Tak a je to tu, konečne som sa dostala k spísaniu tohto, pre mnohých, dlho očakávaného receptu.
Priznávam, že od dňa matiek ubehlo už pekných pár dní, ale nikdy nie je na škodu si ho opäť pripomenúť.
Spomínam to preto, že dnešný recept, moje prvé tiramisu, bolo práve darčekom pre moju maminu k jej krásnemu sviatku.
Tiramisu som nikdy predtým nerobila (dokonca ani nejedla) a bola to pre mňa tak trochu španielska (či skôr talianska) dedina, no mala som akú takú predstavu, čo by také poriadne tiramisu malo približne obsahovať.
Prešla som si pár receptov, no ani jeden ma úplne neuspokojil a povedala som si, že to radšej skúsim po svojom a hlavne zo surovín, ktoré mám doma a urobím to tak, ako by to nám mohlo chutiť.
No a musím povedať, že som toto rozhodnutie určite neoľutovala. Všetci ochutnávači si veľmi pochvaľovali a okrem maminy, ktorá bola zo svojho darčeka viac než nadšená, sa ušiel kúsok aj pre moje skvelé spolužiačky, ktoré rovnako slastne mľaskali (sorry za výraz) a okamžite si pýtali recept.
Nič nemôže byť pre človeka väčšou odmenou ako spokojnosť a pochvalné slová od tých, ktorí ochutnajú vaše výtvory. Preto to robím, preto ma to robí šťastnou, práve preto sa chcem zlepšovať, posúvať ďalej a skúšať nové veci.
ĎAKUJEM všetkým, ktorí ma podporujú, ktorým chutia moje s láskou pripravené pokrmy, ďakujem mojej najvernejšej ochutnávačke - mojej mame, bez ktorej by som nikdy nebola, tým kým som a hlavne ďakujem pánu Bohu, že mi dal možnosť prísť na tento svet a žiť tento, síce trocha ťažký, no krásny život, pretože svet nám ponúka toľko možností, treba si z nich len správne vybrať, tvrdo makať, pretože tie sladké plody, ktoré nás čakajú na konci za to proste stoja...
Potrebujeme:
300g podlhovastých piškót
silnú čiernu kávu
2 balenia mascarpone po 250g
2 šľahačkové smotany po 250ml
stužovač šľahačky
2 balíčky vanilínového cukru
5PL trstinového cukru
1 balenie mrazených malín
kakao na posypanie
Postup:
Ako prvý si pripravíme krém.
Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom a stužovačom do tuha.
Rovnako si vymiešame mascarpone s trstinovým cukrom a nakoniec obe zložky zmiešame a vyšľaháme do jemného krému. Vložíme do chladničky a necháme chvíľu odstáť a zatuhnúť.
Medzitým si v hrnci na sporáku, s troškou vody, roztopíme maliny. Z uvarených malín zlejeme šťavu a necháme vychladnúť, aby sa nám pod malinami ,,nezgrcol´´ krém.
Spodok plechu či ľubovoľne zvolenej formy si vystelieme piškótami. Ja osobne som piškóty kávou polievala, ale lepšie je asi skôr ich do nej namáčať, tak dosiahneme výraznejšiu chuť. Takže, buď ich najskôr naskladajte do formy a polejte kávou alebo ich ešte pred ukladaním do formy najskôr zľahka v káve vykúpte tak, aby ňou nasiakli, no nesmú sa rozpadať.
Následne na piškóty nanesieme prvú polovicu krému a rovnomerne ju rozotrieme po povrchu piškót.
Na krém potom navrstvíme maliny a poukladáme ďalšiu vrstvu ,,kávových´´ piškót.
Potrieme druhou časťou krému a vrch posypeme poriadnou vrstvou pravého holandského kakaa.
Hotový koláč potom vložíme do chladničky a necháme ho najlepšie cez noc stuhnúť.
Na druhý deň môžme krájať a užívať si perfektnú chuť tohto koláča...
