Jupííí!!!
Konečne po poriadne dlhej dobe otváram stránky svojho blogu a púšťam sa do spisovania receptov, ktoré som za tú dobu odmlky stihla vymyslieť, vyskúšať, odkukať, upraviť, pripraviť, zozbierať a nafotiť.
Prečo som sa vám vlastne takmer dva mesiace vôbec neozývala?! No jednoducho, nemala som chuť, náladu ani silu na blogovanie a zdieľanie svojich výtvorov a objavov. Naopak v kuchyni za šporákom a rúrou som trávila stále viac a viac času.
V októbri sa mi naskytla prvá príležitosť piecť na objednávku a svojim hobby si tak trochu i privyrobiť, piekla som veľkú tortu pre maminu, skúšala som rôzne druhy zdravých sladkostí, pripravila som si prvé domáce rastlinné, makové, mlieko a hlavne som si začala pripravovať krabičky do školy a teda môj deň vyzerá tak, že ráno vstanem, robím si raňajky, potom idem do školy, prídem domov, opäť varím a pripravujem obed na druhý deň, učím sa, niekedy si zacvičím, zbúcham nejakú večeru, ešte sa so zapretím všetkých síl osprchujem a mŕtva padnem do perín. Cez víkend potom vypekám, chodím na prechádzky, alebo do kina, ako tomu bolo napríklad dnes a snažím sa oddychovať čo to dá. Popritom riešim osobné problémy a snažím sa nájsť si čas na rodinu, priateľov a svoje zvieratá, no a potom mi akosi nezostáva čas sadnúť si za počítač a ešte aj spisovať recepty alebo nejaké iné zaujímavosti pre vás.
Čo mi je veľmi ľúto, neskutočne mi to chýba, ale počas školského roka mi škola zaberá 85% času a ak chcem stihnúť všetko to, čo som vymenovala, musím sa niečoho vzdať, niečo oželieť.
Ale to je jedno, teraz som tu, a aby som plne vynahradila všetko, čo som zameškala, dnes som sa rozhodla pridať sem až tri sladké recepty na tri super koláčiky.
Prajem vám príjemné pečenie a verím, že s ďalším článkom sa už ozvem skôr ako o dva mesiace. :)
120g makovej múky
pol balíčka prášku do pečiva
1PL kokosového oleja
80g trstinového cukru
1PL horúcej vody
4 vajcia
krém -
250g mascarpone
100g gaštanového pyré
100ml šľahačkovej smotany
+ 750ml čerešňový/višňový kompót
poleva
100g mliečnej čokolády
50-100ml šľahačkovej smotany (podľa hustoty polevy)
Postup:
Ako prvý si pripravíme korpus. Žĺtka a bielky si oddelíme. Bielka si vyšľaháme s cukrom do polotuhého snehu. Žĺtka si zmiešame s olejom a vriacou vodou a pridáme k bielkam. Zmiešame.
Makovú múku spojíme s práškom do pečiva a zľahka ručne vmiešame do vajíčkovej zmesi.
Tortovú formu s priemerom (asi) 20cm si vystelieme papierom na pečenie a vymažeme tukom (maslom alebo margarínom). Cesto vlejeme do formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov asi na 30minút.
Kým sa korpus upečie, pripravíme si krém. Mascarpone zmiešame so zmäknutým gaštanovým pyré a krém trochu zriedime smotanou. Vložíme do chladničky stuhnúť.
Upečený korpus vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme poriadne vychladnúť. Studený korpus prerežeme na polovicu, oba korpusy zľahka popolievame šťavou z kompótu (spodný z vrchnej strany, vrchný zo spodnej strany. Spodný korpus potrieme vrstvou pripraveného krému, poukladáme naň porozpoľované a vykôstkované čerešne a prikryjeme vrchnou časťou korpusu.
Opäť potrieme krémom a vložíme do chladničky.
Čokoládu si necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Zriedime smotanou a popolievame vrch torty.
