Preskočiť na hlavný obsah

Banánová bábovka s raffaello krémom

Máte chuť na niečo sladké? Vyskúšajte túto netradičnú plnenú bábovku à la banana bread. :-)


Potrebujeme:
cesto =
300g hladkej múky
3PL hnedého cukru 
2 vajcia
3 zrelé banány (s hnedými bodkami)
100ml mlieka (polotučné kravské alebo akákoľvek rastlinná alternatíva)
1 balíček kypriaceho prášku
50g tmavej čokolády
štipka soli
krém =
60g strúhaného kokosu
100ml Salka z plechovky
250g mäkkého polotučného tvarohu
1PL kokosového oleja
60g bielej čokolády

Postup: 
Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. 
Žĺtky vymiešame s cukrom.
Maslo si roztopíme (v rajničke na sporáku alebo na pár sekúnd v mikrovlnke) a zašľaháme k žĺtkam.
Banány popučíme vidličkou na kašu. Pridáme k žĺtkovej zmesi, prilejeme mlieko a dôkladne premiešame. 
Múku premiešame s práškom do pečiva a postupne vmiešame do mokrej časti.
Nakoniec do cesta zľahka ručne vmiešame vyšľahaný sneh a na hrubo nasekanú čokoládu.
Bábovkovú formu dôkladne vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do formy, vložíme do rúry vyhriatej na 165°C a pečieme 30-45minút (špajdľou skontrolujeme, či je bábovka dostatočne prepečená, ak po vpichnutí špajdľa zostane čistá a cesto sa nevyťahuje, môžeme bábovku z rúry vytiahnuť).
Necháme poriadne vychladnúť, až potom vyklopíme z formy.

Zatiaľ si pripravíme krém. Bielu čokoládu spolu s lyžicou kokosového oleja roztopíme vo vodnom kúpeli na sporáku. 
Tvaroh zmiešame s kokosom a Salkom, pridáme roztopenú a mierne vychladnutú čokoládu, dôkladne premiešame (pre lepšiu konzistenciu môžme do krému pridať navyše 50ml kokosového mlieka z plechovky).
Krém vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky, aby poriadne stuhol. 

Vychladnutú bábovku rozkrojíme na 3 časti a naplníme pripraveným krémom.
Ozdobíme čerstvým alebo v mojom prípade lyofilizovaným ovocím a pokvapkáme trochou zvyšného Salka.

Môžme podávať. Ak zvládnete nezjesť celú bábovku na jeden raz, uložte zvyšok bábovky kvôli krému do chladničky, pred podávaním nechajte chvíľu odstáť pri izbovej teplote, cesto totiž v chladničke trochu zatuhne.

Dobrú chuť! :-)



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!