DOBRÚ CHUŤ PRAJEM!!!
Priznávam, že od dňa matiek ubehlo už pekných pár dní, ale nikdy nie je na škodu si ho opäť pripomenúť.
Spomínam to preto, že dnešný recept, moje prvé tiramisu, bolo práve darčekom pre moju maminu k jej krásnemu sviatku.
Tiramisu som nikdy predtým nerobila (dokonca ani nejedla) a bola to pre mňa tak trochu španielska (či skôr talianska) dedina, no mala som akú takú predstavu, čo by také poriadne tiramisu malo približne obsahovať.
Prešla som si pár receptov, no ani jeden ma úplne neuspokojil a povedala som si, že to radšej skúsim po svojom a hlavne zo surovín, ktoré mám doma a urobím to tak, ako by to nám mohlo chutiť.
No a musím povedať, že som toto rozhodnutie určite neoľutovala. Všetci ochutnávači si veľmi pochvaľovali a okrem maminy, ktorá bola zo svojho darčeka viac než nadšená, sa ušiel kúsok aj pre moje skvelé spolužiačky, ktoré rovnako slastne mľaskali (sorry za výraz) a okamžite si pýtali recept.
Nič nemôže byť pre človeka väčšou odmenou ako spokojnosť a pochvalné slová od tých, ktorí ochutnajú vaše výtvory. Preto to robím, preto ma to robí šťastnou, práve preto sa chcem zlepšovať, posúvať ďalej a skúšať nové veci.
ĎAKUJEM všetkým, ktorí ma podporujú, ktorým chutia moje s láskou pripravené pokrmy, ďakujem mojej najvernejšej ochutnávačke - mojej mame, bez ktorej by som nikdy nebola, tým kým som a hlavne ďakujem pánu Bohu, že mi dal možnosť prísť na tento svet a žiť tento, síce trocha ťažký, no krásny život, pretože svet nám ponúka toľko možností, treba si z nich len správne vybrať, tvrdo makať, pretože tie sladké plody, ktoré nás čakajú na konci za to proste stoja...
Potrebujeme:
300g podlhovastých piškót
silnú čiernu kávu
2 balenia mascarpone po 250g
2 šľahačkové smotany po 250ml
stužovač šľahačky
2 balíčky vanilínového cukru
5PL trstinového cukru
1 balenie mrazených malín
kakao na posypanie
Postup:
Ako prvý si pripravíme krém.
Šľahačku vyšľaháme s vanilínovým cukrom a stužovačom do tuha.
Rovnako si vymiešame mascarpone s trstinovým cukrom a nakoniec obe zložky zmiešame a vyšľaháme do jemného krému. Vložíme do chladničky a necháme chvíľu odstáť a zatuhnúť.
Medzitým si v hrnci na sporáku, s troškou vody, roztopíme maliny. Z uvarených malín zlejeme šťavu a necháme vychladnúť, aby sa nám pod malinami ,,nezgrcol´´ krém.
Spodok plechu či ľubovoľne zvolenej formy si vystelieme piškótami. Ja osobne som piškóty kávou polievala, ale lepšie je asi skôr ich do nej namáčať, tak dosiahneme výraznejšiu chuť. Takže, buď ich najskôr naskladajte do formy a polejte kávou alebo ich ešte pred ukladaním do formy najskôr zľahka v káve vykúpte tak, aby ňou nasiakli, no nesmú sa rozpadať.
Následne na piškóty nanesieme prvú polovicu krému a rovnomerne ju rozotrieme po povrchu piškót.
Na krém potom navrstvíme maliny a poukladáme ďalšiu vrstvu ,,kávových´´ piškót.
Potrieme druhou časťou krému a vrch posypeme poriadnou vrstvou pravého holandského kakaa.
Hotový koláč potom vložíme do chladničky a necháme ho najlepšie cez noc stuhnúť.
Na druhý deň môžme krájať a užívať si perfektnú chuť tohto koláča...
DOBRÚ CHUŤ PRAJEM!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára