Pred pár dňami som sa konečne pustila do prípravy receptu, ktorý som si vyhliadla v knihe Dulce de leche. Túto knihu som dostala ešte na Vianoce, no odvtedy som z nej upiekla len 2 koláčiky. Jedným z nich sú práve tieto utešené maslové rožteky. Tie moje nie sú tak krásne ako Martinkine na fotografii v knižke, no napriek tomu z nich mám radosť, pretože je to moje prvé pečivko tohto druhu, ktoré som upiekla. Každopádne chutili fantasticky a tie s Nuttelou ešte o niečo viac, okrem toho tá vanilková esencia, ktorú som použila (v pôvodnom recepte nebola) ich krásne prevoňala, takže to nebol zážitok len pre chuťové ale i čuchové zmysly...
Potrebujeme:
kvások
1PL sušeného droždia alebo pol kocky čerstvého droždia
1/4 šálky teplej vody
cesto
3 vajíčka
1/2 šálky trstinového cukru
1/2 šálky masla
3/4ČL soli
3/4 šálky
4 a 1/2 šálky hladkej múky
1KL vanilkovej esencie
plnka
1/2 šálky (roztopeného) masla
Nuttela
Postup:
Ako prvý si pripravíme kvások a to tak, že droždie rozmiešame v teplej vode a necháme napučať.
Zatiaľ si na sporáku roztopíme v hrnci maslo, a keď začne bublať, pridáme mlieko, poriadne zmiešame, odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Následne si vajíčka s cukrom a soľou vymiešame metličkovým elektrickým šľahačom do peny (šľaháme asi 2 minúty),následne prilejeme aj vlažnú zmes masla a mlieka a opäť dôkladne prešľaháme. Potom postupne po hrnčekoch prisypeme aj múku a každý hrnček múky do zmesi zašľaháme mixérom. Nakoniec cesto rukami vyformujeme do tvaru bochníčka. Cesto má byť lepivé, no nie príliš, takže ak sa vám zdá ešte mokré, pokojne pridajte trocha múky (cesto by sa malo dať tvarovať a nemalo by sa úplne lepiť na steny nádoby a na vaše ruky). Následne hotové cesto vložte do mikroténového sáčku alebo potravinárskej fólie a takto ho nechajte cez noc odležať v chladničke.
Na druhý deň cesto vytiahnite z chladničky aspoň 3-4 hodiny pred pečením, potom sa vám s ním bude lepšie pracovať.
No a keď sa už pustíte do práce, cesto si rozdeľte na dve časti a každú časť vyvaľkajte do tvaru kruhu.
Následne obe cestá potrite plnkou. Ja som jednu časť cesta potrela len maslom a druhú Nuttelou, ale je len na vás ako sa rozhodnete.
Následne si cesto rozdelíme do kríža na 4 časti a každú časť ešte rozdelíme na tri menšie trojuholníčky. Tieto trojuholníky zrolujeme smerom od širšej strany k cípu tak, aby sme docielili tvar rožteka. Rožteky potom preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (dbajte na to, aby medzi nimi boli dosť veľké medzery, pretože rožteky budú na plechu ešte kysnúť), každý rožtek som ešte zvrchu potrela roztopeným maslom. Takto pripravené rožteky na plechu prikryjeme (papierom na pečenie alebo utierkou) a necháme v teple kysnúť ešte aspoň 2-3hodiny.
Potom ich už len vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov a pečieme asi 15-20minút dozlatova.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Potrebujeme:
kvások
1PL sušeného droždia alebo pol kocky čerstvého droždia
1/4 šálky teplej vody
cesto
3 vajíčka
1/2 šálky trstinového cukru
1/2 šálky masla
3/4ČL soli
3/4 šálky
4 a 1/2 šálky hladkej múky
1KL vanilkovej esencie
plnka
1/2 šálky (roztopeného) masla
Nuttela
Postup:
Ako prvý si pripravíme kvások a to tak, že droždie rozmiešame v teplej vode a necháme napučať.
Zatiaľ si na sporáku roztopíme v hrnci maslo, a keď začne bublať, pridáme mlieko, poriadne zmiešame, odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Následne si vajíčka s cukrom a soľou vymiešame metličkovým elektrickým šľahačom do peny (šľaháme asi 2 minúty),následne prilejeme aj vlažnú zmes masla a mlieka a opäť dôkladne prešľaháme. Potom postupne po hrnčekoch prisypeme aj múku a každý hrnček múky do zmesi zašľaháme mixérom. Nakoniec cesto rukami vyformujeme do tvaru bochníčka. Cesto má byť lepivé, no nie príliš, takže ak sa vám zdá ešte mokré, pokojne pridajte trocha múky (cesto by sa malo dať tvarovať a nemalo by sa úplne lepiť na steny nádoby a na vaše ruky). Následne hotové cesto vložte do mikroténového sáčku alebo potravinárskej fólie a takto ho nechajte cez noc odležať v chladničke.
Na druhý deň cesto vytiahnite z chladničky aspoň 3-4 hodiny pred pečením, potom sa vám s ním bude lepšie pracovať.
No a keď sa už pustíte do práce, cesto si rozdeľte na dve časti a každú časť vyvaľkajte do tvaru kruhu.
Následne obe cestá potrite plnkou. Ja som jednu časť cesta potrela len maslom a druhú Nuttelou, ale je len na vás ako sa rozhodnete.
Následne si cesto rozdelíme do kríža na 4 časti a každú časť ešte rozdelíme na tri menšie trojuholníčky. Tieto trojuholníky zrolujeme smerom od širšej strany k cípu tak, aby sme docielili tvar rožteka. Rožteky potom preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (dbajte na to, aby medzi nimi boli dosť veľké medzery, pretože rožteky budú na plechu ešte kysnúť), každý rožtek som ešte zvrchu potrela roztopeným maslom. Takto pripravené rožteky na plechu prikryjeme (papierom na pečenie alebo utierkou) a necháme v teple kysnúť ešte aspoň 2-3hodiny.
Potom ich už len vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov a pečieme asi 15-20minút dozlatova.
DOBRÚ CHUŤ!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára