Zajtra tu máme krásny sviatok, DEŇ MATIEK. Ja som sa, tak ako každý rok, rozhodla maminke upiecť niečo dobré a týmto spôsobom ju potešiť i prekvapiť. No najmä, osladiť jej život, ktorý jej neraz chtiac-nechtiac naopak poriadne okorením. Svoje snaženie som sa rozhodla zdieľať aj s vami a ponúknuť vám menšiu inšpiráciu, ak ste sa ešte nestihli rozhodnúť, čím svoju mamičku obdaríte...
Potrebujeme:
cesto =
225g tmavej čokolády alebo čokolády na varenie (aspoň 52%)
170g masla
2 celé vajcia
4 žĺtka
65g trstinového cukru
50g mandľovej múky alebo jemne mletých mandlí
42g hladkej múky
1/2ČL prášku do pečiva
1ČL vanilkového extraktu
snehová pena =
4 bielka
80g trstinového cukru
1ČL octu
2ČL Zlatého klasu alebo kukuričného škrobu
1PL holandského kakaa
50g rozpustenej tmavej čokolády
Postup:
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu spolu s maslom.
V miske vymiešame vajíčka a žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom do hustej peny, šľaháme asi 5minút, najlepšie elektrickým šľahačom.
Roztopenú čokoládu necháme chvíľu vychladnúť.
Čokoládu zamiešame do žĺtkovej peny.
Mandľovú múku, hladkú múku a prášok do pečiva si odvážime a spolu premiešame.
Všetky suché ingrediencie zľahka vmiešame do tekutej zmesi.
Tortovú formu (klasickú alebo srdcového tvaru, s priemerom cca 25cm) vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme maslom a vysypeme múkou. Do formy vlejeme čokoládové cesto a vložíme do rúry vyhriatej na 160°C, pečieme asi 25-30 minút.
Medzičasom si vyšľaháme bielka do penista, postupne prišľaháme cukor, ocot a škrob.Primiešame kakao a vo vodnom kúpeli roztopenú čokoládu.
Sneh nanesieme na vrch predpečeného korpusu a opäť vložíme do rúry. Dopečieme pri 180°C na 20 minút.
Hotovú tortu necháme poriadne vychladnúť (najlepšie mimo formy, jej horúce steny môžu spôsobiť prepadnutie snehu dovnútra).
Vychladnutú tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie a možností, najlepšie čerstvým drobným ovocím.
Ja som na ozdobu použila mrazené ovocie, ktoré som povarila spolu 1 balíčkom vanilínového cukru, 1ČL psyllia a troškou vody. Ovocie som nechala vychladnúť, vďaka psylliu (rozpustná vláknina) nadobudlo džemovitú konzistenciu a následne som ho rozotrela na vrch torty. Na posledné doladenie som tortu ešte posypala rozdrvenou čokoládou a dozdobila čerstvým kiwi, lyofilizovaným (mrazom sušeným) ovocím a strúhaným kokosom.
Dobrú chuť! :)
Komentáre
Zverejnenie komentára