Máte doma ovocné stromy obvešané slivkami?! Tak to ste šťastní ľudia. Ale oplatí sa mať aj babičku alebo známeho, ktorí vás zadarmo zásobujú tunami týchto dokonalých a zdraviu prospešných plodov.
Ak však ani jedna možnosť nie je skutočnosťou tak, ako je to v mojom prípade, dobre poslúži aj tržnica, kde vám usmievaví lokálni pestovatelia s radosťou predajú zvyšky svojej úrody. Síce to už potom stráca to čaro, keď si s plamienkom v srdci trháme zo stromu fialovučké dary prírody a potom s nadšením bežíme do kuchyne, aby sme si z nich vykúzlili niečo naozaj famózne, no napriek tomu, slivky zostávajú stále slivkami a dobrý koláč rozvoniavajúci celou domácnosťou pomôže tomuto plamienku opäť sa rozhorieť. :)
Potrebujeme:
cesto =
300g hladkej múky
150g stuženého rastlinného tuku alebo masla
pol pohára ľadovej vody
štipka soli
plnka =
1/2 kila čerstvých alebo mrazených sliviek
3-5PL trstinového cukru
chrumkavá posýpka =
100g ovsených vločiek
hrsť slnečnicových semiačok
hrsť tekvicových semiačok
1PL sézamu
hrsť kokosových čipsov
štipka mletého muškátového orieška
1ČL škorice
5PL medu
Postup:
Ako prvé si pripravíme cesto. Do väčšej misy nasypeme múku a pridáme na menšie kusy nakrájaný, mierne povolený tuk, vodu a soľ a rukami vypracujeme pružné, nelepivé cesto.
Cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme aspoň pol hodinu odležať v chladničke.
Medzitým si umyjeme slivky, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kocky.
Posýpku si pripravíme veľmi jednoducho, stačí všetky sypké suroviny nasypať do misky, zaliať medom a dobre premiešať, najlepšie ručne, aby sa ingrediencie dôkladne prepojili. Vznikne nám lepkavá kompaktná hmota, ktorá sa bude dobre mrviť na koláč.
Pripravíme si okrúhlu formu na koláč s vrúbkovaným okrajom, ktorú vytrieme olejom a vysypeme múkou.
Následne si do stredu formy vysypeme cesto a rukami alebo varechou ho rovnomerne roztlačíme po celom povrchu nádoby. Takto pripravené cesto posypeme vrstvičkou trstinového cukru a horou predpripravených sliviek. Nakoniec koláč už len posypeme našou posýpkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30 minút.
Hotový koláč môžme podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Ak však ani jedna možnosť nie je skutočnosťou tak, ako je to v mojom prípade, dobre poslúži aj tržnica, kde vám usmievaví lokálni pestovatelia s radosťou predajú zvyšky svojej úrody. Síce to už potom stráca to čaro, keď si s plamienkom v srdci trháme zo stromu fialovučké dary prírody a potom s nadšením bežíme do kuchyne, aby sme si z nich vykúzlili niečo naozaj famózne, no napriek tomu, slivky zostávajú stále slivkami a dobrý koláč rozvoniavajúci celou domácnosťou pomôže tomuto plamienku opäť sa rozhorieť. :)
Potrebujeme:
cesto =
300g hladkej múky
150g stuženého rastlinného tuku alebo masla
pol pohára ľadovej vody
štipka soli
plnka =
1/2 kila čerstvých alebo mrazených sliviek
3-5PL trstinového cukru
chrumkavá posýpka =
100g ovsených vločiek
hrsť slnečnicových semiačok
hrsť tekvicových semiačok
1PL sézamu
hrsť kokosových čipsov
štipka mletého muškátového orieška
1ČL škorice
5PL medu
Postup:
Ako prvé si pripravíme cesto. Do väčšej misy nasypeme múku a pridáme na menšie kusy nakrájaný, mierne povolený tuk, vodu a soľ a rukami vypracujeme pružné, nelepivé cesto.
Cesto vložíme do mikroténového sáčku a necháme aspoň pol hodinu odležať v chladničke.
Medzitým si umyjeme slivky, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kocky.
Posýpku si pripravíme veľmi jednoducho, stačí všetky sypké suroviny nasypať do misky, zaliať medom a dobre premiešať, najlepšie ručne, aby sa ingrediencie dôkladne prepojili. Vznikne nám lepkavá kompaktná hmota, ktorá sa bude dobre mrviť na koláč.
Pripravíme si okrúhlu formu na koláč s vrúbkovaným okrajom, ktorú vytrieme olejom a vysypeme múkou.
Následne si do stredu formy vysypeme cesto a rukami alebo varechou ho rovnomerne roztlačíme po celom povrchu nádoby. Takto pripravené cesto posypeme vrstvičkou trstinového cukru a horou predpripravených sliviek. Nakoniec koláč už len posypeme našou posýpkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 30 minút.
Hotový koláč môžme podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára