Preskočiť na hlavný obsah

Kokosový koláč s kakaom a kivi

Po sviatkoch a hodovaní už asi takmer nikto nemá chuť na ďalšie koláčiky plné ťažkých maslových krémov, posypané horami práškového cukru a zaliatych vodopádmi čokolády. Ja osobne som si toto príliš nedopriala ani počas Vianoc, no napriek tomu je vždy lepšie siahnuť po tých zdravších alternatívach. Chuť na sladké môže prísť hocikedy, aj keď ju nečakáte, ale treba si vedieť správne vybrať, čím ju zaženiete. Jednoznačne vám odporúčam namiesto po nezdravom keksíku plnom stužených tukov siahnuť po niečom domácom, čo ste si sami napiekli a presne viete, čo ste si do svojej maškrty primiešali. Ako som spomínala, po období hodov je najlepšie začať v novom roku s niečím ľahším a zdravším. Tento vegánsky koláčik bez vajíčok, mlieka a iných živočíšnych produktov takouto voľbou jednoznačne je.

Potrebujeme:
2 a 1/2 šálky mletého kokosu
2 šálky hladkej špaldovej múky
1/4 šálky oleja
1 šálka mlieka (napríklad ryžové)
1 šálka trstinového cukru
1 balíček prášku do pečiva
2PL kakaa
1/2 šálky jablkového pyré
1/2kg čerstvého kivi

Postup:
Všetky suroviny si spolu zmiešame. Hotové cesto vlejeme do papierom na pečenie vystlaného plechu.
Kivi si očistíme, nakrájame na kolieska a poukladáme na vrch koláča.
Vložíme do rúry a pečieme pri 180stupňoch asi 45minút.
Tesne pred dopečením ešte posypeme troškou strúhaného kokosu.
Tesne po upečení sa môže koláč zdať príliš mäkký, ale keď ochladne, stuhne a všetko bude tak, ako má byť.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...