Preskočiť na hlavný obsah

Oškvarkové pagáče

Jedlo, bez ktorého by jeseň nemohla byť jeseňou

Dnes som sa rozhodla spísať pre vás recept na tradičné oškvarkové pagáčiky, ktoré neodmysliteľne patria k jeseni.
V našej rodine nikto tento druh slaných koláčikov nepečie a aj pre mňa bol tento pokus úplne prvý.
Pagáčovou kráľovnou v našej rodine bola zaiste moja babka, no tá krátko po mojom narodení umrela a po nej remeslo prebrala moja teta, ktorá však momentálne býva od nás pomerne ďaleko, a tak som sa musela chytiť varešky začať ich piecť sama.
Po prvom pokuse som s nimi nebola na 100% spokojná, no všetkým chutili a to je pre mňa to podstatné, to že mali niekoľko chybičiek krásy, predsa vôbec chuť nemení a tá jednoznačne menej dokonalý vzhľad veľmi rýchlo zatieni.

Budeme potrebovať:
200ml plnotučného mlieka (ja som použila polotučné a myslím, že to veľmi cesto nepokazilo)
1/2 ČL krupicového cukru
500g hladkej múky
1 kocka droždia
1 vajce + 1 žĺtok
100ml smotany na šľahanie 33%
400g mletých škvariek (ja som ich pomixovala v elektrickom sekači)
1 ČL soli
vajce na potretie (ja som použila len bielok)
sézam, kurkuma, hrubozrnná soľ na posypanie

Postup:
Z časti vlažného mlieka, cukru, lyžičky múky a z droždia pripravíme kvások. Keď kvások nakysne, vmiešame zvyšné mlieko, múku, vajce, žĺtok, šľahačku a 150g mletých škvariek.
Vypracujeme cesto a necháme hodinu v teple kysnúť.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm , posypeme ho zvyšnými mletými škvarkami, ktoré roztrieme po celom ceste. 
Cesto následne dvakrát preložíme. Znovu rozvaľkáme a tento postup ešte raz zopakujeme.
Z cesta vykrojíme kolieska a necháme ich ešte na plechu s papierom na pečenie chvíľu podkysnúť.
Nožom nakrojíme na vrchu pagáčov mriežku, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kurkumou, sézamom či hrubozrnnou soľou.
Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme dozlatista.
K pagáčom sa najlepšie hodí pohár dobre vychladeného pivka, najlepšie nealkoholického Radlera.

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...