Preskočiť na hlavný obsah

3 jedlé (zdravé) vlastnoručne robené vianočné darčeky

Nechajte sa inšpirovať a podarujte tento rok svojim blízkym vlastnoručne vyrobené chutné darčeky, ktoré jednoznačne potešia každého.

Jednoduché raw tyčinky z troch surovín  

Potrebujeme:
ďatle
+ oriešky/semienka/sušené ovocie
                        1:1
mixér

1.
1/2 šálky sušených datlí bez kôstky (ak nemáte dostatočne výkonný mixér, datle pred mixovaním na pár hodín namočte do vody, aby zmäkli)
1/4 šálky kešu orechov (tiež môžte namočiť)
1/4 šálky strúhaného kokosu

                            Ako prvé si do mixéra hodíme kešu orechy a vymixujeme najemno.
Pridáme datle a mixujeme, kým nám nevznikne lepkavá hmota. Nakoniec prisypeme aj kokos a ešte chvíľu premixujeme.
Z hotovej hmoty oddelíme rovnako veľké hrudky, z ktorých následne rukami vytvarujeme čo najúhľadnejšie vyzerajúce tyčinky ( teda najlepšie, krajšie, než sú tie moje :D ). Poukladáme ich na tanier a vložíme na chvíľu do chladničky stuhnúť.

2.
1/2 šálky sušených datlí bez kôstky
1/2 šálky sušených mandlí
1/4 šálky vlašských orechov
1/4 šálky chia semienok
Postupujeme rovnako ako pri prvom type.

Zatuhnuté tyčinky môžme zabaliť do celofánu, označiť štítkom s popisom surovín a takto darovať ako malý darček. :)

Domáca kakaová granola


Potrebujeme:
2 šálky ovsených vločiek
1/2 šálky slnečnicových semienok
1/4 šálky kokosových chipsov
1/4 šálky posekaných mandlí
1PL sézamových semienok
1PL kakaa
1PL roztopeného kokosového oleja
2PL medu alebo agávového či javorového sirupu

Postup:
Všetky ingrediencie si jednoducho zmiešame vo väčšej miske a rovnomerne rozložíme na papierom na pečenie vystlaný plech. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 30minút do chrumkava.
Hotovú granolu necháme vychladnúť, preložíme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, ktorú ešte previažeme nejakou peknou stužkou a pekný darček pre milovníka zdravých, no zároveň chutných sladkých raňajok máme hotový.


Musli ako od MIXITU  

Potrebujeme:
1 šálku ovsených vločiek
1 šálku zmesi rôznych vločiek (napríklad jačmenné, pohánkové, špaldové, ražné...)
1/2 šálky ryžových burizónov
1/2 šálky kukuričných alebo viaczrnných lupienkov
1/2 šálky vlašských orechov
1/2 šálky tekvicových semienok
1PL chia semiačok
1PL ľanových semiačok
1ČL škorice
1 šálka sušeného ovocia (napríklad hrozienka, brusnice, marhule, moruša, jablká...)

Postup je veľmi jednoduchý. Všetky suroviny zmiešame a tak ako granolu, tiež nasypeme do sklenenej uzatvárateľnej nádoby, previažeme stužkou, môžme pridať popis surovín a máme hotovo.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...