Hotovú tortu už len dozdobíme zvyšnými čerešňami, prípadne mätou, opäť dáme do chladu stuhnúť a môžme podávať.
korpus -
160g špaldovej múky
100g polohrubej pšeničnej múky
80g trstinového cukru
2ČL prášku do pečiva
1/2ČL sódy bikarbóny
240ml rastlinného alebo obyčajného mlieka
60ml oleja (napríklad slnečnicový)
25g kakaového prášku
plnka -
2 banány
250ml šľahačkovej smotany
1 balíček vanilkového cukru
1 stužovač šľahačky
Postup:
Múky, prášok do pečiva, sódu, kakao a cukor spolu zmiešame, prilejeme mlieko a olej a ešte raz dobre premiešame (najlepšie elektrickým šľahačom, pretože cesto je pomerne husté).
Tortovú formu s priemerom 20cm vystelieme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov na 30-45minút.
Hotový korpus vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme dobre vychladnúť.
Následne si zo stredu korpusu vydlabeme väčšinu cesta, ale nie úplne po spodok a tak, aby nám ostali okraje. Teda si vyrobíme takú akúsi misku. Vydlabanú časť cesta si nadrobíme do nejakej väčšej misky. Banány si rozkrojíme na polovicu a poukladáme na spodok korpusu.
Šľahačku si vyšľaháme dotuha spolu s cukrom a stužovačom, nanesieme na korpus a posypeme rozmrvenou časťou cesta.
Vložíme do chladničky, necháme stuhnúť a podávame.
cesto -
500g polohrubej múky
250g zmäknutého masla alebo Palmarínu
2 vajíčka
1/2 balíčku prášku do pečiva
150g medu
plnka -
slivkový džem
0,5kg postrúhaných jabĺk
škorica
+ práškový cukor na posypanie
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme kompaktné, tvárne cesto, ktoré vložíme do mikroténového sáčku a necháme cez noc v chladničke odležať.
Na druhý deň si cesto rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme a prenesieme na plech, kde ho popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
Cesto potrieme slivkovým džemom, pokryjeme strúhanými jablkami a posypeme škoricou.
Aj druhú polovicu si rozvaľkáme a narežeme na pásiky, ktoré poukladáme na vrch koláča v podobe mriežky, ktorú si tiež popicháme vidličkou.
Pečieme pri 180stupňoch 25-30minút.
Vychladnutý koláč potom poprášime práškovým cukrom, pokrájame a podávame.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Konečne po poriadne dlhej dobe otváram stránky svojho blogu a púšťam sa do spisovania receptov, ktoré som za tú dobu odmlky stihla vymyslieť, vyskúšať, odkukať, upraviť, pripraviť, zozbierať a nafotiť.
Prečo som sa vám vlastne takmer dva mesiace vôbec neozývala?! No jednoducho, nemala som chuť, náladu ani silu na blogovanie a zdieľanie svojich výtvorov a objavov. Naopak v kuchyni za šporákom a rúrou som trávila stále viac a viac času.
V októbri sa mi naskytla prvá príležitosť piecť na objednávku a svojim hobby si tak trochu i privyrobiť, piekla som veľkú tortu pre maminu, skúšala som rôzne druhy zdravých sladkostí, pripravila som si prvé domáce rastlinné, makové, mlieko a hlavne som si začala pripravovať krabičky do školy a teda môj deň vyzerá tak, že ráno vstanem, robím si raňajky, potom idem do školy, prídem domov, opäť varím a pripravujem obed na druhý deň, učím sa, niekedy si zacvičím, zbúcham nejakú večeru, ešte sa so zapretím všetkých síl osprchujem a mŕtva padnem do perín. Cez víkend potom vypekám, chodím na prechádzky, alebo do kina, ako tomu bolo napríklad dnes a snažím sa oddychovať čo to dá. Popritom riešim osobné problémy a snažím sa nájsť si čas na rodinu, priateľov a svoje zvieratá, no a potom mi akosi nezostáva čas sadnúť si za počítač a ešte aj spisovať recepty alebo nejaké iné zaujímavosti pre vás.
Čo mi je veľmi ľúto, neskutočne mi to chýba, ale počas školského roka mi škola zaberá 85% času a ak chcem stihnúť všetko to, čo som vymenovala, musím sa niečoho vzdať, niečo oželieť.
Ale to je jedno, teraz som tu, a aby som plne vynahradila všetko, čo som zameškala, dnes som sa rozhodla pridať sem až tri sladké recepty na tri super koláčiky.
