack počas dňa alebo ich nakombinovať ešte s čerstvým ovocím a zapíjať teplým čajom, kávou či kakaom, je len na vás ako si ich vychutnáte.

DOBRÚ CHUŤ!!!





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...