Preskočiť na hlavný obsah

Kuracie kari s kokosovým mliekom a ryžou basmati






















Potrebujeme (4 porcie) :
3 plátky kuracích pŕs
100g mrazeného alebo čerstvého hrášku
100g mrazenej lebo čerstvej vylúpanej kukurice
1 červená paprika
250g čerstvého listového baby špenátu
3/4 plechovky kokosového mlieka (tú tuhú časť)
1 menšiu cibuľu
olivový alebo kokosový olej
1PL kari pasty alebo kari korenie
2PL paradajkového pretlaku
trochu ryžovej múky na zahustenie
soľ, čierne korenie, obľúbené sušené bylinky

400g ryže Basmati

2 hrste kešu orieškov a nejakú čerstvú zelenú vňať na ozdobenie

Postup:
Kuracie prsia si umyjeme, zbavíme kože a nechcených blán a nakrájame na kocky. Medzitým si v hrnci rozohrejeme trochu oleja a dosklovita na ňom opečieme  nadrobno posekanú cibuľku. Pridáme mäso a chvíľu restujeme. Pridáme kari a podlejeme troškou vody. Asi 15-20 minút dusíme, potom pridáme hrášok, kukuricu, na kocky nakrájanú červenú papriku a špenát a opäť dusíme asi 15minút.
Prilejeme paradajkový pretlak a kokosové mlieko a ešte chvíľu prehrejeme. Ak by sa nám omáčka zdala príliš riedka, zahustíme troškou ryžovej múky. Podľa chuti osolíme, okoreníme a ozvláštnime obľúbenými bylinkami (môžme pridať aj čerstvé alebo sušené chilli papričky), odstavíme.

Medzitým si osobitne uvaríme ryžu podľa návodu na obale. Ja varím ako cestoviny. Necháme si zovrieť vodu (môžte osoliť), vsypeme požadované množstvo ryže a varíme, dokým ryža nezmäkne, potom zlejeme a môžeme podávať.

Kešu orechy si nasekáme na menšie kúsky. Rozohrejeme si panvičku a oriešky na nej zasucha opekáme, kým nezačnú rozvoniavať a neobjavia sa na nich čierne fliačky.

Môžeme servírovať.

Na tanier naložíme ryžu, zalejeme kari omáčkou, posypeme opraženými kešu orieškami a dozdobíme čerstvou zelenou ,,burinkou´´. Môžme podávať...

Dobrú chuť!

Sladko-kyslý kapustovo-repový šalát

Potrebujeme:
pol hlávky červenej kapusty
2 stredné mrkvy
1 pohár nakladanej červenej repy v sladko-kyslom náleve (nakrájaná na kocky)
soľ, rasca, čerstvá petržlenová vňať, prípadne cukor a ocot alebo citrónová šťava na dochutenie

Postup:
Kapustu si nakrájame na rezančeky. Hodíme do misky a zľahka nasolíme, aby pustila šťavu. Mrkvu očistíme, opláchneme a nastrúhame na hrubšie pásiky. Pridáme ku kapuste. Rovnako do misky prihodíme aj celý pohár nakladanej cvikly aj so šťavou. Dochutíme rascou, prípadne trochu okyslíme či dosladíme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a dobre premiešame. Necháme odstáť. Podávame ako prílohu ku kari.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...

Makovo-višňová štrúdľa

Niet nad dobrú štrúdľu Potrebujeme: na cesto: 400g hladkej múky 1 celé vajce + 1 bielko + 1 žĺtko na potretie 200ml vlažnej vody 1PL octu 2PL oleja na plnku: 300g mletého maku 200ml vody 1 vanilínový cukor 250g trstinové cukru 350g mrazených alebo čerstvých višní hrsť sušených hrozienok Postup: cesto: Suroviny na zmiešame a rukami vypracujeme cesto, ktoré necháme asi pol hodinu odpočívať v miske pod kuchynskou utierkou. plnka: Vodu uvaríme s cukrami,odstavíme z ohňa, prisypeme mak, hrozienka a višne a dobre premiešame. Štrúdľové cesto si rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske (pozor, cesto sa lepí). Na cestá rovnomerne rozložíme makovú plnku, zvinieme a preložíme na plech (dávala som po jednej na jeden plech, ale ak sa vám zmestí, tak môžete dať obe štrúdle na jeden plech) . Obe cestá ešt...