Niekto sa na Silvestra zabáva, iný zasa pečie. No dobre, ak nerátam tých pár hodín ,,zábavy´´ pri utišovaní na smrť vyľakaného psa skrývajúceho sa pred rachotom petárd a ohňostrojov pod stoličkou a puknutie skutočného a nie detského šampanského, z ktorého som prvýkrát vypila aspoň za pohárik a dokonca som ho aj vlastnoručne otvorila. Mimo to bol pre mňa Silvester deň ako každý iný. Vlastne je tomu tak odkedy si pamätám. Nikdy sme sa na Silvestra nejak extra neveselili. Odbili sme si spoločnú večeru ako na Štedrý deň, odstrelili súkromný ohňostroj a po privítaní nového roka zaľahli do postele. Tento Silvester sa tomu však vôbec nepodobal. Možno aj preto, že spoločný obed a spoločne strávený deň sme mali s rodinou už deň pred ním, keďže sme sa 30. decembra vybrali na výlet do Banskej Štiavnice. Ktorý bol mimochodom úplne nádherný. Konečne sme si to vyšľapali na kalváriu a zažili sme zimu, aká u nás ešte tohto roku nebola. Každopádne, Silvester som začala svojou najobľúbenejšou činnosťou - pečením, nasledovala, tak ako každý deň, príjemná prechádzka, nejaké to učenie a celé to skončilo jogou o jedenástej v noci, aby som ten nový rok privítala štýlovo. Och a skoro by som bola zabudla, úplne najlepšie bolo, keď sme s maminou o pol jednej ráno vybehli von popáliť pár prskaviek. Prskavky som proste vždy milovala a asi už nikdy neprestanem, ohňostroje si môžu sfarbovať oblohu koľko chcú, ale prskavky, to je niečo a držať ich naraz v každej ruke aspoň tri... Paráda! Avšak bola som z toho všetkého nakoniec taká rozrušená a nedalo sa mi prestať premýšľať nad tým, aký asi bude rok 2018. Či sa niektoré veci zlepšia, zmenia, či dokážem niektoré veci začať robiť inak... Až som nebola schopná zaspať asi do tretej. No vôbec to neovplyvnilo môj spánkový režim či skôr vstávací režim a dnes som opäť vyskočila z postele už okolo pol deviatej, čo nie je až tak príliš skoro, ale už nie som taký blázon, aby som aj cez prázdniny vstávala o šiestej. A čo bolo na dnešku a na tom včerajšom pečení úplne najlepšie? No predsa to, že som si poobede mohla urobiť kávičku a mala som si k nej čo dať. A že to nebolo len tak hocičo, ale fakt vynikajúci ,,cheesecake´´. Recept som si nevymyslela sama, čerpala som z knihy od úžasnej Martinky Pintérovej Bezákovej - Dulce de Leche - . Ale viete čo, tomu neuveríte, on ti vám bol v tom cheesecaku mak, to by ste od Poppy-ny nečakali, čo?! No ale keďže bol tak výborný, dovolím si vám ten recept šupnúť sem aj ja, nech ho potom nemusíte nikde hľadať. A ešte mám jednu neuveriteľnú správu, dnes som piekla zas, ale na tento koláčik, teda moje obľúbené muffiny, už recept na blogu nájdete, tak sa mrknite sem: http://poppycinnamonlady.blogspot.sk/2016/09/plnene-pernikove-muffiny-s-cokoladovou.html .
Tak dozjedenia priatelia a ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!!! :)
cesto -
200g hladkej múky
50g práškového cukru
80g masla
1 vajce
1/2ČL prášku do pečiva
štipka soli
plnka -
500g mäkkého odtučneného tvarohu
250g mascarpone
250ml šľahačkovej smotany
150g práškového cukru
150ml oleja (napríklad slnečnicový)
2 vajcia
150g mletého maku
1ČL vanilkového extraktu
2PL kukuričného alebo zemiakového škrobu
Postup:
Ako prvé si zo všetkých uvedených surovín vypracujeme hladké cesto. Pripravíme si tortovú formu, ktorú vytrieme maslom a vysypeme múkou a následne do nej rukami roztlačíme pripravené cesto tak, aby vypĺňalo aj steny formy. Odložíme do chladničky.
Následne si pripravíme plnku. A to rovnako jednoducho ako jednoducho sme si pripravili cesto. Proste zmiešame všetky suroviny okrem maku. Plnku si rozdelíme do dvoch misiek na polovicu. Do jednej časti až teraz primiešame mletý mak.
Potom si vyberieme odležané cesto a plnku naň striedavo ponalievane. Najprv bledá, potom maková a striedame dovtedy, kým sa nám obe neminú tak, aby sme vrch mali bledý.
Takto pripravený cheesecake vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme zhruba hodinu.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a vložíme do chladničky, kde je najlepšie nechať ho aspoň do ďalšieho dňa. Z chladničky vyberieme aspoň hodinu pred podávaním a konzumujeme pri izbovej teplote, nie priamo studené z chladničky, aby lepšie vynikla jeho chuť.
Tak dozjedenia priatelia a ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!!! :)
Makovo-tvarohový cheesecake
Potrebujeme:cesto -
200g hladkej múky
50g práškového cukru
80g masla
1 vajce
1/2ČL prášku do pečiva
štipka soli
plnka -
500g mäkkého odtučneného tvarohu
250g mascarpone
250ml šľahačkovej smotany
150g práškového cukru
150ml oleja (napríklad slnečnicový)
2 vajcia
150g mletého maku
1ČL vanilkového extraktu
2PL kukuričného alebo zemiakového škrobu
Postup:
Ako prvé si zo všetkých uvedených surovín vypracujeme hladké cesto. Pripravíme si tortovú formu, ktorú vytrieme maslom a vysypeme múkou a následne do nej rukami roztlačíme pripravené cesto tak, aby vypĺňalo aj steny formy. Odložíme do chladničky.
Následne si pripravíme plnku. A to rovnako jednoducho ako jednoducho sme si pripravili cesto. Proste zmiešame všetky suroviny okrem maku. Plnku si rozdelíme do dvoch misiek na polovicu. Do jednej časti až teraz primiešame mletý mak.
Potom si vyberieme odležané cesto a plnku naň striedavo ponalievane. Najprv bledá, potom maková a striedame dovtedy, kým sa nám obe neminú tak, aby sme vrch mali bledý.
Takto pripravený cheesecake vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme zhruba hodinu.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a vložíme do chladničky, kde je najlepšie nechať ho aspoň do ďalšieho dňa. Z chladničky vyberieme aspoň hodinu pred podávaním a konzumujeme pri izbovej teplote, nie priamo studené z chladničky, aby lepšie vynikla jeho chuť.
Komentáre
Zverejnenie komentára