Preskočiť na hlavný obsah

3 jedlé (zdravé) vlastnoručne robené vianočné darčeky

Nechajte sa inšpirovať a podarujte tento rok svojim blízkym vlastnoručne vyrobené chutné darčeky, ktoré jednoznačne potešia každého.

Jednoduché raw tyčinky z troch surovín  

Potrebujeme:
ďatle
+ oriešky/semienka/sušené ovocie
                        1:1
mixér

1.
1/2 šálky sušených datlí bez kôstky (ak nemáte dostatočne výkonný mixér, datle pred mixovaním na pár hodín namočte do vody, aby zmäkli)
1/4 šálky kešu orechov (tiež môžte namočiť)
1/4 šálky strúhaného kokosu

                            Ako prvé si do mixéra hodíme kešu orechy a vymixujeme najemno.
Pridáme datle a mixujeme, kým nám nevznikne lepkavá hmota. Nakoniec prisypeme aj kokos a ešte chvíľu premixujeme.
Z hotovej hmoty oddelíme rovnako veľké hrudky, z ktorých následne rukami vytvarujeme čo najúhľadnejšie vyzerajúce tyčinky ( teda najlepšie, krajšie, než sú tie moje :D ). Poukladáme ich na tanier a vložíme na chvíľu do chladničky stuhnúť.

2.
1/2 šálky sušených datlí bez kôstky
1/2 šálky sušených mandlí
1/4 šálky vlašských orechov
1/4 šálky chia semienok
Postupujeme rovnako ako pri prvom type.

Zatuhnuté tyčinky môžme zabaliť do celofánu, označiť štítkom s popisom surovín a takto darovať ako malý darček. :)

Domáca kakaová granola


Potrebujeme:
2 šálky ovsených vločiek
1/2 šálky slnečnicových semienok
1/4 šálky kokosových chipsov
1/4 šálky posekaných mandlí
1PL sézamových semienok
1PL kakaa
1PL roztopeného kokosového oleja
2PL medu alebo agávového či javorového sirupu

Postup:
Všetky ingrediencie si jednoducho zmiešame vo väčšej miske a rovnomerne rozložíme na papierom na pečenie vystlaný plech. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 30minút do chrumkava.
Hotovú granolu necháme vychladnúť, preložíme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, ktorú ešte previažeme nejakou peknou stužkou a pekný darček pre milovníka zdravých, no zároveň chutných sladkých raňajok máme hotový.


Musli ako od MIXITU  

Potrebujeme:
1 šálku ovsených vločiek
1 šálku zmesi rôznych vločiek (napríklad jačmenné, pohánkové, špaldové, ražné...)
1/2 šálky ryžových burizónov
1/2 šálky kukuričných alebo viaczrnných lupienkov
1/2 šálky vlašských orechov
1/2 šálky tekvicových semienok
1PL chia semiačok
1PL ľanových semiačok
1ČL škorice
1 šálka sušeného ovocia (napríklad hrozienka, brusnice, marhule, moruša, jablká...)

Postup je veľmi jednoduchý. Všetky suroviny zmiešame a tak ako granolu, tiež nasypeme do sklenenej uzatvárateľnej nádoby, previažeme stužkou, môžme pridať popis surovín a máme hotovo.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. Me

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá

Pudingovo-tvarohový pohár s piškótami a ovocím

Budete sa zalizovať až za ušami Potrebujeme: 1 balíček pudingu s vanilkovou príchuťou 0,5l mlieka 2 balíčky vanilínového cukru 250g mäkkého odtučneného tvarohu detské okrúhle piškóty drobné ovocie čerstvé alebo mrazené (čučoriedky, maliny, černice, jahody, ríbezle, proste to, čo doma alebo na trhu práve nájdete) čokoládový toping a kokos na ozdobu (môžete použiť aj čokoľvek iné) Postup: Podľa návodu na obale si uvaríme puding, do ktorého namiesto obyčajného cukru pridáme vanilínový a následne ho necháme poriadne vychladnúť. Zatiaľ si na spodok pripravených pohárov nasypeme niekoľko detských piškót a keď puding vychladne zamiešame doň tvaroh a premiešame ručným metličkovým mixérom. Krém následne porozdeľujeme do pohárov, pridáme ovocie a dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!