Preskočiť na hlavný obsah

Jemný koláč z mascarpone

Určite sa to stáva každému z nás. Potrebujeme odísť z domu na dlhší čas, no v chladničke strašia potraviny, ktoré by nevydržali, kým sa vrátime. Vtedy nastáva skutočný čas dumania, lámeme si rozum, ako s čím naložiť. Nie všetko stíhame priamo skonzumovať. A tak sa pár dní pred odchodom púšťame do varenia a pečenia zo zvyškov. Tak vznikol aj tento chutný, jemný koláč, ktorý si môžme s čistým svedomím rovno pribaliť aj na cestu...

Potrebujeme:
2 vajíčka
120g trstinového alebo obyčajného bieleho cukru
1ČL vanilkového extraktu
250g mascarpone
250g hladkej múky
1 vrchovatá ČL prášku do pečiva
135g tekutého bieleho jogurtu
+ 100g mliečnej čokolády alebo 2 tvarohové tyčinky v čokoláde
čerstvé alebo mrazené maliny a čučoriedky
strúhaný kokos

Postup:
Oddelíme si žĺtka od bielkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh.
Do žĺtkov nasypeme cukor a spolu vyšľaháme do peny.
K žĺtkovej zmesi pridáme mascarpone, vymiešame. Prilejeme jogurt a vanilkový extrakt a opäť dobre prešľaháme.
Múku spojíme s práškom do pečiva a postupne preosejeme do pripraveného základu. Dôkladne vymiešame dohladka a zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Premiešavame tak, aby sa nám v ceste začali objavovať vzduchové bublinky.
Menší plech si vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne doň vlejeme naše cesto.
Medzičasom si na menšie kúsky nakrájame 2 tvarohové tyčinky v čokoláde alebo tabličku mliečnej čokolády, ktoré následne nanesieme na povrch koláča. Rovnako si pripravíme ovocie a poukladáme ho do medzier medzi kúskami čokolády.
Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 30minút.
Po upečení, vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť, posypeme hojnou vrstvou strúhaného kokosu. Počkáme, kým koláč úplne nevychladne, nakrájame a môžme podávať.

DOBRÚ CHUŤ!!!



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...