Preskočiť na hlavný obsah

Banánová bábovka s raffaello krémom

Máte chuť na niečo sladké? Vyskúšajte túto netradičnú plnenú bábovku à la banana bread. :-)


Potrebujeme:
cesto =
300g hladkej múky
3PL hnedého cukru 
2 vajcia
3 zrelé banány (s hnedými bodkami)
100ml mlieka (polotučné kravské alebo akákoľvek rastlinná alternatíva)
1 balíček kypriaceho prášku
50g tmavej čokolády
štipka soli
krém =
60g strúhaného kokosu
100ml Salka z plechovky
250g mäkkého polotučného tvarohu
1PL kokosového oleja
60g bielej čokolády

Postup: 
Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. 
Žĺtky vymiešame s cukrom.
Maslo si roztopíme (v rajničke na sporáku alebo na pár sekúnd v mikrovlnke) a zašľaháme k žĺtkam.
Banány popučíme vidličkou na kašu. Pridáme k žĺtkovej zmesi, prilejeme mlieko a dôkladne premiešame. 
Múku premiešame s práškom do pečiva a postupne vmiešame do mokrej časti.
Nakoniec do cesta zľahka ručne vmiešame vyšľahaný sneh a na hrubo nasekanú čokoládu.
Bábovkovú formu dôkladne vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do formy, vložíme do rúry vyhriatej na 165°C a pečieme 30-45minút (špajdľou skontrolujeme, či je bábovka dostatočne prepečená, ak po vpichnutí špajdľa zostane čistá a cesto sa nevyťahuje, môžeme bábovku z rúry vytiahnuť).
Necháme poriadne vychladnúť, až potom vyklopíme z formy.

Zatiaľ si pripravíme krém. Bielu čokoládu spolu s lyžicou kokosového oleja roztopíme vo vodnom kúpeli na sporáku. 
Tvaroh zmiešame s kokosom a Salkom, pridáme roztopenú a mierne vychladnutú čokoládu, dôkladne premiešame (pre lepšiu konzistenciu môžme do krému pridať navyše 50ml kokosového mlieka z plechovky).
Krém vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky, aby poriadne stuhol. 

Vychladnutú bábovku rozkrojíme na 3 časti a naplníme pripraveným krémom.
Ozdobíme čerstvým alebo v mojom prípade lyofilizovaným ovocím a pokvapkáme trochou zvyšného Salka.

Môžme podávať. Ak zvládnete nezjesť celú bábovku na jeden raz, uložte zvyšok bábovky kvôli krému do chladničky, pred podávaním nechajte chvíľu odstáť pri izbovej teplote, cesto totiž v chladničke trochu zatuhne.

Dobrú chuť! :-)



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...