Neviete si predstaviť dobrý závin a dokonalé cesto bez vajíčok, mlieka od kravičky, masla či dokonca bravčovej masti alebo iných živočíšnych surovín? Ja vám dnes dokážem úplný opak. Verím, že i vám sa tento tradičný koláč v trošku inom šate podarí tak ako mne a výdatne si na ňom pochutíte...
Potrebujeme:
cesto =
500g polohrubej múky
pohár rastlinného mlieka (mandľové alebo sójové)
50g trstinového cukru
30g droždia
100ml slnečnicového oleja
štipka soli
plnka =
0,5kg jabĺk
100g mletého maku
50g trstinového cukru
slivkový džem
+ teplé mlieko na potretie
Postup:
Ako prvý si pripravíme kvások. Do väčšej šálky alebo misky si nadrobíme droždie, zasypeme asi 3ČL trstinového cukru a dobre premiešame, kým sa droždie úplne nerozpustí a nevytvoríme úplne tekutú zmes. Prisypeme asi tretinu múky, v tomto prípade približne 150g, prilejeme asi štvrť až pol pohára mlieka, dobre vymiešame, zakryjeme malou utierkou alebo vreckovkou a odložíme na teplé miesto, kým kvások nenaboptná aspoň na dvojnásobok.
Vo väčšej miske zmiešame zvyšnú múku, cukor, štipku soli, prilejeme olej, hotový kvások, zvyšné mlieko a ručne vypracujeme nadýchané mäkké cesto. Ak sa vám zdá cesto príliš hutné, pridajte ešte trocha múky a mieste dovtedy, kým cesto nebude citeľné vláčne. Následne cesto poprášime troškou múky, misku zakryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.
Medzitým si umyjeme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame jablká. Postrúhané jablká dobre vyžmýkame, aby sme ich zbavili prebytočnej šťavy, zasypeme ich makom a cukrom a dobre premiešame.
Hotové cesto preložíme na múkou vysypaný vál a vyvaľkáme asi na 0,5cm hrúbku.
Cesto potrieme poriadnou vrstvou slivkového džemu, naň nanesieme jablkovú plnku a dôkladne zavinieme. Nezabudnite uzatvoriť končeky závinu, aby vám plnka nevytiekla.
Väčší plech vystelieme papierom na pečenie a závin naň opatrne prenesieme. Pred pečením ho ešte potrieme teplým mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme asi 30-45minút do zlato-hneda.
Hotový závin necháme vychladnúť a potom pokrájame a môžme podávať.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Potrebujeme:
cesto =
500g polohrubej múky
pohár rastlinného mlieka (mandľové alebo sójové)
50g trstinového cukru
30g droždia
100ml slnečnicového oleja
štipka soli
plnka =
0,5kg jabĺk
100g mletého maku
50g trstinového cukru
slivkový džem
+ teplé mlieko na potretie
Postup:
Ako prvý si pripravíme kvások. Do väčšej šálky alebo misky si nadrobíme droždie, zasypeme asi 3ČL trstinového cukru a dobre premiešame, kým sa droždie úplne nerozpustí a nevytvoríme úplne tekutú zmes. Prisypeme asi tretinu múky, v tomto prípade približne 150g, prilejeme asi štvrť až pol pohára mlieka, dobre vymiešame, zakryjeme malou utierkou alebo vreckovkou a odložíme na teplé miesto, kým kvások nenaboptná aspoň na dvojnásobok.
Vo väčšej miske zmiešame zvyšnú múku, cukor, štipku soli, prilejeme olej, hotový kvások, zvyšné mlieko a ručne vypracujeme nadýchané mäkké cesto. Ak sa vám zdá cesto príliš hutné, pridajte ešte trocha múky a mieste dovtedy, kým cesto nebude citeľné vláčne. Následne cesto poprášime troškou múky, misku zakryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.
Medzitým si umyjeme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame jablká. Postrúhané jablká dobre vyžmýkame, aby sme ich zbavili prebytočnej šťavy, zasypeme ich makom a cukrom a dobre premiešame.
Hotové cesto preložíme na múkou vysypaný vál a vyvaľkáme asi na 0,5cm hrúbku.
Cesto potrieme poriadnou vrstvou slivkového džemu, naň nanesieme jablkovú plnku a dôkladne zavinieme. Nezabudnite uzatvoriť končeky závinu, aby vám plnka nevytiekla.
Väčší plech vystelieme papierom na pečenie a závin naň opatrne prenesieme. Pred pečením ho ešte potrieme teplým mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme asi 30-45minút do zlato-hneda.
Hotový závin necháme vychladnúť a potom pokrájame a môžme podávať.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára