Preskočiť na hlavný obsah

Svieža jogurtová bublanina

Tento recept ma napadol úplne spontánne, keď som sa tak zamýšľala, čo dobrého by som upiekla zo surovín, ktoré mám doma. Napadol ma úplne jednoduchý koláč, ktorý som mala do pár minút hotový. Ani som netušila, že bude tak dobrý, vláčny a svieži vďaka tvarohu , jemne kyselkavý od ovocia, príjemne aromatický s jemne orechovým dojazdom. No proste všetky suroviny sa nádherne prepojili svojimi chuťami a dali tomuto koláču presne to, čo potreboval. Tento koláč sa dokonale hodí práve teraz na jar či k letu, preto vám ho odporúčam hneď vyskúšať, verte mi, určite vás nesklame.

Potrebujeme:
cesto
200g špaldovej múky
120g trstinového cukru
2 vajcia
270g bieleho jogurtu
1 balíček prášku do pečiva
1 ČL vanilkovej áromy
50ml slnečnicového oleja
+ čerstvé alebo mrazené drobné ovocie (jahody, čučoriedky, maliny alebo akékoľvek iné)
250g mäkkého hrudkovitého tvarohu
posýpka
5ks sušienok Emco Digestive
50g masla
2PL vlašských orechov
1ČL škorice

Postup:
Vajíčka s cukrom a olejom vyšľaháme dopenista. Pridáme jogurt a vanilkovú arómu a vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Takto pripravené cesto vlejeme do papierom na pečenie vystlaného plechu.
Ovocie si umyjeme. Jahody nakrájame na kolieska, ostatné necháme vcelku.
Jahody poukladáme na vrch koláča, do medzier naukladáme maliny a  posledné voľné priestory vyplníme čučoriedkami.
Následne si tvaroh vložíme do misky a vidličkou trochu podrvíme. Potom ho rukou rovnomerne namrvíme na ovocie.
Ako poslednú si pripravíme mrveničku.
Sušienky spolu s orechami a škoricou pomelieme v elektrickom sekáčiku alebo v sáčku tĺčikom na mäso. Maslo si roztopíme a vlejeme do suchej zmesi. Dobre premiešame, aby sa nám vytvorila kompaktná hmota, ktorú rovnako ako tvaroh namrvíme na vrch koláča.
Potom stačí už len koláč vložiť do rúry vyhriatej na 180stupňov a piecť asi 30 minút.

DOBRÚ CHUŤ!!!







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...