Ahojky!
Včera som sa po dlhšom čase opäť dostala k môjmu milovanému pečeniu.
Dostala som totiž šialenú chuť na makový koláč, a tak som si ho musela okamžite a bezodkladne upiecť.
Keďže som nemala žiadnu konkrétnu predstavu, rozhodla som sa prebrúzdať internet a poobzerať sa po nejakom chutnom recepte práve tam.
Mala som veľké šťastie a podarilo sa mi objaviť recept, ktorý mi dokonale zapasoval, samozrejme, značne som si ho upravila a v konečnom dôsledku sa mi ho podarilo dotiahnuť do úplnej dokonalosti.
Vzhľadom k surovinám, ktoré som použila sa dá tento koláč pokladať za bezlaktózový a tak trochu i zdravý vďaka trstinovému cukru či celozrnnej múke.
Nebudem vám o ňom samozrejme len rozprávať, ale tento do nebies ospievaný recept vám i s radosťou predstavím, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy sami.
Zaručujem vám, že si na ňom pochutíte jedna radosť, no má i svoje temné stránky, keď ho raz ochutnáte, už nebudete vedieť prestať...
Budeme potrebovať:
cesto
250g celozrnnej pšeničnej múky
100g trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
150g masla (ja som použila novú kokosovo-mandľovú Ramu, ktorá koláč krásne prevoňala a dodala mu aj lepšiu a jemnejšiu chuť)
1 žĺtok
plnka
2 balíčky Zlatého klasu
750ml mlieka (ja som použila mandľové, ktoré už bolo sladené, takže som používala aj menej cukru, ak použijete obyčajné, môžte trocha viac prisladiť)
2PL trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
200g mletého maku
1 bielko
poleva
200g marcipánu
2PL citrónovej šťavy
asi 2dcl vody
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vytvarujeme kompaktné cesto.
Zoberieme si menší plech, ktorý vymažeme maslom a vysypeme múkou (no nie je to potrebné) a na spodok si roztlačíme polovicu cesta.
Z mlieka, pudingov a cukru uvaríme klasický puding podľa návodu na obale.
Po uvarení do pudingu vmiešame mak a necháme dobre vychladnúť.
Bielko si vyšľaháme do tuhého snehu. Následne ho zapracujeme do vychladnutého pudingu (v teplom by sa mohlo bielko zraziť).
Takto pripravenú plnku nalejeme na cesto v plechu, vrch posypeme druhou polovicou cesta, ktoré použijeme ako mrveničku/drobenku.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180stupňov približne 45minút (kým povrch koláča mierne nezhnedne).
Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu.
Na polevu si stačí rozpustiť marcipán vo vode (voda by nemala byť úplne ľadová, použite skôr mierne letnú) a pridať trochu citrónovej šťavy pre ozvláštnenie chuti (ja som si marcipán predtým trocha nahriala vo vodnom kúpeli, no nemyslím si, že je to potrebné).
Hotovou polevou rovnomerne popolievame vrch koláča.
Hotový koláč vložíme na niekoľko hodín do chladničky (najlepšie nechať odležať cez noc) stuhnúť, potom nakrájame a môžme podávať.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Prajem ešte krásny zvyšok dňa, majte sa krásne a teším sa na vás pri ďalšom príspevku,
Vaša Lili.
Včera som sa po dlhšom čase opäť dostala k môjmu milovanému pečeniu.
Dostala som totiž šialenú chuť na makový koláč, a tak som si ho musela okamžite a bezodkladne upiecť.
Keďže som nemala žiadnu konkrétnu predstavu, rozhodla som sa prebrúzdať internet a poobzerať sa po nejakom chutnom recepte práve tam.
Mala som veľké šťastie a podarilo sa mi objaviť recept, ktorý mi dokonale zapasoval, samozrejme, značne som si ho upravila a v konečnom dôsledku sa mi ho podarilo dotiahnuť do úplnej dokonalosti.
Vzhľadom k surovinám, ktoré som použila sa dá tento koláč pokladať za bezlaktózový a tak trochu i zdravý vďaka trstinovému cukru či celozrnnej múke.
Nebudem vám o ňom samozrejme len rozprávať, ale tento do nebies ospievaný recept vám i s radosťou predstavím, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy sami.
Zaručujem vám, že si na ňom pochutíte jedna radosť, no má i svoje temné stránky, keď ho raz ochutnáte, už nebudete vedieť prestať...
Budeme potrebovať:
cesto
250g celozrnnej pšeničnej múky
100g trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
150g masla (ja som použila novú kokosovo-mandľovú Ramu, ktorá koláč krásne prevoňala a dodala mu aj lepšiu a jemnejšiu chuť)
1 žĺtok
plnka
2 balíčky Zlatého klasu
750ml mlieka (ja som použila mandľové, ktoré už bolo sladené, takže som používala aj menej cukru, ak použijete obyčajné, môžte trocha viac prisladiť)
2PL trstinového cukru
1 balíček vanilínového cukru
200g mletého maku
1 bielko
poleva
200g marcipánu
2PL citrónovej šťavy
asi 2dcl vody
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vytvarujeme kompaktné cesto.
Zoberieme si menší plech, ktorý vymažeme maslom a vysypeme múkou (no nie je to potrebné) a na spodok si roztlačíme polovicu cesta.
Z mlieka, pudingov a cukru uvaríme klasický puding podľa návodu na obale.
Po uvarení do pudingu vmiešame mak a necháme dobre vychladnúť.
Bielko si vyšľaháme do tuhého snehu. Následne ho zapracujeme do vychladnutého pudingu (v teplom by sa mohlo bielko zraziť).
Takto pripravenú plnku nalejeme na cesto v plechu, vrch posypeme druhou polovicou cesta, ktoré použijeme ako mrveničku/drobenku.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180stupňov približne 45minút (kým povrch koláča mierne nezhnedne).
Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu.
Na polevu si stačí rozpustiť marcipán vo vode (voda by nemala byť úplne ľadová, použite skôr mierne letnú) a pridať trochu citrónovej šťavy pre ozvláštnenie chuti (ja som si marcipán predtým trocha nahriala vo vodnom kúpeli, no nemyslím si, že je to potrebné).
Hotovou polevou rovnomerne popolievame vrch koláča.
Hotový koláč vložíme na niekoľko hodín do chladničky (najlepšie nechať odležať cez noc) stuhnúť, potom nakrájame a môžme podávať.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Prajem ešte krásny zvyšok dňa, majte sa krásne a teším sa na vás pri ďalšom príspevku,
Vaša Lili.
Komentáre
Zverejnenie komentára