Preskočiť na hlavný obsah

Čokoládová torta pre maminku


Zajtra tu máme krásny sviatok, DEŇ MATIEK. Ja som sa, tak ako každý rok, rozhodla maminke upiecť niečo dobré a týmto spôsobom ju potešiť i prekvapiť. No najmä, osladiť jej život, ktorý jej neraz chtiac-nechtiac naopak poriadne okorením. Svoje snaženie som sa rozhodla zdieľať aj s vami a ponúknuť vám menšiu inšpiráciu, ak ste sa ešte nestihli rozhodnúť, čím svoju mamičku obdaríte...


Potrebujeme:
cesto =
225g tmavej čokolády alebo čokolády na varenie (aspoň 52%)
170g masla
2 celé vajcia
4 žĺtka
65g trstinového cukru
50g mandľovej múky alebo jemne mletých mandlí 
42g hladkej múky
1/2ČL prášku do pečiva
1ČL vanilkového extraktu
snehová pena =
4 bielka
80g trstinového cukru
1ČL octu
2ČL Zlatého klasu alebo kukuričného škrobu
1PL holandského kakaa
50g rozpustenej tmavej čokolády


 Postup:

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu spolu s maslom. 
V miske vymiešame vajíčka a žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom do hustej peny, šľaháme asi 5minút, najlepšie elektrickým šľahačom.
Roztopenú čokoládu necháme chvíľu vychladnúť.
Čokoládu zamiešame do žĺtkovej peny.
Mandľovú múku, hladkú múku a prášok do pečiva si odvážime a spolu premiešame.
Všetky suché ingrediencie zľahka vmiešame do tekutej zmesi.
Tortovú formu (klasickú alebo srdcového tvaru, s priemerom cca 25cm) vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme maslom a vysypeme múkou. Do formy vlejeme čokoládové cesto a vložíme do rúry vyhriatej na 160°C, pečieme asi 25-30 minút.

Medzičasom si vyšľaháme bielka do penista, postupne prišľaháme cukor, ocot a škrob.Primiešame kakao a vo vodnom kúpeli roztopenú čokoládu.

Sneh nanesieme na vrch predpečeného korpusu a opäť vložíme do rúry. Dopečieme pri 180°C na 20 minút.

Hotovú tortu necháme poriadne vychladnúť (najlepšie mimo formy, jej horúce steny môžu spôsobiť prepadnutie snehu dovnútra).

Vychladnutú tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie a možností, najlepšie čerstvým drobným ovocím.
Ja som na ozdobu použila mrazené ovocie, ktoré som povarila spolu 1 balíčkom vanilínového cukru, 1ČL psyllia a troškou vody. Ovocie som nechala vychladnúť, vďaka psylliu (rozpustná vláknina) nadobudlo džemovitú konzistenciu a následne som ho rozotrela na vrch torty. Na posledné doladenie som tortu ešte posypala rozdrvenou čokoládou a dozdobila čerstvým kiwi, lyofilizovaným (mrazom sušeným) ovocím a strúhaným kokosom.

Dobrú chuť! :)

 









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jablkový koláč z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou plnkou

Občas si zaexperimentujem Dnes si tak vravím, že by som tak ako takmer každý deň počas letných prázdnin, mohla opäť niečo upiecť. Kuknem do chladničky, mám tam ešte lístkové cesto, otvorený tvaroh, nejaké to mlieko, jablká na linke... Rozmýšľam čo by z toho len mohlo vzniknúť, a tak ma zrazu osvieti. Vznikol z toho tento koláč a ja vás teraz zasvätím, z čoho sa vlastne skladá a ako som postupovala pri jeho výrobe. Tak nech sa páči, tu to máte. :)  Potrebujeme: 1 chladené lístkové cesto (asi 275g) 200g hrudkovitého tvarohu 1 balíček vanilkového pudingu 500ml mlieka 4PL trstinového cukru 2 veľké jablká škoricu alebo škoricový cukor na posypanie Postup: Ako prvý si uvaríme puding. Pudingový prášok vymiešame v 200ml mlieka s cukrom a zvyšok 300ml mlieka dáme variť na sporák, keď mlieko začne vrieť, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme, kým puding nezačne bublať a nezhustne. Potom odstavíme a necháme za občasného premiešavania ochladnúť. ...

Zdravý fit mrkvovo-jablkový koláč

Maškrta nielen pre zajaca Potrebujeme: 3 stredne veľké mrkvy 3 stredne veľké jablká 1,5 šálky jemne mletých ovsených vločiek 5PL kokosového oleja 1PL slnečnicových semiačok 9 sušených sliviek 1,5ČL mletej škorice 100-150ml vody šťava z pol citróna Postup: Mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a jablká postrúhame na hrubšie. Jablká a mrkvu popolievame citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme ovsené vločky, škoricu a vodu, opäť premiešame a necháme 15minút postáť. Slivky si nakrájame na drobné kúsky a pridáme do odležaného cesta spolu so slnečnicovými semiačkami a kokosovým olejom, premiešame a ak sa vám zdá cesto ešte príliš suché pridajte trošku vody, v opačnom prípade prisypte ešte trocha vločiek. Cesto potom prelejeme na menší plech alebo do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180stupňov asi 45minút. Ja som po 30minútach vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť, pokrájala a kúsky som pootá...

Vegan šošovicový dhal s cícerom

Dhal, jedlo, na ktoré sa mi už tak dlho zbiehali slinky. K jeho príprave som sa prvýkrát dostala pred niekoľkými týždňami a poviem vám, odvtedy som ho musela pripravovať ešte niekoľkokrát. Je totiž neskutočný. Tá škoricová orientálna chuť masaly, kyslastá chuť paradajok, môj milovaný cícer a kokosový dojazd, všetko sa to dopĺňa do poslednej kvapky. Čudujem sa, že som až doteraz mohla žiť bez tohto jedla. Čo jedla?! To nie je jedlo... To je N.E.B.O.!!!! Ešte teraz cítim tú vôňu a chuť... Treba vyskúšať, potom pochopíte. :) Potrebujeme: (2-3 porcie) 1 menšia šálka červenej šošovice (200ml) 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 750ml zeleninového vývaru (najlepšie domáci) 2 ČL korenia garam masala 1 ČL kurkumy 1 ČL majoránu 1 ČL mletej údenej sladkej červenej papriky 1 plechovka drvených lúpaných paradajok 100ml kokosového mlieka alebo smotany (napríklad Alpro) 1 plechovka cíceru 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu soľ podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy Postup: Šošovicu ...