Preskočiť na hlavný obsah

Ďatľovo-orechové keksíky

Chutné, zdravé, no proste dokonalé!!!

Keďže základnou surovinou týchto sušienok sú ďatle, veľmi mi pripomínajú Raw tyčinky od Bombus. Chia semienka sušienkam dodávajú neskutočne skvelú chuť a napriek tomu, že ich v tomto recepte nie je až tak veľa, sú prekvapivo výrazné. Skvelo sa hodia na raňajky s jogurtom a nejakým tým čerstvým ovocím, sú sýte, výživné, no napriek tomu váš žalúdok vôbec nezaťažia a napriek tomu vám dodajú energiu na celé dopoludnie a to skôr ako nejaké to Bebe dobré ráno.

Ingrediencie:
1/2 šálky vlašských orechov
1/4 šálky strúhaného kokosu
1/3 šálky ovsených vločiek
2 PL chia semienok
2 ČL mletej škorice
1 PL kokosového oleja
1 PL agávového sirupu alebo medu
1 šálka sušených datlí (220g)

Postup:
Pripravíme si mixér, do ktorého nasypeme orechy, kokos, ovsené vločky a chia semienka. Pomelieme na jemno a presypeme do misky, pridáme škoricu a premiešame.
Potom do mixéra vložíme datle a mixujeme, kým sa nezmenia na hladkú lepkavú hmotu (toto dá vášmu mixéru poriadne zabrať, hlavne ak máte taký menej výkonný ako ja, mne to trvalo dobrých 5 minút a datle som si musela rozdeliť na polovicu a mixovať na dvakrát).
Lepkavú datľovú hmotu pridáme k suchým ingredienciám, prilejeme agávu a kokosový tuk a rukou poriadne vypracujeme kompaktné cesto. 
Rúru si vyhrejeme na 110 stupňov.
Cesto potom vyvaľkáme (ja som vaľkala na silikónovej forme s dreveným valčekom, s cestom sa pracovalo dosť ťažko, lepilo sa na valček, no nakoniec sa mi horko-ťažko podarilo rozvaľkať, chce to len trpezlivosť). Z takto vyvaľkaného cesta potom vykrajujeme sušienky akéhokoľvek tvaru, ktoré položíme na plech vystlaný papirom na pečenie. 
Pečieme asi 15minút.
Po upečení sú dosť mäkké a drobivé, treba ich však nechať vychladnúť. Keď úplne schladnú, sú omnoho pevnejšie, no i tak ostanú vláčne a nestvrdnú na kameň, ako sa to občas stáva.

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...