Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohové tyčinky v čokoláde

Návrat do detstva

Keď som bola malá, bývali sme blízko pri maďarských hraniciach, a tak sme jedného času chodili k našim západným susedom takmer každú sobotu na nákupy do Tesca. Mojou najobľúbenejšou potravinou, ktorú som si tam kupovala a na každú som sa zakaždým najviac tešila, boli práve tvarohové tyčinky, ktoré som odvtedy na Slovensku nikde nevidela. Preto ma veľmi potešilo, keď som na poslednej návšteve Panta Rhei objavila nenápadnú maličkú knižtičku za pár eur. Našla som v nej mnoho zaujímavých receptov na populárne sladké ale i slané recepty, z ktorých ma najviac zaujal práve tento a preto som po ňom siahla ako po prvom a musím povedať, že tieto tyčinky chutia v domácej verzii o 200% chutnejšie, samozrejme zdravšie a menej sladké, takže odteraz už za svojimi milovanými tvarohovými tyčinkami nemusím smútiť, ale naopak, som vďačná, že som sa obohatila o ich ešte lepšiu verziu.

Ingrediencie:
250g prelisovaného mäkkého hrudkovitého tvarohu
5PL práškového cukru (ja som dávala tak do 3/4 plné lyžice)
1dl vody
20g práškovej želatiny
postrúhaná kôra z jedného citróna
1ČL vanilkovej esencie
200g čokolády na varenie
2PL kokosového oleja

Postup:
Tvaroh si prelisujeme na sitku, aby sme sa zbavili nežiaducej tekutiny. K prelisovanému tvarohu primiešame práškový cukor.
Želatinu rozmiešame v 1dl vody a prilejeme k zmesi. Pridáme postrúhanú citrónovú kôru a vanilkovú esenciu.
Poriadne spolu premiešame a vypracujeme hustú hmotu.
Cesto dáme na chvíľu do chladu, aby poriadne stuhlo a dalo sa s ním lepšie pracovať.
Z takto pripravenej zmesi si odštipávame a tvarujeme tyčinky takej veľkosti, aby sa zmestili na jeden šup na pusinky. Opäť vložíme do chladničky, aby stuhli aj v tomto tvare a dali sa lepšie poťahovať čokoládou.
Čokoládu s kokosovým tukom si rozpustíme v rajničke nad parou a polejeme ňou pripravené tyčinky (najlepšie je to robiť na chladiacej mriežke, ktorú som si ja potiahla aj alobalom).
Hotové tyčinky zas a znova odložíme do chladničky stuhnúť a po pár hodinách ich odtiaľ môžme začať potajme vyťahovať a poriadne si na nich zamaškrtiť.

DOBRÚ CHUŤ!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...