Počas horúcich letných dní sa jednoznačne hodí niečo dobré na osvieženie. Moje najobľúbenejšie potraviny a nápoje na schladenie sú dobre vychladená cola bez cukru či nealkoholické pivo, záchranou počas horúcich dní je aj červený melón, ktorý obsahuje veľa vody a skvelo hydratuje a v neposlednom rade samozrejme zmrzka či nanuk, ktoré k letu neodmysliteľne patria.
Avšak novou topkou sa túto sezónu pre mňa stal tento dokonalý dezert v pohári, ktorý v sebe spája všetky chute, ktoré náš jazyk vôbec dokáže zachytiť (teda až na slanú :D). Horkosť kávy sa prelína s krémovosťou a jemnosťou šľahačkového krému a celé to dopĺňa mierne nakyslá chuť exotickej mandarinky... Mmmmmhhhhmmmm.... Mňaaaaaaaaammmm... No, už vás nebudem ďalej naťahovať a vrhnime sa radšej rovno na samotný recept...
Potrebujeme (cca 5 porcií) :
krém =
250g mascarpone
250g kyslej smotany
250ml šľahačkovej smotany
1/2 balíčka vanilínového cukru
2PL trstinového cukru
(ak máte radšej sladšie, môžete pridať trošku viac cukru, dezert totiž nie je veľmi sladký)
mandarínkový puding =
3 stredne veľké mandarínky
2PL Zlatého klasu
2PL mascarpone
1/2 balíčka kakaových Bebe keksov
silná čierna káva
1ČL rumu ( ak máte radi, keď je alkohol v dezertoch skutočne cítiť, pokojne môžte pridať aj viac)
čerstvé ovocie na ozdobu
Postup:
Mascarpone a kyslú smotanu spolu s cukrami vymiešame elektrickým šľahačom na jemný krém. Následne si vyšľaháme šľahačku dotuha a zľahka ju vmiešame do pripraveného krému. Necháme chvíľu odstáť v chladničke.
Mandrinky si očistíme a ´´vypreparujeme´´. To znamená, že z jednotlivých mesiačikov stiahneme aj tú jemnú ´´koštičku´´, aby nám zostala len šťavnatá dužina, ktorú následne vložíme do mixéra a zmixujeme dohladka. Hustejšiu mandarínkovú šťavu, ktorá nám vznikla po mixovaní, vlejeme do kastróla, prisypeme cukor a keď nám masa začne vrieť, pomaly, za stáleho miešania, aby sa nám nevytvorili hrudky, pridáme Zlatý klas a spolu varíme ešte asi 1-2 minúty a odstavíme.
Uvaríme si silnú čiernu kávu, do ktorej prilejeme kvapku rumu a môžeme začať vrstviť do pohárov.
Na spodok každého pohára si nalámeme približne 1 - 1 a 1/2 Bebe sušienky, sušienky potom pokvapkáme kávou a nalejeme prvú vrstvu krému ( čo vychádza asi na 3PL na každý pohár), ďalšiu vrstvu tvorí mandarínkový puding (asi 2PL), potom opäť sušienky, káva, krém a vrch už môžme dozdobiť podľa vlastnej fantázie. Ja som na to použila zvyšok mandarínkového pudingu, domáce jahody a podrvené sušienky.
Nakoniec poháre vložíme na niekoľko hodín do chladničky, aby sa dobre vychladili a stuhli.
Môžme podávať a vychutnávať.
Dobrú chuť! :)
Lili
Avšak novou topkou sa túto sezónu pre mňa stal tento dokonalý dezert v pohári, ktorý v sebe spája všetky chute, ktoré náš jazyk vôbec dokáže zachytiť (teda až na slanú :D). Horkosť kávy sa prelína s krémovosťou a jemnosťou šľahačkového krému a celé to dopĺňa mierne nakyslá chuť exotickej mandarinky... Mmmmmhhhhmmmm.... Mňaaaaaaaaammmm... No, už vás nebudem ďalej naťahovať a vrhnime sa radšej rovno na samotný recept...
Potrebujeme (cca 5 porcií) :
krém =
250g mascarpone
250g kyslej smotany
250ml šľahačkovej smotany
1/2 balíčka vanilínového cukru
2PL trstinového cukru
(ak máte radšej sladšie, môžete pridať trošku viac cukru, dezert totiž nie je veľmi sladký)
mandarínkový puding =
3 stredne veľké mandarínky
2PL Zlatého klasu
2PL mascarpone
1/2 balíčka kakaových Bebe keksov
silná čierna káva
1ČL rumu ( ak máte radi, keď je alkohol v dezertoch skutočne cítiť, pokojne môžte pridať aj viac)
čerstvé ovocie na ozdobu
Postup:
Mascarpone a kyslú smotanu spolu s cukrami vymiešame elektrickým šľahačom na jemný krém. Následne si vyšľaháme šľahačku dotuha a zľahka ju vmiešame do pripraveného krému. Necháme chvíľu odstáť v chladničke.
Mandrinky si očistíme a ´´vypreparujeme´´. To znamená, že z jednotlivých mesiačikov stiahneme aj tú jemnú ´´koštičku´´, aby nám zostala len šťavnatá dužina, ktorú následne vložíme do mixéra a zmixujeme dohladka. Hustejšiu mandarínkovú šťavu, ktorá nám vznikla po mixovaní, vlejeme do kastróla, prisypeme cukor a keď nám masa začne vrieť, pomaly, za stáleho miešania, aby sa nám nevytvorili hrudky, pridáme Zlatý klas a spolu varíme ešte asi 1-2 minúty a odstavíme.
Uvaríme si silnú čiernu kávu, do ktorej prilejeme kvapku rumu a môžeme začať vrstviť do pohárov.
Na spodok každého pohára si nalámeme približne 1 - 1 a 1/2 Bebe sušienky, sušienky potom pokvapkáme kávou a nalejeme prvú vrstvu krému ( čo vychádza asi na 3PL na každý pohár), ďalšiu vrstvu tvorí mandarínkový puding (asi 2PL), potom opäť sušienky, káva, krém a vrch už môžme dozdobiť podľa vlastnej fantázie. Ja som na to použila zvyšok mandarínkového pudingu, domáce jahody a podrvené sušienky.
Nakoniec poháre vložíme na niekoľko hodín do chladničky, aby sa dobre vychladili a stuhli.
Môžme podávať a vychutnávať.
Dobrú chuť! :)
Lili
Komentáre
Zverejnenie komentára