Klasika na zdravší spôsob
Na prípravu tohto koláča som sa chystala celkom dlhú dobu, bola som naň veľmi zvedavá a tešila som sa naň ako malé dieťa. Tvaroh je totiž moja láska a cuketový koláč či arašidové maslo tiež milujem najviac na svete. No keď som sa doňho už konečne pustila, zistila som, že nemám doma ani mandle ani mandľovú múku a tak som musela improvizovať a nahradila som ju ovsenou. Neviem, či práve preto alebo z nejakého iného dôvodu mi tento koláč nechutil až tak, ako som očakávala. Asi skúste použiť práve tú mandľovú múku z pôvodného zadania a odporúčam vám, aby ste použili o trošku viac sladidla a potom možno dosiahnete delikátnejšiu a lepšiu chuť, než sa podarilo vykúzliť mne.
Potrebujeme:
cesto -
6 vajec
2PL medu
150g ovsenej alebo mandľovej múky
0,5 kg cukety (ja som použila jednu väčšiu)
1 banán
1 ČL prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
50g roztopeného kokosového tuku
hrsť nesolených a nepražených arašidov (ja som však kúpila pražené, nelúpané a nesolené z Billy)
plnka -
500g mäkkého odtučneného tvarohu
2 PL medu
2 PL 100% arašidovej nátierky (ja som použila tú z DM-ky)
+ sekané arašidy na posypanie
Postup:.
Arašidy si vložíme do elektrického sekáčika a najemno podrvíme.
Cuketu si postrúhame na hrubom strúhadle (nešúpeme) a zbavíme ju prebytočnej vody.
Vajcia vymiešame s medom do penista, pridáme roztlačený banán, roztopený kokosový tuk (nie horúci), ovsenú múku zmiešanú s práškom do pečiva, škoricu, postrúhanú cuketu a poriadne spolu premiešame.
Rúru si predhrejeme na 180stupňov.
Tortovú formu alebo malý pekáč si vystelieme papierom na pečenie.
Cesto vylejeme do plechu a pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 30 minút.
Medzitým si pripravíme plnku.
Tvarohy jednoducho zmiešame s arašidovým maslom a medom a máme hotovo.
Vychladnutý koláč (korpus) potrieme krémom (cesto môžme predtým potrieť vrstvou pikantného/kyslejšieho džemu - čierne ríbezlie, arónia, brusnica - ) a vrch posypeme nasekanými arašidmi, prípadne polejeme roztopenou čokoládou.
Následne koláč vložíme na niekoľko hodín do chladničky a podávame kvalitne stuhnuté, najlepšie na druhý deň.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára