Jedlo, bez ktorého by jeseň nemohla byť jeseňou
Dnes som sa rozhodla spísať pre vás recept na tradičné oškvarkové pagáčiky, ktoré neodmysliteľne patria k jeseni.
V našej rodine nikto tento druh slaných koláčikov nepečie a aj pre mňa bol tento pokus úplne prvý.
Pagáčovou kráľovnou v našej rodine bola zaiste moja babka, no tá krátko po mojom narodení umrela a po nej remeslo prebrala moja teta, ktorá však momentálne býva od nás pomerne ďaleko, a tak som sa musela chytiť varešky začať ich piecť sama.
Po prvom pokuse som s nimi nebola na 100% spokojná, no všetkým chutili a to je pre mňa to podstatné, to že mali niekoľko chybičiek krásy, predsa vôbec chuť nemení a tá jednoznačne menej dokonalý vzhľad veľmi rýchlo zatieni.
Budeme potrebovať:
200ml plnotučného mlieka (ja som použila polotučné a myslím, že to veľmi cesto nepokazilo)
200ml plnotučného mlieka (ja som použila polotučné a myslím, že to veľmi cesto nepokazilo)
1/2 ČL krupicového cukru
500g hladkej múky
1 kocka droždia
1 vajce + 1 žĺtok
100ml smotany na šľahanie 33%
400g mletých škvariek (ja som ich pomixovala v elektrickom sekači)
1 ČL soli
vajce na potretie (ja som použila len bielok)
sézam, kurkuma, hrubozrnná soľ na posypanie
sézam, kurkuma, hrubozrnná soľ na posypanie
Postup:
Z časti vlažného mlieka, cukru, lyžičky múky a z droždia pripravíme kvások. Keď kvások nakysne, vmiešame zvyšné mlieko, múku, vajce, žĺtok, šľahačku a 150g mletých škvariek.
Vypracujeme cesto a necháme hodinu v teple kysnúť.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm , posypeme ho zvyšnými mletými škvarkami, ktoré roztrieme po celom ceste.
Cesto následne dvakrát preložíme. Znovu rozvaľkáme a tento postup ešte raz zopakujeme.
Z cesta vykrojíme kolieska a necháme ich ešte na plechu s papierom na pečenie chvíľu podkysnúť.
Nožom nakrojíme na vrchu pagáčov mriežku, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kurkumou, sézamom či hrubozrnnou soľou.
Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme dozlatista.
K pagáčom sa najlepšie hodí pohár dobre vychladeného pivka, najlepšie nealkoholického Radlera.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára