Ahojte moji drahí, dnes som sa rozhodla ponúknuť vám recept na skutočne hriešne sladký a hriešne dobrý koláčik k poobedňajšej káve či k čaju o piatej. Ako ste už mohli z názvu vytušiť, hlavnú úlohu v tomto recepte hrá práve sladké kondenzované mlieko, ktoré si asi každý z nás pamätá ešte z detstva, keď sme ho cmúľali z obalov pripomínajúcich pastu na zuby. Preto dúfam, že vás tento koláč prenesie do doby, keď ste boli ešte len malými deťmi a pri jeho ochutnávaní aspoň na chvíľu zabudnete na starosti každodenného života...
(Inšpirované knihou Dulce de leche od Martinky Pintérovej-Bezákovej)
Potrebujeme:
120g masla
45g cukru
1/2 šálky sladeného kondenzovaného mlieka - Salka (asi 120ml) + asi štvrť šálky na poliatie
1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu
120g hladkej múky
3/4 ČL prášku do pečiva
2 vajcia
1/4 ČL soli
Postup:
V miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a so soľou.
V druhej miske si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom dopenista. Pridáme vanilku a následne postupne zašľaháme kondenzované mlieko a múčnu zmes. Ako posledné do zmesi pomaly a postupne zašľaháme vajíčka.
Cesto nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy na chlebíček a pečieme pri 170stupňoch asi 40-45minút, kým chlebíček na povrchu pekne nezhnedne.
Upečený a mierne vychladnutý koláč polejeme zvrchu zvyšným mliekom a prípadne môžme posypať sušenými brusnicami a mandľovými lupienkami.
DOBRÚ CHUŤ!!!
(Inšpirované knihou Dulce de leche od Martinky Pintérovej-Bezákovej)
Potrebujeme:
120g masla
45g cukru
1/2 šálky sladeného kondenzovaného mlieka - Salka (asi 120ml) + asi štvrť šálky na poliatie
1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu
120g hladkej múky
3/4 ČL prášku do pečiva
2 vajcia
1/4 ČL soli
Postup:
V miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a so soľou.
V druhej miske si vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom dopenista. Pridáme vanilku a následne postupne zašľaháme kondenzované mlieko a múčnu zmes. Ako posledné do zmesi pomaly a postupne zašľaháme vajíčka.
Cesto nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy na chlebíček a pečieme pri 170stupňoch asi 40-45minút, kým chlebíček na povrchu pekne nezhnedne.
Upečený a mierne vychladnutý koláč polejeme zvrchu zvyšným mliekom a prípadne môžme posypať sušenými brusnicami a mandľovými lupienkami.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára