Preskočiť na hlavný obsah

Zdravá jablkovo-orechová štrúdľa z ovsených vločiek

Zdravý a inovatívny recept

Tento recept som našla úplne náhodou medzi rôznymi screenshot-mi v mobile. Rozhodla som sa , že ho teda vyskúšam. Obyčajná ovsená kaša, lievance či ovsené koláčiky a sušienky ma už i tak omrzeli, a tak treba ovsený repertuár rozšíriť o nové prírastky. Veľmi ma prekvapilo, že sa mi skutočne z daného cesta podarilo zatočiť skutočnú štrúdľu, ktorá dokonca aj veľmi dobre chutila a celkom slušne aj vyzerala. Poniektorí z vás sa už receptu dožadovali aj na Instagrame, takže vás už viac nebudem naťahovať a bez dlhších okolkov sa s vami oň s radosťou podelím.

 Budeme potrebovať:
cesto -
2 šálky ovsených vločiek
150g hustého bieleho jogurtu
4 PL teplej vody
3 PL agávy alebo medu

plnka -
3 väčšie jablká
2 hrste sušených hrozienok
3 hrste mletých vlašských orechov

poleva -
1 PL kokosového oleja
1 PL agávy alebo medu
2 PL holandského kakaa 
Postup:
Ovsené vločky si v mixéri pomelieme na ovsenú múku.
Ovsenú múku nasypeme do misky, pridáme jogurt, vodu a sladidlo a vypracujeme na kompaktné cesto (ak sa vám zdá vločiek veľa, zvyšok použite na podsypanie cesta pri vaľkaní, ak sa vám zdá cesto naopak ešte príliš mokré, pokojne doň pridajte ovsenej múky).
Jablká umyjeme, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme v nej chvíľu zmäknúť.
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.
Následne si na ovsenou alebo špaldovou múkou vysypanej doske rozvaľkáme cesto hrubé asi 0,5cm.
Na cesto rozložíme šťavy zbavené strúhané jablká, posypeme rovnomerne mletými orechami a hrozienkami.
Následne cesto zatočíme ako klasickú štrúdľu či závin.
Preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech a vložíme do rúry približne na 30 minút.
Pokým sa štrúdľa upečie, pripravíme si polevu.
Na sporák si postavíme menšiu rajničku, v ktorej roztopíme kokosový olej, pridáme agávu a prisypeme kakao, za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým sa ingrediencie neprepoja do hladkej polevy.
Upečenú štrúdľu pokvapkáme pripravenou polevou.
Po zatuhnutí polevy, môžme štrúdličku rozkrájať a podávať.

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...