Recept na túto bábovku som sama nevymyslela, ale čerpala som ho z jedného zo slovenských kulinárskych časopisov, konkrétne z Nového času EXTRA - varenie a pečenie. Ide o úplne klasickú bábovku, na akú ste zvyknutí od svojich babičiek a mamičiek, ale je vylepšená o čerešne a tvarohovú plnku. Pôvodný názov uvedený v časopise bol ,,Bábovka - Dunajské vlnky´´, ale nechceme úplne opakovať, a tak si ju všetci povinne zapamätáme ako dvojfarebnú bábovku z tohto blogu. Alebo ak chcete, ,,Ružinské vlnky či Divínske vetry´´ , keďže to je môjmu srdcu bližšie. :)
Tak sa poďme spoločne pozrieť na už spomínaný recept, podľa ktorého si môžte túto skvelú bábovku upiecť.
Potrebujeme:
cesto
200g zmäknutého masla alebo rastlinného tuku na pečenie + na vymazanie formy
120g krupicového cukru (v pôvodnom recepte bolo 200g, ale nemusíme to preháňať)
4 vajcia
220g hladkej múky + na vysypanie bábovkovej formy
1 ČL prášku do pečiva
2 PL kakaa
2-3 PL mlieka
štipka soli
plnka
250g mäkkého roztierateľného tvarohu
2PL vanilkového pudingového prášku
1 balíček vanilínového cukru
1 vajce
1 šálka čerstvých alebo zaváraných čerešní
ozdoba
čerešne
čokoláda na varenie
maslo
Postup:
Maslo vyšľaháme so soľou a cukrom do krémova.
Za stáleho miešania pridávame po jednom vajcia.
Následne vmiešame do zmesi preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiesime hladké cesto.
Cesto si rozdelím na polovicu. Do bledej časti môžte pridať pár kvapiek vanilkovej esencie a do druhej časti vmiešame kakao, a keďže kakao nám cesto ešte zahustí, rozriedime ho trochou mlieka tak, aby sme dostali rovnakú konzistenciu, ako má bledá časť.
Následne si pripravíme plnku.
Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom, pudingovým práškom a vajíčkom.
Čerešne si umyjeme, vykôstkujeme a rozpolíme.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Bábovkovú formu si vymažeme maslom a vysypeme múkou.
Následne na spodok tortovej formy striedavo navrstvíme asi polovicu z každého cesta.
Na cesto potom nanesieme plnku tak, aby sa nedotýkala okrajov formy a na plnku naukladáme pripravené čerešne.
Vrch opäť prikryjeme cestom a vložíme do rúry.
Pečieme približne 45-50minút. Pričom skontrolujeme špáratkom, či sa už cesto nevyťahuje.
Po upečení vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Vyklopíme z formy.
Medzičasom si roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu s maslom a polejeme ňou povrch bábovky.
Potom už bábovku stačí len dozdobiť zvyšnými čerešňami, prípadne môžte pridať aj šľahačku, a máme hotovo.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Tak sa poďme spoločne pozrieť na už spomínaný recept, podľa ktorého si môžte túto skvelú bábovku upiecť.
Potrebujeme:
cesto
200g zmäknutého masla alebo rastlinného tuku na pečenie + na vymazanie formy
120g krupicového cukru (v pôvodnom recepte bolo 200g, ale nemusíme to preháňať)
4 vajcia
220g hladkej múky + na vysypanie bábovkovej formy
1 ČL prášku do pečiva
2 PL kakaa
2-3 PL mlieka
štipka soli
plnka
250g mäkkého roztierateľného tvarohu
2PL vanilkového pudingového prášku
1 balíček vanilínového cukru
1 vajce
1 šálka čerstvých alebo zaváraných čerešní
ozdoba
čerešne
čokoláda na varenie
maslo
Postup:
Maslo vyšľaháme so soľou a cukrom do krémova.
Za stáleho miešania pridávame po jednom vajcia.
Následne vmiešame do zmesi preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiesime hladké cesto.
Cesto si rozdelím na polovicu. Do bledej časti môžte pridať pár kvapiek vanilkovej esencie a do druhej časti vmiešame kakao, a keďže kakao nám cesto ešte zahustí, rozriedime ho trochou mlieka tak, aby sme dostali rovnakú konzistenciu, ako má bledá časť.
Následne si pripravíme plnku.
Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom, pudingovým práškom a vajíčkom.
Čerešne si umyjeme, vykôstkujeme a rozpolíme.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Bábovkovú formu si vymažeme maslom a vysypeme múkou.
Následne na spodok tortovej formy striedavo navrstvíme asi polovicu z každého cesta.
Na cesto potom nanesieme plnku tak, aby sa nedotýkala okrajov formy a na plnku naukladáme pripravené čerešne.
Vrch opäť prikryjeme cestom a vložíme do rúry.
Pečieme približne 45-50minút. Pričom skontrolujeme špáratkom, či sa už cesto nevyťahuje.
Po upečení vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Vyklopíme z formy.
Medzičasom si roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu s maslom a polejeme ňou povrch bábovky.
Potom už bábovku stačí len dozdobiť zvyšnými čerešňami, prípadne môžte pridať aj šľahačku, a máme hotovo.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára