Dnes vám prinášam recept na tie najchutnejšie kysnuté koláče, aké som kedy upiekla a aké som kedy jedla. Naozaj vám neklamem, tieto čučoriedkové zázraky sú najobľúbenejším koláčikom k raňajšej káve či k čajíku celej našej rodiny. Recept mám z jedného čísla časopisu FOOD a robila som ich už niekoľkokrát, čo tiež hovorí o ich dokonalosti.
Potrebujeme:
cesto:
250ml plnotučného mlieka (ja som použila polotučné)
1ČL cukru (použila som kokosový cukor)
500g hladkej múky
30g droždia
100g masla
štipka soli
2 žĺtky
plnka:
350g čučoriedok (ja som použila mrazené)
3-5PL cukru (v mojom prípade kokosový)
mrvenička:
100g hrubej múky
100g cukru (opäť kokosový, pôvodne krupicový)
100g zmäknutého masla
+ vajce na potretie (ja som použila bielky, ktoré mi zostali z cesta)
Postup:
Zo 4PL vlažného mlieka, 1ČL cukru, 1PL múky a rozdrobeného droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
Keď kvások vykysne, pridáme zvyšnú múku, mlieko, v ktorom si rozšľaháme žĺtka, pridáme aj roztopené maslo, štipku soli.
Ručne vypracujeme kompaktné cesto, dobre ho pomúčime, misku prikryjeme čistou suchou utierkou, uložíme na teplé miesto a necháme aspoň pol hodinu kysnúť.
Čučoriedky nasypeme do hrnca a postavíme na sporák, zasypeme cukrom a necháme chvíľu variť, kým sa cukor roztopí a čučoriedky si pustia šťavu.
Rúru si predhrejeme na 180stupňov.
Plech si vystelieme papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1cm.
Kolieska môžme vykrajovať vykrajovačom na pirohy, ako to bolo v mojom prípade alebo obráteným pohárom s väčším priemerom kolieska.
Kolieska poukladáme na plech, tak aby boli ďalej od seba, keďže počas pečenia budú ešte kysnúť.
Každý koláč potrieme vajíčkom.
Doprostred všetkých koláčikov nanesieme vrchovatú lyžicu čučoriedok.
Z pripravených surovín vypracujeme mrveničku, ktorou posypeme vrch koláčov.
Takto pripravené koláče vložíme to vyhriatej rúry a pečieme dozlatista približne 15 minút.
Verím, že vám tieto koláčiky budú zaručene chutiť, pretože sú dokonale mäkučké aj na druhý deň po upečení a chutia proste neskutočne...
DOBRÚ CHUŤ!!!!
Potrebujeme:
cesto:
250ml plnotučného mlieka (ja som použila polotučné)
1ČL cukru (použila som kokosový cukor)
500g hladkej múky
30g droždia
100g masla
štipka soli
2 žĺtky
plnka:
350g čučoriedok (ja som použila mrazené)
3-5PL cukru (v mojom prípade kokosový)
mrvenička:
100g hrubej múky
100g cukru (opäť kokosový, pôvodne krupicový)
100g zmäknutého masla
+ vajce na potretie (ja som použila bielky, ktoré mi zostali z cesta)
Postup:
Zo 4PL vlažného mlieka, 1ČL cukru, 1PL múky a rozdrobeného droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
Keď kvások vykysne, pridáme zvyšnú múku, mlieko, v ktorom si rozšľaháme žĺtka, pridáme aj roztopené maslo, štipku soli.
Ručne vypracujeme kompaktné cesto, dobre ho pomúčime, misku prikryjeme čistou suchou utierkou, uložíme na teplé miesto a necháme aspoň pol hodinu kysnúť.
Čučoriedky nasypeme do hrnca a postavíme na sporák, zasypeme cukrom a necháme chvíľu variť, kým sa cukor roztopí a čučoriedky si pustia šťavu.
Rúru si predhrejeme na 180stupňov.
Plech si vystelieme papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1cm.
Kolieska môžme vykrajovať vykrajovačom na pirohy, ako to bolo v mojom prípade alebo obráteným pohárom s väčším priemerom kolieska.
Kolieska poukladáme na plech, tak aby boli ďalej od seba, keďže počas pečenia budú ešte kysnúť.
Každý koláč potrieme vajíčkom.
Doprostred všetkých koláčikov nanesieme vrchovatú lyžicu čučoriedok.
Z pripravených surovín vypracujeme mrveničku, ktorou posypeme vrch koláčov.
Takto pripravené koláče vložíme to vyhriatej rúry a pečieme dozlatista približne 15 minút.
Verím, že vám tieto koláčiky budú zaručene chutiť, pretože sú dokonale mäkučké aj na druhý deň po upečení a chutia proste neskutočne...
DOBRÚ CHUŤ!!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára