K príprave tohto receptu ma inšpirovala jedna veľmi zaujímavá relácia na TV Paprika. V danej relácii varí jedna sympatická blondínka priamo v africkej buši. Všetky jej recepty sú veľmi inšpiratívne, no bohužiaľ v súčasnosti televízia daný program už nevysiela. Mňa najviac zaujal práve tento skvelý šalát, ktorý kuchárka v relácii pripravovala ako prílohu k mäsu, ja som si pri pozeraní nezapisovala presné ingrediencie a pomery, no vedela som, že ho musím bezodkladne vyskúšať. A tak som sa jedného dňa postavila za kuchynskú linku a začala som improvizovať, pridala som viac zeleniny a ostatných ingrediencií na jednu porciu a z prílohy sa razom stalo naozaj sýte, chutné a osviežujúce hlavné jedlo. Veď vyskúšajte a posúďte sami...
Potrebujeme (2 porcie) :
pol hlávky ľadového šalátu
2 hrste čerstvého baby špenátu
2 veľké alebo 4 menšie uvarené červené repy
1/2 šalátovej uhorky
1/2 žltej papriky
1 stredná červená cibuľa
1/2 plechovky predvarenej šošovice v slanom náleve (odporúčam šošovicu od Bonduelle, ktorá je pripravovaná na pare)
100g slaného šalátového syra
dresing
2PL olivového oleja
2ČL hladkej plnotučnej horčice
2PL balzamicového octa
2ČL citrónovej šťavy
soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
Šalát si umyjeme a natrháme alebo nakrájame na menšie kusy, vložíme do misy a prihodíme k nemu premytý špenát. Rovnako si umyjeme uhorku a papriku, pokrájame na menšie kocky a spolu s očistenou a na tenké plátky pokrájanou cibuľou pridáme do misy. Červenú repu si očistíme a nakrájame na kocky alebo plátky a rovno pridáme do šalátu alebo nakrájame na tenké kolieska a zľahka opečieme na grilovacej panvici, podľa toho, či máme cviklu radšej šťavnatú a čerstvú alebo chrumkavú a pekne teplú . Dobre premiešame.
Pripravíme si dresing. Do uzatvárateľnej nádobky nalejeme všetky mokré ingrediencie, prípadne prisolíme a okoreníme, uzavrieme vrchnákom a dôkladne pretrepeme.
Dresing môžme vmiešať rovno do celého šalátu alebo zeleninu rozdelíme do tanierov a až jednotlivé porcie pokvapkáme dresingom. Rovnako je to aj so šošovicou, môžme ju pridať do celého šalátu a vmiešať k zelenine alebo ňou rovno posypať vrch každého taniera plného zeleniny.
Nakoniec už len posypeme rozdrobeným syrom, môžme dozdobiť čerstvými alebo sušenými bylinkami, mne sa k tomuto šalátu najviac hodí chuť aromatického kôpru alebo čerstvej chrumkavej nadrobno nasekanej pažítky.
Podávame s opečeným chlebom alebo chrumkavým tmavým pečivom.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Potrebujeme (2 porcie) :
pol hlávky ľadového šalátu
2 hrste čerstvého baby špenátu
2 veľké alebo 4 menšie uvarené červené repy
1/2 šalátovej uhorky
1/2 žltej papriky
1 stredná červená cibuľa
1/2 plechovky predvarenej šošovice v slanom náleve (odporúčam šošovicu od Bonduelle, ktorá je pripravovaná na pare)
100g slaného šalátového syra
dresing
2PL olivového oleja
2ČL hladkej plnotučnej horčice
2PL balzamicového octa
2ČL citrónovej šťavy
soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
Šalát si umyjeme a natrháme alebo nakrájame na menšie kusy, vložíme do misy a prihodíme k nemu premytý špenát. Rovnako si umyjeme uhorku a papriku, pokrájame na menšie kocky a spolu s očistenou a na tenké plátky pokrájanou cibuľou pridáme do misy. Červenú repu si očistíme a nakrájame na kocky alebo plátky a rovno pridáme do šalátu alebo nakrájame na tenké kolieska a zľahka opečieme na grilovacej panvici, podľa toho, či máme cviklu radšej šťavnatú a čerstvú alebo chrumkavú a pekne teplú . Dobre premiešame.
Pripravíme si dresing. Do uzatvárateľnej nádobky nalejeme všetky mokré ingrediencie, prípadne prisolíme a okoreníme, uzavrieme vrchnákom a dôkladne pretrepeme.
Dresing môžme vmiešať rovno do celého šalátu alebo zeleninu rozdelíme do tanierov a až jednotlivé porcie pokvapkáme dresingom. Rovnako je to aj so šošovicou, môžme ju pridať do celého šalátu a vmiešať k zelenine alebo ňou rovno posypať vrch každého taniera plného zeleniny.
Nakoniec už len posypeme rozdrobeným syrom, môžme dozdobiť čerstvými alebo sušenými bylinkami, mne sa k tomuto šalátu najviac hodí chuť aromatického kôpru alebo čerstvej chrumkavej nadrobno nasekanej pažítky.
Podávame s opečeným chlebom alebo chrumkavým tmavým pečivom.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára