Potrebujeme (1 porcia):
1 šálku (asi 200ml) špaldovej múky
1 šálku (asi 200ml) rastlinného mlieka (ja používam ryžové alebo mandľové, ale môže byť aj kokosové, sójové či akékoľvek iné)
1 stredný zrelý banán (nahradí vajce a cesto osladí)
štipku škorice (na škoricu určite nezabudnite, dáva lievancom nevídaný šmrnc)
1ČL prášku do pečiva
kokosový/slnečnicový/repkový olej
+ arašidové maslo a džem na potretie, agávový/javorový/ďatlový sirup alebo roztopenú horkú čokoládu či sójový/kokosový/mandľový biely jogurt na poliatie, ovocie a oriešky na konečné dozdobenie
Postup:
Panvicu na lievance alebo palacinkovú panvicu si dáme zohriať na sporák.
Do misky si nasypeme špaldovú múku, ktorú zmiešame s práškom do pečiva a škoricou (môžte použiť aj perníkové korenie alebo prášok do perníka). Banán si vidličkou roztlačíme a vmiešame do múčnej zmesi, následne už len prilejeme rastlinné mlieko, podľa konzistencie, ktorá by nemala byť veľmi riedka, aby sa lievance netrhali. Dobre premiešame tak, aby sme videli, že sa nám v zmesi tvoria bublinky. Cesto necháme asi 5minút odstáť, aby boli lievance po upečení ešte nafúknutejšie.
Zatiaľ si na rozpálenú panvicu nalejeme trocha oleja.
Keď je olej horúci môžme začať opekať lievance. Na jeden lievanec nalievajte na panvicu asi 1 a 1/2 až 2PL cesta a pečte na miernom ohni z oboch strán dozlatova.
Hotové lievance prekladajte na tanier so servítkou, aby sa vysal prebytočný tuk.
Po dopečení posledného lievanca sa môžme pustiť do tej najlepšej časti, do servírovania.
Lievance najlepšie chutia, keď ich striedavo potriete arašidovým maslom a džemom a polejete sirupom (čo je na mňa až príliš sladké) alebo roztopenou čokoládou, ak však chcete, aby boli viac osviežujúcejšie a ,,obláčikovejšie´´, teda nie tak ťažké a ,,suché´´ (pre mňa trošku mdlé), polejte si ich raslinným jogurtom a ozdobte čerstvým ovocím a obľúbenými semienkami či orieškami.
DOBRÚ CHUŤ!!!
(keď ich urobíte väčšie, dostanete skvelé americké palacinky)
Komentáre
Zverejnenie komentára