Prajem vám príjemné pečenie a verím, že s ďalším článkom sa už ozvem skôr ako o dva mesiace. :)
Bezlepková maková torta s gaštanovým krémom, čerešňami a čokoládovou polevou
Potrebujeme: korpus -120g makovej múky
pol balíčka prášku do pečiva
1PL kokosového oleja
80g trstinového cukru
1PL horúcej vody
4 vajcia
krém -
250g mascarpone
100g gaštanového pyré
100ml šľahačkovej smotany
+ 750ml čerešňový/višňový kompót
poleva
100g mliečnej čokolády
50-100ml šľahačkovej smotany (podľa hustoty polevy)
Postup:
Ako prvý si pripravíme korpus. Žĺtka a bielky si oddelíme. Bielka si vyšľaháme s cukrom do polotuhého snehu. Žĺtka si zmiešame s olejom a vriacou vodou a pridáme k bielkam. Zmiešame.
Makovú múku spojíme s práškom do pečiva a zľahka ručne vmiešame do vajíčkovej zmesi.
Tortovú formu s priemerom (asi) 20cm si vystelieme papierom na pečenie a vymažeme tukom (maslom alebo margarínom). Cesto vlejeme do formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov asi na 30minút.
Kým sa korpus upečie, pripravíme si krém. Mascarpone zmiešame so zmäknutým gaštanovým pyré a krém trochu zriedime smotanou. Vložíme do chladničky stuhnúť.
Upečený korpus vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme poriadne vychladnúť. Studený korpus prerežeme na polovicu, oba korpusy zľahka popolievame šťavou z kompótu (spodný z vrchnej strany, vrchný zo spodnej strany. Spodný korpus potrieme vrstvou pripraveného krému, poukladáme naň porozpoľované a vykôstkované čerešne a prikryjeme vrchnou časťou korpusu.
Opäť potrieme krémom a vložíme do chladničky.
Čokoládu si necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Zriedime smotanou a popolievame vrch torty.
Hotovú tortu už len dozdobíme zvyšnými čerešňami, prípadne mätou, opäť dáme do chladu stuhnúť a môžme podávať.
Jednoduchá krtkova torta
Potrebujeme:korpus -
160g špaldovej múky
100g polohrubej pšeničnej múky
80g trstinového cukru
2ČL prášku do pečiva
1/2ČL sódy bikarbóny
240ml rastlinného alebo obyčajného mlieka
60ml oleja (napríklad slnečnicový)
25g kakaového prášku
plnka -
2 banány
250ml šľahačkovej smotany
1 balíček vanilkového cukru
1 stužovač šľahačky
Postup:
Múky, prášok do pečiva, sódu, kakao a cukor spolu zmiešame, prilejeme mlieko a olej a ešte raz dobre premiešame (najlepšie elektrickým šľahačom, pretože cesto je pomerne husté).
Tortovú formu s priemerom 20cm vystelieme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov na 30-45minút.
Hotový korpus vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme dobre vychladnúť.
Následne si zo stredu korpusu vydlabeme väčšinu cesta, ale nie úplne po spodok a tak, aby nám ostali okraje. Teda si vyrobíme takú akúsi misku. Vydlabanú časť cesta si nadrobíme do nejakej väčšej misky. Banány si rozkrojíme na polovicu a poukladáme na spodok korpusu.
Šľahačku si vyšľaháme dotuha spolu s cukrom a stužovačom, nanesieme na korpus a posypeme rozmrvenou časťou cesta.
Vložíme do chladničky, necháme stuhnúť a podávame.
Krehký jablkový mrežovník z medového cesta
Potrebujeme:cesto -
500g polohrubej múky
250g zmäknutého masla alebo Palmarínu
2 vajíčka
1/2 balíčku prášku do pečiva
150g medu
plnka -
slivkový džem
0,5kg postrúhaných jabĺk
škorica
+ práškový cukor na posypanie
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme kompaktné, tvárne cesto, ktoré vložíme do mikroténového sáčku a necháme cez noc v chladničke odležať.
Na druhý deň si cesto rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme a prenesieme na plech, kde ho popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
Cesto potrieme slivkovým džemom, pokryjeme strúhanými jablkami a posypeme škoricou.
Aj druhú polovicu si rozvaľkáme a narežeme na pásiky, ktoré poukladáme na vrch koláča v podobe mriežky, ktorú si tiež popicháme vidličkou.
Pečieme pri 180stupňoch 25-30minút.
Vychladnutý koláč potom poprášime práškovým cukrom, pokrájame a podávame.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára