Ahojte, dnes som sa rozhodla podeliť sa s vami o recept na ďalšiu úžasnú slovenskú klasiku. Určite každý Slovák pozná klasické bryndzové halušky či šúľance, no o džatkoch ste možno ešte ani nepočuli. Priznám sa, že ja som tiež dlho ani len netušila, že niečo také vôbec existuje. Prvýkrát sme džatky skúšali asi 2 roky dozadu, ale veľmi sa nám nepodarili, boli to skôr také beztvaré ,,pľuvance´´, ktoré sa pravdupovediac nedali ani jesť. Tentokrát sme ich však skúsili podľa iného, overeného receptu a musím povedať, že sme od nášho prvého pokusu posunuli latku naozaj o kus vyššie. Tentokrát sa nám podarilo vytvoriť už skutočné guličky zo zemiakového cesta, ktoré sa veľmi podobali konzistenciou aj chuťou hlavne na gnocchi, len boli o niečo mäkšie.
Ja som bola pri ich jedení trochu na vážkach, či mi úplne chutia alebo nie, boli trošku lepivé (neviem, či to tak má byť, ale asi áno), no mamina z nich bola v siedmom nebi. Ona totiž miluje všetko zo zemiakového cesta, no a ja som to po nej zdedila tiež.
Tak nech sa páči, tu je recept...
Potrebujeme (4 porcie):
džatky
1kg zemiakov
100g hladkej múky
100g polohrubej múky
soľ
+ na podávanie
125g bryndze
4 PL kyslej smotany/ bieleho jogurtu
100-150g prerastenej slaniny
1 menšiu cibuľu
pažítku na dozdobenie
Postup:
Očistené zemiaky si nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Môžme ich nechať mierne sa rozvariť, aby sa nám dali lepšie popučiť.
Po uvarení, vodu zo zemiakov zlejeme, ale asi tretinu si odložíme bokom.
Do horúcich zemiakov následne preosejeme obe múky, hrniec prikryjeme a asi na 15 minút dáme odpočívať pod perinu.
Po uplynutí tohto času zemiaky s múkou popučíme, v prípade potreby prilejeme vodu, ktorá nám zostala po uvarení zemiakov alebo, ak sa nám zdá cesto príliš mäkké a lepivé, prisypeme ešte trocha múky.
Do väčšieho hrnca si dáme zovrieť osolenú vodu.
Následne z cesta tvarujeme rovnako veľké guľôčky vo veľkosti vlašských orechov, ktoré si ešte pred varením trocha pomúčime a ak sa nám všetky naraz nezmestia do jedného hrnca, kladieme si ich na pomúčený tanier alebo vál.
Guličky - džatky potom hádžeme pomocou lyžice do vrejúcej vody, a keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
Na cibuľke si opečieme na malé pásiky nakrájanú slaninu. Opekáme dovtedy, kým poriadne nepustí tuk a nezačne hnednúť.
Hotové džatky si rozdelíme do tanierov na jednotlivé porcie. Popolievame ich vyškvarenou slaninkou, posypeme namrvenou bryndzou, do stredu dáme jeden kopček kyslej smotany (alebo polejeme jogurtom) a dozdobíme nasekanou čerstvou pažítkou.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Ja som bola pri ich jedení trochu na vážkach, či mi úplne chutia alebo nie, boli trošku lepivé (neviem, či to tak má byť, ale asi áno), no mamina z nich bola v siedmom nebi. Ona totiž miluje všetko zo zemiakového cesta, no a ja som to po nej zdedila tiež.
Tak nech sa páči, tu je recept...
Potrebujeme (4 porcie):
džatky
1kg zemiakov
100g hladkej múky
100g polohrubej múky
soľ
+ na podávanie
125g bryndze
4 PL kyslej smotany/ bieleho jogurtu
100-150g prerastenej slaniny
1 menšiu cibuľu
pažítku na dozdobenie
Postup:
Očistené zemiaky si nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Môžme ich nechať mierne sa rozvariť, aby sa nám dali lepšie popučiť.
Po uvarení, vodu zo zemiakov zlejeme, ale asi tretinu si odložíme bokom.
Do horúcich zemiakov následne preosejeme obe múky, hrniec prikryjeme a asi na 15 minút dáme odpočívať pod perinu.
Po uplynutí tohto času zemiaky s múkou popučíme, v prípade potreby prilejeme vodu, ktorá nám zostala po uvarení zemiakov alebo, ak sa nám zdá cesto príliš mäkké a lepivé, prisypeme ešte trocha múky.
Do väčšieho hrnca si dáme zovrieť osolenú vodu.
Následne z cesta tvarujeme rovnako veľké guľôčky vo veľkosti vlašských orechov, ktoré si ešte pred varením trocha pomúčime a ak sa nám všetky naraz nezmestia do jedného hrnca, kladieme si ich na pomúčený tanier alebo vál.
Guličky - džatky potom hádžeme pomocou lyžice do vrejúcej vody, a keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
Na cibuľke si opečieme na malé pásiky nakrájanú slaninu. Opekáme dovtedy, kým poriadne nepustí tuk a nezačne hnednúť.
Hotové džatky si rozdelíme do tanierov na jednotlivé porcie. Popolievame ich vyškvarenou slaninkou, posypeme namrvenou bryndzou, do stredu dáme jeden kopček kyslej smotany (alebo polejeme jogurtom) a dozdobíme nasekanou čerstvou pažítkou.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára